Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Post »

Przepiękna ta sosna! Warto poświęcić dla niej tyle miejsca, wygląda fenomenalnie. Zresztą zawsze można ją troszkę podciąc i pod spodem posadzić np hosty :;230 ;:224
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grażynko, to jedź z nami ! :) W grupie przyjaciół zawsze milej spędza się czas !

A tak poważnie , to aż się boję , co będzie po powrocie - ogród już teraz wyje : " Zabierz się za mnie ! Zacznij porządki- bo śmieci wszędzie masa , poprzycinaj krzewy i wielkie sosny (tego akurat sama nie dam rady ) ,sporządź listę koniecznych wiosennych zakupów, zaplanuj nowe nasadzenia ... no rusz się ! "
Aż mam wyrzuty sumienia. A potem od pierwszych dni marca "zwali się " na mnie to wszystko + bieżące sprawy !!!
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ogród przeżyje, dopietro się luty zaczął :wink:
Miłego wypoczynku ;:196
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś piątek a więc Twój wyjazd :) gotowa? :wink: życzę Ci udanego wypoczynku i samych przyjemnych wrażeń na stokach :)
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewelinko miłego wyjazdu :wit
Ogródek cierpliwie poczeka, przysypie go śnieżek, u mnie już dziś od rana sypie, że świata nie widać 8-) :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Ewelonko nie jestem w stanie przeczytać całego Twego wątku , przeglądnęłam przepiękne zdjęcia i kompozycje , zachwyciłam się ( szooook) i oczywiście mam pytanko. Też u siebie mam sosny ( co prawda samosiejki ) które zaczynają iść w pień . Już myślałam o ich wycięciu aż tu nagle odkryłam Twoje tak pięknie podrośnięte Bluszczem ( tak myślę ) Mam pytanie jaka to odmiana bluszczu i czy on jest też na tym okręgu pod drzewem czy tam jest inna zadarniająca roślina? Kiedy posadziłaś te bluszcze , jak roślina miała już ogołocony pień czy trzeba to zrobić dużo wcześniej ( bo ponoć bluszcz rośnie b. powoli ) Użyżniałaś glebę wsadzając ten bluszcz ? Aha i jeszcze szybkie pytanko odnośnie różnorodnych u Ciebie azalii i różaneczników - czy te rośliny mogą rosnąć w pełnym słońcu?
duduś
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33

Post »

witaj Ewelino! :wit
oglądam twój wątek już od kilku tygodni i cały czas się zachwycam....pewnie już słyszałaś o tym ale twój ogród jest PIĘKNYYY
przeczytałem wszystkie części wątków o twoim ogrodzie chyba ze 3 razy!! :wink:
twoje nasadzenia są inspiracją dla mnie i na pewno skorzystam z twoich pomysłów nie raz!! :D
drogi dudusiu , Ewelina pisała o bluszczu tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... cz#p290527
i trochę tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... cz#p101637
i jeszcze kilka razy w tych i kolejnych wątkach ... :D musisz się po prostu zagłębić w lekturze, a wszystkiego się dowiesz :D zachęcam!!!!

co by tu jeszcze napisać?...hmm...
aha wiem o czym zapomniałem....Ewelino niestety muszę cię z przykrością powiadomić, że prowadzisz nielegalny handel narkotykami, które podobno skromnie nazywasz "...mój ogród...". Bardzo się tym przejąłem i postanowiłem to bardziej zbadać, ale to już inna historia...Podczas badań okazało się, że się uzależniłem i bardzo, bardzo cierpię [w dobrym znaczeniu tego słowa o ile takie może być] na trudno uleczalną chorobę zwaną Ewelino-ogrodo-holizm.... :;230 :;230

a teraz z innej beczki....
przeglądając rośliny w Internecie znalazłem nazwę jednej, bardzo ciekawej, lubiącej cień, a w dodatku takiej której małą sadzonkę posiadam i jestem z niej zadowolony i tak sobie pomyślałem, że może ładnie by wyglądała na tle twoich (zapewne już to słyszałaś, ale nie mogę się powstrzymać...) pięknych hortensji, azalii i różaneczników......
....a jest to kopytnik ;:138 ;:138
mam nadzieję, że podsunąłem ci ciekawy pomysł... :heja :uszy
:wit
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

