Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2
Lobivia aurea ma sporo pąków - jak na razie ze 3 nieco bardziej wykształcone i reszta dopiero w początkowej fazie rozwoju. Co do 'Rainbow' to mogę ci wysłać ale dopiero w piątek lub poniedziałek. Poza tym pyłku mam w nadmiarze także z tym nie bedzie problemu.
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Jest ok ;) - moje E. multiplex i E. eyriesii też mają pąki w początkowej fazie rozwoju
.

Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
To jeszcze pokażę coś z szykujących się do kwitnienia.
Rebutia flavistyla co prawda kwitła 1-2kwiatami na Wielkanoc i ponownie ruszyła z rozwojem pąków po tym jak ją przesadziłem do większej donicy. Szykuje się mały 'wianek'

Chamaecereus 'Rainbow' z nieco inaczej zabarwionym kwiatem (chodzi o te lekkie przebarwienia na płatkach)

i cały 'krzaczor', który na marginesie powoli przekwita

Rebutia flavistyla co prawda kwitła 1-2kwiatami na Wielkanoc i ponownie ruszyła z rozwojem pąków po tym jak ją przesadziłem do większej donicy. Szykuje się mały 'wianek'

Chamaecereus 'Rainbow' z nieco inaczej zabarwionym kwiatem (chodzi o te lekkie przebarwienia na płatkach)

i cały 'krzaczor', który na marginesie powoli przekwita

- moritius
Zastanawiam się, czemu ja czasem tak skrótowo piszę:
Nawiasem mówiąc to ciekawe, czy uda się przekazać multiplex kolor kwiatu lobiwki przy jednoczesnym zachowaniu różowego zabarwienia krawędzi kwiatu ;)
Tutaj chodziło mi o to, że jak mi będziesz ten pyłek L. aurea wysyłał, to czy wtedy ewentualnie dałoby się odrościk Rainbow. Bo jego pyłkiem to w tej chwili i tak nie byłoby czego zapylać - chyba, że mammillarkę.moritius pisze:I czy byłaby szansa dostać odrościk Rainbow razem z pyłkiem?
Nawiasem mówiąc to ciekawe, czy uda się przekazać multiplex kolor kwiatu lobiwki przy jednoczesnym zachowaniu różowego zabarwienia krawędzi kwiatu ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
To na drugi raz pisz bardziej... 'obszernie'
Co do zapylania to z braku innych kwiatów bawiłem się w zapylanie rebucji z Rainbow choć wiem, ze to nic nie ale czekanie na mieszańca chamae z lobiwką mnie męczy

Co do zapylania to z braku innych kwiatów bawiłem się w zapylanie rebucji z Rainbow choć wiem, ze to nic nie ale czekanie na mieszańca chamae z lobiwką mnie męczy

- moritius
Tak wiem
. Czasem tak piszę i dziwię się, że ludzie nie rozumieją
. Ale się na tym łapię, chociaż czasem (tak jak dzisiaj) się zapominam ;).
Baj de łej - ile dojrzewają owoce na R. marsoneri? Bo obiecałem znajomej nasiona, a owoc tak z miesiąc już na niej jest i nic ;)

Baj de łej - ile dojrzewają owoce na R. marsoneri? Bo obiecałem znajomej nasiona, a owoc tak z miesiąc już na niej jest i nic ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Z tego co pamiętam... gdy były dojrzałe to zaczęły pękać. Wtedy dopiero pobierałem nasiona.
- moritius
Dzięki za info ;)
Nawiązując do tego:
Lobivia aurea x Echinopsis (wg tytułu zdjęcia) eyriesii
Czyli przy odrobinie szczęścia uda mi się wyhodować coś takiego (tylko ładniejszego - o ile pamiętam to twoja l. miała trochę inny [ładniejszy] ten żółty). Oczywiście jeśli zapylenie się uda ;)
Nawiązując do tego:
Znalazłem potwierdzenie ;):moritius pisze:Nawiasem mówiąc to ciekawe, czy uda się przekazać multiplex kolor kwiatu lobiwki przy jednoczesnym zachowaniu różowego zabarwienia krawędzi kwiatu ;)
Lobivia aurea x Echinopsis (wg tytułu zdjęcia) eyriesii
Czyli przy odrobinie szczęścia uda mi się wyhodować coś takiego (tylko ładniejszego - o ile pamiętam to twoja l. miała trochę inny [ładniejszy] ten żółty). Oczywiście jeśli zapylenie się uda ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
O choinka hehe ludzie Cię będą fotografować, jak Ci się te hybrydy rozszaleją z kwitnienem
Ktoś zadzwoni i trafisz do Teleexpressowej "Galerii ludzi pozytywnie zakreconych", więc się pilnuj 

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Teraz tylko czekać aż zakwitną! Widzę że już są w inspekcie, cieniowałeś kaktusy po wyniesieniu?
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- moritius
Eee tam, wszystkie są prawie takie same :P. Oczywiście do czasu, aż zakwitną, a wtedy... 

Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
O cieniowaniu już kiedyś wspominałem...
Co do bylejakości hybryd w okresie bez kwiatów - nie ma co tak generalizować. Mieszańce też potrafią być np. ciekawie uciernione np. Consolation (Schick) x SPI 259 Nibelungenschatz.
Hybrydy specjalnie poustawiałem przy krawędzi półki widocznej z chodnika i ulicy. Chyba zainwestuje jeszcze w lampy solarne (takie proste 'za 5zł') które by lekko podświetlały nocne kwiaty - ot taki klimacikArtur89 pisze:Dzisiaj zakończyłem ponad 3 tygodniowy okres cieniowania roślinOd jutra będą grzać się na słońcu. Jako, że szurnięta sąsiadka ma dziwny nawyk podlewania pelargonii i innych balkonowych chabazi w środku dnia co wiąże się ze ściekającą wodą na nasz balkon znajdujący się poniżej (bo oczywiście babka nie żałuje wody swoim roślinkom)... - zmuszony byłem zamontować prowizoryczny daszek
Ciekawe czy się sprawdzi podczas opadów deszczu.

Co do bylejakości hybryd w okresie bez kwiatów - nie ma co tak generalizować. Mieszańce też potrafią być np. ciekawie uciernione np. Consolation (Schick) x SPI 259 Nibelungenschatz.
- echinopsis
- 200p
- Od: 2 mar 2011, o 21:30
hej
uważaj żeby ci nie spadły skoro stoją na krawędzi
i nie poparzyły się jak moje agave
Pozdr.
uważaj żeby ci nie spadły skoro stoją na krawędzi

Pozdr.
- moritius
Tak wiem, droczę się :P. Jakby udało się przejkazać E. obrepanda uciernienie L. ferox v. longispina, jednocześnie przejazując jak najmniej innych cech to też by ciekawie (chyba) wyglądało ;)Artur89 pisze:Co do bylejakości hybryd w okresie bez kwiatów - nie ma co tak generalizować. Mieszańce też potrafią być np. ciekawie uciernione np. Consolation (Schick) x SPI 259 Nibelungenschatz.
Pozdrawiam, Aleksander