Moja działka-danutab cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka-danutab cz.3

Post »

A mnie się wydawało, że w ogrodzie kręcą film...o zagubionej księżniczce :D
Danusiu, warszawskie róże Cię rozczarowały?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu ;:167 dziękuję za piękne fotki ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Rzuciłam wzrokiem na zdjęcia potem zaczęłam czytać.
W pierwszym odruchu pomyślałam , gdzie u Ciebie jest tyle róż :?:
Piękne arboretum warszawskich uczelni jest w Rogowie jadąc w kierunku Łodzi.
Tam , to jeden dzień za mało by zwiedzić całość (czytając etykiety).
Jest też punkt handlowy.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jadziu mam jeszcze zdjęcie zrobione w ogrodzie botanicznym w Warszawie clematisów płożących na rabacie widok był oszałamiający ale też jest tam moja córka, jednak pokażę, mając nadzieję że nie będzie na mnie zła.
Obrazek

Basiu przyznam że bardzo mnie rozczarowały. Dla mnie było ich zbyt mało i nie za bardzo ciekawe, to w parku w Chorzowie jak byłam było ich o wiele więcej.

Halinko bardzo proszę ;:196

Olu nie byłam w Rogowie ale myślę że przez to forum człowiek staje się bardziej wybredny i ciągle ma mało róż.

Żeby nie było tylko różanie to trochę różności.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazekdziewanna, mam ją wiele lat ale nic się nie rozrasta
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, a w clematisach okrywowych rosły jakieś inne rośliny, czy tylko było to pole powojnikowe?
Taką dziewannę widzę po raz pierwszy :roll: Rozsiewać się też nie chce?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

A te niebieskie kwiatki nad dziewanną to co :?:

Danusiu , mi o tą roślinkę chodziło.

Obrazek
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu gdy ja tam byłam kwitły tylko 2 kolory powojników na tej rabacie różowy i niebieski ale niebieski zdecydowanie zdominował tego różowego.Może w innym okresie coś tam rosło.

OLU to jest dziewanna i chociaż piszą że jest byliną krótko trwałą ja mam ją więcej niż 3 lata tylko się nie rozrasta jest ciągle taka sama. Nad nią jest ostróżka a powyżej 2 szałwie podobno bylinowe zobaczymy czy przezimują.

Olu poczytaj sama o tej dziewannie.

Verbascum ?Jackie? - dziewanna

Odmiana ?Jackie? to skrzyżowanie pomiędzy Verbascum phoeniceum a Verbascum dumulosum. Odmiana pochodząca z Nowej Zelandii.

Bylina ta tworzy rozety z dużych, omszonych liści, osiągaja wysokość wraz z kwiatostanami 30-40 cm, a średnicę kępy około 20-25 cm. Jest krótko trwałą byliną, 2, 3 letnią o kwiatach delikatnych, płowożółto-brzoskwiniowej barwy z purpurowym oczkiem, kwitnie od czerwca do lipca. Przekwitłe kwiatostany powinny być wycięte, co spowoduje wytworzenie nowych kwiatostanów. Najlepszym stanowiskiem jest miejsce słoneczne, które bardziej preferuje, ale znosi również półcień, polecane gleby lekkie dość przepuszczalne. Stała wilgotność podłoża gwarantuje optymalny wzrost.

Dziewanna polecana jest do ogrodów, ciekawie wygląda w ogrodach naturalnych oraz można ją sadzić do dużych donic, gdzie pojedynczo lub w kompozycjach z innymi bylinami tworzy bardzo ciekawe zestawienia Combo.
Moje linki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, rozumiem, że ta dziewanna ma takie same liście, jak jej popularna siostra? Napisałaś jej nazwę i przypomniało mi się, że sadziłam ją w zeszłym roku. Oczywiście nie zakwitła, ale liście podobne do naparstnicy pokazała. Tylko, czy na pewno ona?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu bardzo przepraszam odpisałam o dziewannie Oli a to przecież ty pytałaś o nią.Nie wiem jakie ma dokładnie naparstnica liście bo jej nie mam ale znalazłam w necie dziewannę o takich kwiatach i tutaj dobrze widać liście.
Obrazek Verbascum ?Jackie Pink"
Moje linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danka Twoja szałwia niebieska trochę przypomina mi Szałwie omączoną,u nas uważana za jednoroczną ,ale mi przezimowała 3 zimy,po czym już więcej się nie pojawiła...Mroźne zimy jej nie służą...
Twoja jest niższego wzrostu,i bardziej gęsta w kwiatostanie...jeżeli wyjdzie wiosną ...to prosiłabym o nasionka...jeżeli można ... :wink: ;:196 A kiedy ona kwitła...czy od połowy lata... :?: :D
W Powsinie miałam przyjemność oglądnąć wiele róż w rozkwicie i na tym przykładzie zmieniłam trochę spojrzenie ,na niektóre róże ,które miałam na swojej liście.. :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witam danutab-Danusiu jestem u Ciebie pierwszy raz i jeszcze nic nie widziałam ale basjak-Basia podała mi link do Twojej róży Martha którą muszę kupić dla wnuczki. Chciałam się spytać gdzie ją kupiłaś bo jaka ona jest to pójdę sobie poczytać.

Obrazek

czy to jest ta sama co w Rosarium :wit ;:196
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 Danusiu,a ja miałam dziewanny i je wyrzuciłam, bo nie wiedziałam co to!! Oj, dobrz,że jestem na FO. Ile ja tu roślinek poznałam. ;:196 ;:196 Dzięki WAM!!! ;:196 ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nela być może jest to szałwia omszona nie wiem nie pytałam jak kupowałam bardzo misię podobała i jeszcze jak powiedział że to stała bylina a była po 6 zł to kupiłam 2 jasną i ciemną.Kwiaty miały bardzo duże jak na szałwie.Jak wzejdzie i zakwitnie zbiorę dla Ciebie nasiona chociaż tego nie robię bo obrywam kwiatostany po przekwitnieniu.Rozumiem że będąc w Powsinie skreśliłaś wiele róż ze swojej listy :;230

edulkot tak ta Martha jest kupiona w Rosarium widziałam też inne ale to nie to.Ta pięknie pachnie i jest naprawdę bardzo ładna w rozkwicie.Jedynie ma dosyć wiotkie gałązki jest jednak bardzo wysoka można ją potraktować jak pnącą.

Tosiu tak to bywa że czasem coś się wyrzuca bo nie ma się pojęcia co się ma.Tutaj każdy ma inne doświadczenia dzieląc się tymi informacjami pomaga nam poznać rośliny o których nie mieliśmy pojęcia że są tak ciekawe i piękne.

Uwielbiam lewizje, niestety przez te deszcze zeszłoroczne bardzo zmarniały a biała mi wyginęła muszę w tym roku dokupić bo w zeszłym roku nawet na targach nie znalazłam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Danusiu, piękne Masz lewizje...zabezpieczasz je na zimę :?: czytałam że na zimę trzeba robić nad nimi daszki :)
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie rok temu też zauroczyły lewizje. Kupowałam internetowo, później przypadkowo natknęłam się na całą gamę odmian w OBi. Do jesieni wszystkie padły :( nie mam skalniaka, więc już chyba sobie odpuszczę :)
Danusiu, masz taką śliczną altanę, porośniętą wisterią. To jest jeden krzew, czy więcej? Muszę coś mojej glicyni w tym roku podstawić i mam dylemat. Czy solidna drewniana podpora w kształcie trzepaka wytrzyma? Metal pewnie byłby wytrzymalszy, ale też kusiłby złomiarzy ;:78
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”