Ewelino-jestem tu nowy ,ale Twój ogród podglądam już od dawna ;:180 ;:180 ;:180 rewelacja!
Podoba mi się bardzo!
Gratuluję pomysłu i pracy włożonej w ten ogród ;:138 ;:138 ;:138
Po oglądnięciu Twoich zakątków w ogrodzie nie wytrzymałem i zakupiłem sobie nasionka tej Rudbekii-powaliła mnie swą urodą,choć zdobyć ją nie jest łatwo :wink:
Ewelina pisze: 2. Obrazek
RUDBEKIA OWŁOSIONA odm. " Praire Sun" o dużych , bladożółtych kwiatach i ciekawym , seledynowo-żółtym wybarwieniu koszyczka - Ta jest chyba najładniejsze, ale , choć też bardzo długo i obficie kwitnie , trzeba ją traktować jak roślinę jednoroczną...
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Witaj Ewelinko :)
Przyszłam bo wiosna tuż tuż :)
Więc piękne fotki zaraz będą

(tylko połowa nie jest dostępna - czyżby fotosik zapłaty chciał?)
Ogródek EdytyB

zapraszam
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

co się dzieja że woększość zdjęć jest niedostępna??/
duduś
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Melduję się ponownie na FORUM . :wit

Po powrocie z kolejnego i ostatniego już w tym sezonie narciarskiego wypadu w krainy białe , malownicze i śnieżne ogłaszam ,że akcję "ZIMA" uważam za zakończoną !!! Naśmigałam po alpejskich stokach , nasyciłam oczęta widokami , co to dech w piersiach zapierają, śniegu miałam po same uszy - dosłownie !- mrozu też użyłam co nieco...
Teraz już naprawdę może przyjść WIOSNA !!! Zaczynam jej wypatrywać od jutra , a teraz jeszcze kilka pożegnalnych fotek z zimą w tle , choć zdjęcia i tak nie oddają piękna górskich krajobrazów...

Obrazek Obrazek

Monumentalne, surowe, skłaniające do refleksji nad dziełem stworzenia...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Na 8- km. trasie do Samnaun , u końca której "parkujemy" narty na Ski-Parkingu (!) I idziemy na zakupy :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wracamy kolejką linową , zachwyceni tym , co widzimy dookoła...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Białe szaleństwo w białym puchu ! :)

--------------------------------------------------------------------------
Koniec ! Teraz : " Myślę sobie ,że ta zima musi kiedyś minąć ..."
- czego dobranockowo Wam i sobie życzę :)
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Fotki i krajobrazy piękne, ale już nam bieli wystarczy. :| Ta zima za długo trwa :twisted: i jakoś jej ciężko odpuścić, bo cały czas się przeciąga. Ja już się nie mogę doczekać na zielone widoczki. Co w tym roku będziesz sadziła w pojemnikach Ewelinko? Mnie tak jakoś spodobały się pelargonie, ale za późno się obudziłam i już ich nie w ofertach wysyłkowych, a szczególnie wpadła mi w oko taka o zielono-białych listkach. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Bardzo piekne krajobrazy, dobrze ze jeszcze są miejsca w górach nie zabudowane.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Przepiękne białe szaleństwo ;:108 wspaniałe fotki i widoki zapierające dech w piersiach ;:138
Ja wiosnę już przywitałam :heja
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Skwapliwie nadrabiam formowe zaległości :

Witaj Filipie :)
Miło mi ,że moje "wypociny" znalazły w Tobie tak gorliwego czytelnika :) Jeśli się uzależniłeś ... cóż , niektóre uzależnienia są nawet miłe, nie sądzisz? :wink: Ogród i rośliny to dla mnie samej rodzaj ... narkotyku , od którego trudno mi się oderwać. Mówisz o "Ewelino-ogrodo-holizm-ie" ? No proszę , jakaś nowa choroba :;230 Ale mam nadzieję ,że nie zamierzasz jej leczyć ?

