Działka na Kaszubach 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach 2010

Post »

Ignis05 pisze: Trochę mnie zdziwiło rozczarowanie narratora ogrodem Moneta.
Dokładnie to samo pisałam u siebie :-)
tara pisze: Zachwycił mnie natomiast ogród norweski, trochę za mało wyeksponowany, za mało czasu zbyt pobieżnie pokazane zresztą wszystkie ogrody.
I mnie :-)

Świetny program! Ambuś, u Ciebie pierwszej o nim przeczytałam 3-4 tygodnie temu. Dzięki za cynk ;:196
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Kochani - wreszcie mam chwilę czasu i mogę odpowiedzieć wszystkim gościom :lol:

Empuzo - tulipany faktycznie błyszczą się niesamowicie. Ja się zastanawiam - czy przypadkiem nie zostały opryskane jakimś nabłyszczaczem?
Tadku - witaj na Kaszubach! Faktycznie widziałam wiosnę! Masz rację, że nie prędko zobaczymy u nas te nowości. Na wystawie byli profesjonalni producenci i hodowcy tulipanów z Żuław i narzekali, że te cebule za drogie...... :cry:
Wiesz - taki pogrom jak w tym roku, to mi nornice zrobiły pierwszy raz. Mówisz, że powinnam potraktować je jakąś trutką? Nigdy tego nie robiłam. No nie wiem, mam mieszane uczucia.......
Agato - och żeby im się ta prognoza sprawdziła! Dzisiaj jakiś wyjątkowo paskudny biomet był, ja zasypiałam na stojąco...
Paweł - To chyba procentuje kilka setek lat praktyki w uprawie tulipanów - nie uważasz?
hazart - Ja Cię rozumiem. Chciałam Ci poradzić, żebyś opuściła rolety, ale to by chyba trochę złośliwie zabrzmiało :;230
Co robić. Trzeba dotrwać do wiosny. A te ostatnie tygodnie - to się najbardziej dłużą :cry:
[Taruniu [/b]- mnie jeszcze zachwyciły te bukszpany strzyżone na kształt obłoków ( w ogrodzie z Holandii) a ogród z Norwegii powalił mnie na kolana. Stronka z mamami - prawdziwa bomba :shock:
Krysiu, Taro, Siberio - ja tak jak Wy lubię oglądać wszystkie. Historyczne , współczesne, tradycyjne i nowoczesne, ale moje serce należy do ogrodów Angielskich. One są dla mnie po prostu doskonałe. Ja mogłabym w takim ogrodzie pracować za darmo, za samą radość przebywania w takim pięknym otoczeniu....
Ogród Moneta - trochę chyba rozumiem autora programu. Przez lata tworzył i pielęgnował wizję i wyobrażenie tego ogrodu. A potem znalazł się w centrum komercyjnej atrakcji turystycznej... No cóż. Trzeba spróbować zrozumieć obie strony. Ale mnie to przypomina sprawnie prowadzone przedsiębiorstwo. Ogród zawsze jest odzwierciedleniem duszy jego twórcy i właściciela. A on nie żyje od dawna.....
Ale to mi przypomniało że kilka dni temu wyczytałam u EwyEs, że w Krakowie istnieje i jest dostępny dla zwiedzających ogród Józefa Mehoffera. To teraz mam kolejne marzenie - wyjazd do Krakowa!
A wiecie że on jest autorem fresku, na którym przedstawił Pana Jezusa- jako ogrodnika?

Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

amba19 pisze:Aniu-Taruniu - takie białe maki są teraz moim marzeniem na białą rabatę.
Marysiu ;:167 moim też :lol:
Ojjj, będę się za nimi oglądała :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
magdala

Post »

A ja mam Marysiu i białego Maczka orientalnego (taki sam ,jak różowy) :D
Tylko w odróżnieniu od różowego -nie chce się rozrastać. Miał tylko jeden kwiat i przez 2 sezony zupełnie
nie urósł(??)
Zobaczymy w tym roku ;:65
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Madziu - magdala ;:167 a ten biały maczek, to może bylinka :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
magdala

Post »

Tak Halinko :D miałam na myśli te wielkie maki orientalne -byliny.
A to Wy miałyście na myśli inne?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Marysiu przepraszam, że wkleję swoje maczki ale po nich już wspomnienie moje łapki ;:14 pewnie poplewiły :?
a były takie fajne
Obrazek

ale mi się chce takich dużych, bo te to idzie kupić u nas :wit
one były bylinowe!!! tylko małe
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko - ja w ubiegłym roku kupiłam sobie białego maczka - ale strasznie był mizerny przez całe lato. Teraz jak byłam ostatnio na działce to maczek od Magdali był wielki i miał świeże zielone listki a ten biały - zero objawów życia :cry:
Magdo - to zupełnie jak u mnie, mój miał tylko jeden kwiat, z którym zresztą został zakupiony.....
Wiesz tak mi się smutno dzisiaj zrobiło. Koło przystanku autobusowego (naprzeciw ETC) rosły takie dwie krzywe brzózki. Zawsze lubiłam się im przyglądać. A dzisiaj zostały po nich tylko dwa pieńki i trociny na śniegu. Komu one przeszkadzały? Przecież rosły na trawniku......
Taruniu - śliczne maluchy :lol:
magdala

