Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Post »

Bardzo mądry wiersz, dziękuję... wolę smrodek gnoju, który jest zapowiedzią bujności roślin niż np. spalin przed którymi uciekłam właśnie tu :D
Owocki kaliny piękne - gdybym zobaczyła bez komentarza, sądziłabym, że to wiśnie :roll:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adrianno kalina koralowa zagościła jako pierwsza w moim ogrodzie, gdyż przypomina mi dzieciństwo, gdzie w okolicznym, podmokłym lesie rosło ich bardzo dużo, później zginęły z powodu bagiennego terenu.
Później dopiero posadziłam tą o kulistych kwiatach.
Uważam, że jest piękna, gdy kwitnie i później, gdy owocuje.
U mnie bardzo wcześnie jesienią zjadają owoce ptaki. :)
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Adrianko piękne słoneczne, jesienne widoczki. Ostatnio bardzo podobają mi się trawy, jest tyle ciekawych odmian, u ciebie ładnie się prezentują na rabatach. Kalina też zdobi ogród, ciekawe, że ptaki nie dobrały się do niej. :D
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Jolu, i dobrze zrobiłaś.Mogłabym wymienić więcej plusów. (dodatnich :;230 ). A kompost w pewnych okresach
też nieźle "capi". :D U Ciebie też susza? Właśnie przejrzałam artykuł w Gazecie.pl na ten temat. Katastrofa.Ja już nie wiem,
co podlewać. Oprócz zimozielonych oczywiście. :(

Tajko, czy dobrze Cię zrozumiałam ? Kalina o kulistych kwiatach (Boule de Neige) nie ma owocków. Choć też jest
to koralowa. Nie zauważyłam, którą masz? Zachorowałam na owocki, jak kiedyś pokazano je w audycji TV, ale było ich
mnóstwo. Nie wiem, dlaczego u mnie ptaki się nie rzuciły? Nie widzę, żeby kot jej pilnował. :D

Irenko, ;:196 to zasługa niezwykłej w tym roku jesieni. Istotnie traw teraz dużo. Ja mam jeszcze kilka niepokazanych.
Dla Ciebie stipa, jeszcze żywa. Niecierpliwie czekam, aż kalina będzie większa, ale muszę przyznać, że w pierwszy roku
nawet sporo urosła.

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ada, jaka to stipa, pamiętasz odmianę?
Piękne czerwone kulki na wcześniejszym zdjęciu, żałuję, że nie mam u siebie kaliny koralowej...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Adrianno mam kalinę koralową o płaskich kwiatostanach owocującą, oraz kalinę koralową o kulistych kwiatostanach, nie owocującą.
W moim ogrodzie rośnie również kalina Brukwoodi, Wonna, Koreańska i Nanum.
Na więcej nie mam już miejsca niestety. :D
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Adrianno, kalina Cascade jest przepiękna jesienią. Mam już taki dość duży krzew, który zakwitł mi pierwszy raz w tym roku po dobrych 4-ech latach. Dla mnie i bez kwitnienia ta kalina jest przepiękna, ale nie obrażę się jak będzie tak kwitła co roku.
Czy widziałam na zdjęciu nandinę?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Adrianno, czy Twój ogród odwiedzają kwiczoły? One uwielbiają w zimie zajadać się owocami kaliny koralowej i irgi. U mnie często widuję te piękne ptaki zimą.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

U mnie sucho jest tylko w niektórych miejscach ogrodu, ale ogólnie nie jest źle. Podlałam rododendrony i iglaki obficie, reszta sobie radzi. Ale wiem, że tam u Was rzeczywiście katastrofa - Basia też płacze na swoim ogrodem.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Ja też już węże pochowałam. Teraz biegam z konewką. Sąsiedzi (ci mniej znający się na rzeczy) patrzą na mnie jak na dziwoląga. ale cóż.. pogodzie trzeba pomóc. Deszczu ani widu ani słychu. Dzisiaj na termometrze 12 stopni i piękne słoneczko. To jakby zapowiedź wiosny a nie jesieni :wink:

Mam kalinę koralową kwitnącą ładnymi pomponami, ale nigdy nie widziałam na niej owoców.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
x-d-a

Post »

Adrianko, susza rzeczywiście jest okropna :evil: Już nie pamiętam, kiedy padało...Wodę mam już zakręconą, ale chyba w końcu będę musiała się zmobilizować i zacząć biegać z wiadrami i konewkami. Najbardziej żal mi Rh i innych zimozielonych, bo te roślinki, które potraciły liście dadzą sobie radę...
Pozdrawiam weekendowo i słonecznie ;:3 Bo jedno jest pewne - piękny mamy w tym roku listopad :lol:
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Adrianko,to chytre, te jeszcze niepokazywane fotki. ;:63
Ja z kolei przezornie nie usuwałam deszczówki z moich licznych zbiorników,więc teraz mogę podlewać do woli. :heja bo u mnie też sucho!
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Sure,tę trawę niestety kupiłam bez etykietki, jak to często u nas. Pod nazwą stipa, czyli ostnica. Jest delikatna
i miła w dotyku. Kalinę z czasem na pewno będziesz miała. :D

Tajko, już wszystko jasne. Ja się niedawno zainteresowałam kalinami. Mam jeszcze 2 odmiany koreańskiej i japońską
Mariesi (malutką). Jeszcze nie kwitły. Widzę, że masz ochotę na więcej, na pewno z czasem znajdziesz miejsce. ;:167

Kocico- Ewo, dobrze, że wiem, że na kwitnienie muszę poczekać jeszcze długo.Nie będę się niecierpliwić.
Tak to nandina, była wcześniej w pełnej krasie. Ciągle jeszcze piękna. :)

Romku, nie mam kwiczołów. Tak przynajmniej myślę. Nie znam się na ptakach.Owoce irgi coś-ktoś podjada, ale
bez nadmiernego apetytu.

Jolu, ja zimozielone podlewałam już parę razy. Też myślę, że innych nie trzeba.

AOlu, rzeczywiście w żadnej prognozie nie ma zapowiedzi opadów. Już pojawiają się czubki tulipanów. :roll:
To nie ta kalina, choć też koralowa. Ma być viburnum opulus. a Ty masz Roseum, tę właśnie kupiłam najpierw
z powodu niewiedzy. ;:3

Dalu, koniecznie je podlej, bo jak nagle przyjdzie zima i ziemia zamarznie, grozi im susza fizjologiczna.Pogoda istotnie
przyjemna, była herbatka w ogrodzie. Ciekawe, czy ostatnia.

W ubiegłym roku 27 listopada zaczęła się we Wrocławiu zima. Oby teraz był powrót do łagodnych zim, jakie były we
wcześniejszych latach.

Obrazek

-- 27 lis 2011, o 18:32 --

Małgosiu, a Ty wszystko pokazujesz? Jak wszystko na sprzedaż, to wszystko na pokaz? :;230 Ale poważnie- raczej
nie mam takich. I tak na razie wszystko świeżutkie.

Ulubiona trawka od ulubionej forumowiczki. Uniola.

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Myślałam o trawkach,bo pisałaś. ;:196
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Adrianno Twoje chciejstwo się spełni. Obiecuję. Już aż mi jest głupio, że do Was przychodzę i pytam o rady, a sama się niczym nie odpłacam :oops: . Ale tak jak już u kogoś pisałam, robię porządki ze zdjęciami, i potem otworze wątek.
A teraz biegnę poszukać wątku z Dolomitami.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”