Dziękuję za pomysł podsadzenia moich " cieniolubnych" KOPYTNIKIEM" , to rzeczywiście interesująca roślinka, a ja jej nie mam :(
Ale - niebawem wiosna i szał ogrodowych zakupów , więc - kto wie ? Może się skuszę na kilka sadzonek? Muszę jeszcze o nim poczytać i wymyślić miejsce , w którym mógłby zamieszkać...
------------------------------------------------------------------------------------------
Dudusiu ,szkoda,że nie chce Ci się czytać informacji w wątku :( Czasem można znaleźć coś ciekawego , bo same "obrazki" ... to nie wszystko. Nie sposób też powtarzać wciąż tych samych odpowiedzi...Tym razem troszkę wyręczył mnie Filip (fgora), za co ślicznie mu dziękuję :) Dodam tylko ,że bluszcz , o który pytasz , to HEDERA HELIX- ten sam porasta pnie sosen i zadarnia okręgi pod nimi .Bluszcz w pierwszym sezonie rzeczywiście rośnie powoli ( albo raczej zadomawia się ), natomiast w kolejnych ma już spore przyrosty = 0,5 do 1m. Jest niewymagający , potrzebuje jedynie przeciętnej gleby , półcienia lub nawet cienia i wilgoci.

Co do RODODENDRONÓW - te rośliny nie lubią pełnego nasłonecznienia. Lepiej sadzić je w półcieniu.Zwłaszcza skórzaste liście RÓŻANECZNIKÓW łatwo ulegają poparzeniom słonecznym, nie mówiąc o tym , że w pełnym słońcu szybciej przekwitają , no i szybko doskwiera im brak wilgoci w obrębie płytkiego systemu korzeniowego. Azalie są ciut bardziej słońcolubne, jednak i jedne i drugie lepiej sadzić w miejscach cienistych.
------------------------------------------------------------------------------------------
pitertom Witaj !
Z RUDBEKII OWŁOSIONEJ odm. " Praire Sun" będziesz zadowolony , bo kwitnie długo i niezawodnie. Nasionka miałam , ale wszystkie już rozesłałam do przyjaciół - roślinomaniaków :) Chętnie służę w następnym sezonie - tylko wcześniej.
EdytaB pisze: Przyszłam bo wiosna tuż tuż :) Więc piękne fotki zaraz będą
(tylko połowa nie jest dostępna - czyżby fotosik zapłaty chciał?)
W rzeczy samej - chciał. ;:108 Już uregulowałam , już są dostępne :)
Co do wiosny i zdjęć - chyba dałaś maleńki falstart średniej wielkości , bo na moim trawniku jeszcze leży sporo śniegu... Wczoraj wróciłam z zimowego urlopu w śnieżnych i mroźnych górach, ale zaraz jutro pomknę do ogrodu , bo sama jestem ciekawa , czy gdzieś się już ta wiosna "gramoli" ?[/quote]
-----------------------------------------------------------------------------------------
Lady-r Nie mam jeszcze planów na nasadzenia donicowo-korytkowe ! NICZEGO (sic!) nie zamówiłam przez internet... będę więc działać spontanicznie , a co się z tego "urodzi"? - zobaczymy :) Z pewnością będą i pelargonie rozmaite , bowiem , mimo, że mało oryginalne , o jednak mają swe niewątpliwe zalety- kwitną od maja do przymrozków i nie są specjalnie chimeryczne.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Aza pisze:Bardzo piekne krajobrazy, dobrze ze jeszcze są miejsca w górach nie zabudowane.
Niestety, tych "nietkniętych" miejsc jest wszędzie coraz mniej... zabudowania, linie energetyczne,szosy, samochodowe parkingi ( bo chcemy wjechać autem niemal na dach świata),trasy kolejek i wyciągów narciarskich ... takie czasy :(
Aga - może i mnie uda się po południu poszukać w ogrodzie wiosny ? :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”