Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ankowo cz.3

Post »

Sucho... Wiesz Aniu... ja ciągle podlewam i podlewam...
Piękna ta natapirowana róża ;:138
Tęskni mi się... :D
Widzimy się zatem na targach???
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elizo, ten głóg to była świetna inwestycja, kupiłam go za całe 2zł :lol: - był sprzedawany jako materiał na żywopłoty. Co do gatunku, to opisany był jako ostrogowy, ale kształt liści się nie zgadza. Obstawiam głóg szkarłatny, albo jakiś z jego mieszańców.

Izuś, u mnie też Sahara - wszystko oklapło. Na targi się szykuję - albo w sobotę po południu (praca :x ) albo w niedzielę. Było by bardzo miło się spotkać ;:196
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Miało iść na PW, pomyłka :oops:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Aniu milo było się spotkać w tak sympatycznym gronie... :D
A tak przy okazji pochodziłam po paru stronach Twojego ogródka i widzę różne cuda...Zainteresowała mnie Achocha ,ze względu na jej właściwości zdrowotne...i psianka kolczasta...psiankę mam ale jaśminową i tzw szafirowa burzę ,ale takiej nie widziałam ...czy jej owoce sę jadalne? Wszelkie psiankowate mnie intrygują.... :;230
Zastanawiam się ,które kurki znoszą niebieskie jajka...czyżby te czarne...? :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

HI, hi.... musisz wrócić... Zapomniałam o dyniach :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Drobie wśród traw prezentuję się ślicznie, sama nie wiem, co ładniejsze :wink: W każdym razie miskant ów pięknie wykwitł na czerwono, czy może wiesz, co to za odmiana?
A co Ty na targach kupiłaś?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu, o tak, spotkanie było niezwykle sympatyczne. Nasiona achochy będę rozdawać, powinno być sporo do podziału. Psianka z kolcami ma jadalne owoce, o ile je zechce zawiązać. U mnie był jeden mały, który nie odpadł i nawet udało mu się dojrzeć. Spróbuję w przyszłym roku - pokrojowo roślina ciekawa, przyciąga wzrok i ma ładne kwiaty. Uprawa jak pomidora, no i problem ze stonką. Araucany mam w dwóch wersjach kolorystycznych - dwie dziko maszczone (brąz) i dwie czarne, do tego kogut -muszę wyszukać zdjęcia, albo zrobię jakieś nowe. Kurki wyglądają dość bojowo i są bardzo niezależne.

Izuś, no wrócę, wrócę. Mam asterka, może być?
Obrazek

Martuś, kurki pasą się i nawożą - pierwszy raz miałam taki zielony trawnik, a nie sypałam ani razu. Co do targów -piszę poniżej. Miskant NN, w tym roku chyba pierwszy raz pokazał się z tak dobrej strony, rozrósł się i wszerz i w górę i kwitnie jak nigdy, a swoje lata już ma.

Weekend upłynął mi wyjątkowo przyjemnie (nawet mimo pracującej soboty). Spotkałam na targach ogrodniczych zacne grono forumków: Aleb-azi z M i Alionuszkę z M, Dorotkę -Dodad oraz Gorzatkę z rodziną - powiem szczerze, że nawet nie wiem dokładnie co tam na tych stoiskach było, bo towarzystwo było ciekawsze niż wystawcy :lol: Wróciłam do domu z sadzonką czarnej maliny i malinojeżyny. Ale na tym się nie skończyło, o nie. Już o to zadbały drogie forumki ;:196
I tak pojawiła się prześliczna Hakonechloa
Obrazek
Buk Rohanii - istne cudo - tutaj wierzchołek, na dowód że przeżył moje nieostrożne trzaśnięcie drzwiami
Obrazek
I nawet taki zestaw tulipanków gotowy do sadzenia
Obrazek
Na koniec jeszcze wielka kępa prosa - po prawej, trudności ze zmieszczeniem w kadrze :lol: Na zdjęciu wszystko co czeka u mnie na posadzenie - oprócz w.w. jeszcze hortensja Bobo z Krzywaczki, dwa cisy, mały złotokap i trzy tawuły.
Obrazek
Dobrze że ostatnio zajęłam się sianiem kompostu i mam całą skrzyniopaletę tego dobra. Tylko deszczu, deszczu mi trzeba, żeby nie sadzić w tą wysuszoną ziemię.
Zostawiam na koniec najjaśniejszy obecnie punkcik mojego ogródka :)
Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

Pal sześć miskanta! :wink: Co to za piękna pomarańczowa róża?
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

No proszę to się zaszalało na targach , mówią że drogo :;230 ja przeleciałem w kilka minut wszystko - niestety

co do malinojeżyny to kupiłem zaszłej jesieni - w tym roku miała 3 szt owoców - a ja miałem na zbiór gotowe wiadro :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, a żebym to ja wiedziała :D Spróbuję poszukać, gdzieś miałam jakieś wskazówki co do niej. Wcześniej latem była blada z mocniejszym środkiem, a teraz świeci taka żarówka :)

Marku, no moje zakupy na targach to za całe 13 złotych zrobiłam :lol: Mówisz że trzy owoce - od czegoś trzeba zacząć.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukałam, szukałam -jak ta róża była nazwana przy zakupie, wychodzi że Dorothy, a czy to naprawdę ona, hmmmm. Róża zmienną jest.

Pada! Jest cudownie chłodno i siąpi, mży, dżdży, leje, kropi, pluszczy w rynnach -muzyka dla moich uszu. Pierwszy od miesiąca deszcz.
W ogrodzie zaczęłam porządki, karczuję z sekatorem i maczetą. Wczoraj było nawet takie małe ognisko z kolczastych gałęzi (mam jeżyny w ramach chwastów :twisted: ) - no bo co z nimi zrobić, na kompost przecież nie wrzucę... Jak widać zapewniłam sobie lunch :)
Obrazek
Topinambur robi za żywopłot, pięknie kwitnie i widać jak się wykręca za słońcem
Obrazek
Suszy się kukurydza - miniaturka truskawkowa
Obrazek
i duża Oaxacan Green - klejnociki ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Aniu, widać ze jesień zawitała do wszystkich. U nas po 27° upałach , temperatura spadła do 15° brrrr.
czy ty ta kukurydze truskawkowa jesz ?
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

Jakie cudne kukurydze! :shock: Ja chyba bym takie cuda nawet posiała, a potem powiesiła u powały :;230 Nie mam powały, gdzieś bym powiesiła! Aniu, mogę się uśmiechnąć o nasionka? ;:180
Co do róży Dorothy...Nie ma takiej róży...Przynajmniej Google nic o niej nie wiedzą...Same panie jakieś wyskakują :lol:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, uwierz mi że się ucieszyłam z tego chłodu, bo z nim przyszedł tak wyczekiwany deszcz. Kukurydza tej odmiany podobno nadaje się na popcorn - muszę ją wypróbować dopiero :)

Martuś :lol: Nareszcie! Nasiona masz jak w banku. Trawa, w sam raz do kolekcji :)
Róża Dorothy istnieje : http://www.rosesuk.com/rose_locator/ros ... orothy.php ale mam poważne wątpliwości czy moja nią jest.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, ale zdobycze :roll:
Fajne takie spotkania.
Takiej kukurydzy jeszcze nie widziałam :shock:
Myślałam, że to maliny.