Post »

Marysiu -
a czy te brzózki to nie przypadkiem przygotowania do budowy drogi ??
Widziałaś jak "łyso" jest przy moście na Kościuszki? Wycięli wszystkie drzewa ,a to właśnie jest trasa tej nowej drogi...
Ja to już zaraz będę mieszkać na wyspie między ruchliwymi ulicami -czas wiać stąd,oj czas... ;:65
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

A widziałyście wycinkę drzew na Słowackiego? Dzis tamtędy przejeżdżałam i jakos łyso tam teraz...wiem , że to pod budowe nowej trasy ale mimo wszystko dziwnie..
***Ola***
Moja odskocznia
magdala

Post »

Pod tym linkiem można zobaczyć jak ul. Słowackiego będzie wyglądała , trochę kosmicznie.... :roll:
Ale jeśli to przedsięwzięcie ma nam usprawnić dojazd do naszych działek i domów ,to jestem za!

http://www.youtube.com/watch?v=CM9GIvKf ... r_embedded
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

Wszystko to pięknie wyglada teraz..a jak bedzie - zobaczymy. Ja tam bym wolała, żeby nasz kochany prezydent zarządził zupelnie nowa droge z południowych dzielnic Gdańska do centrum..bo od stania na Spacerowej czy Słowackiego w ponad półgodzinnych korkach - głowa boli. :shock: Marysiu przepraszam, ze zaśmiecam Twoj watek - ale u mnie mało gości ;)

Przy okazji - w okresie wiosennym bedę jeździła na działeczkę sadzić roślinki w ciągu tygodnia. (Poki co jeszcze nie pracuję - dopiero zaczynam szukac pracy, więc będe miała czas na wiosenne porządki...na razie rozpoczynam kurs kadrowy weekendowy..) dlatego też gdybys miała wolne lub Grazynka - będe się zgłaszać jako kierowca) ;:71
***Ola***
Moja odskocznia
ballada
200p
200p
Od: 6 mar 2009, o 12:07

Post »

Witaj Marysiu!
Tulipanki piękne, jeszcze coś nam pokażesz? :D
Jestem ciekawa ile moich ocaleje po zimie i szalejących nornicach. ;:223 A przecież miałam ich naprawdę niewiele, może koszyczki zdały egzamin?
pozdrawiam. Ewa

U Ballady
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo - prawdopodobnie masz rację. Dzięki za linka - dopiero dzięki Tobie zobaczyłam jak to będzie wyglądało. Nie mniej jednak perspektywa tej przebudowy mnie przeraża. To akurat trasa moich codziennych przejazdów :shock: Ja też oczywiście jestem "za" ale najpierw trzeba przetrwać tę przebudowę..
Olu - bardzo dawno nie byłam na Słowackiego, z wiadomych względów unikam jak mogę!
Oczywiście,że nie zaśmiecasz mojego wątku! Co też Ci przyszło do głowy! Kwestie komunikacyjne są bardzo istotne i mieszczą się w tematyce ogrodniczej - bo przecież musimy jakoś dojechać do naszych działek - prawda?
Odnośnie Twojej propozycji - to napisałam na PW :lol:
Ewo - mam jeszcze trochę zdjęć z wystawy i będę Was zanudzać - zanim uda się coś sfotografować na działce....
Ja mam niewiele tulipanów na działce, chociaż jesienią trochę dosadziłam i nawet widziałam już ich kiełki na wierzchu. Natomiast lilii to się chyba pozbyłam definitywnie ;:145

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt do mnie nie zagląda ;:110 Chyba wiem dlaczego... wszyscy wyglądają przez okna i patrzą czy przyszła już wiosna......
A ja zrobiłam sobie podróż sentymentalną i odwiedziłam dzielnicę w której spędziłam dzieciństwo. Jedną rzecz muszę Wam pokazać. Takie płoty były wówczas przed większością domów. Ich rodowód był chyba jeszcze przedwojenny.
Widok tego - chyba już ostatniego płotka chwycił mnie za serce. Zobaczcie jaki ten płot jest przyjazny dla kotów.
Pamiętam jak na naszym płocie lubiła wylegiwać się moja kotka Maja

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”