Ogród Joli
Re: Ogród Joli
Witaj Jolu,
Nie dziwię się zachwytom gości nad Twoim okazem buka - piękny ma pokrój, a jego urodę dodatkowo podkreśla widoczne na zdjęciu otoczenie - rabaty i inne drzewa. Czy brzózka w tle za bukiem już zrzuciła listki, czy to złudzenie?
P.S. Miałem Dukata, zaś od tego roku jedynie odmianę truskawek Honeoye; owocuje wcześniej od Dukata, a w mojej opinii owoce Honeoye są dorodniejsze, smaczniejsze i co ważne bardziej trwałe (szczególnie to widać, gdy czerwiec jest mokry). W pamiętnym i bardzo deszczowym czerwcu 2010 owoce Dukata szybko gniły lub wręcz rozpadały się, czego nie zaobserwowałem u Honeoye.
Nie dziwię się zachwytom gości nad Twoim okazem buka - piękny ma pokrój, a jego urodę dodatkowo podkreśla widoczne na zdjęciu otoczenie - rabaty i inne drzewa. Czy brzózka w tle za bukiem już zrzuciła listki, czy to złudzenie?
P.S. Miałem Dukata, zaś od tego roku jedynie odmianę truskawek Honeoye; owocuje wcześniej od Dukata, a w mojej opinii owoce Honeoye są dorodniejsze, smaczniejsze i co ważne bardziej trwałe (szczególnie to widać, gdy czerwiec jest mokry). W pamiętnym i bardzo deszczowym czerwcu 2010 owoce Dukata szybko gniły lub wręcz rozpadały się, czego nie zaobserwowałem u Honeoye.
- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

ładniusie roślinki sprezentowała rodzinka z Fragolą -ma śliczne te kwiatuszki jasnowłose

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie kolczyki Jolu? na tym drzewie rosną przecież "noski" :P .
Marcin zauważył brak liści na brzozie, taki rok, u mnie też już lecą, chyba jakiś grzyb im w tym pomaga.
Marcin zauważył brak liści na brzozie, taki rok, u mnie też już lecą, chyba jakiś grzyb im w tym pomaga.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Truskawki posadzone ale jeszcze trzeba dokupić tylko poczekam na kopane z gruntu zawsze to będzie trochę taniej. Oczywiście nie posadzę całości tylko część a w przyszłym roku będę miała swoje sadzonki i dosadzę resztę.
merle- Marcinie ta brzózka rzeczywiście zrzuciła liście ale to taki rok jak słusznie zauważyła elsi jakiś grzyb ją zaatakował i zostały listki tylko na wierzchołku.
W kwestii truskawek to myślę że każdy ma swoje upodobania ja miałam przez kilka lat dukata i byłam bardzo zadowolona. Sadzę go na czarnej wykładzinie więc wilgoć nie za bardzo mu dokucza. Owoce bardzo mi smakują i równo się dojrzewają. Nadają się i do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
elsi-Elu no to kolczyki w kształcie nosków ,chodzi mi o to że one rosną tylko u samego dołu wewnątrz korony nie ma nasienników.
patkaza -Aga to roślinki zakopcuję żeby im korzenie nie uschły i czekam na Wasz przyjazd.
No nareszcie zaczynają pokazywać kwiaty pamelkowe dziwaczki

I tytoń ozdobny pięknie zakwitł mimo tego że już zwęszyły go stonki

Mieczyki wytarmoszone i przewrócone przez wiatr i deszcz

I jeszcze widoczek, ten ogromny krzaczor to oczar teraz kwitnie, kwiaty ma maleńkie ale pachnące

merle- Marcinie ta brzózka rzeczywiście zrzuciła liście ale to taki rok jak słusznie zauważyła elsi jakiś grzyb ją zaatakował i zostały listki tylko na wierzchołku.
W kwestii truskawek to myślę że każdy ma swoje upodobania ja miałam przez kilka lat dukata i byłam bardzo zadowolona. Sadzę go na czarnej wykładzinie więc wilgoć nie za bardzo mu dokucza. Owoce bardzo mi smakują i równo się dojrzewają. Nadają się i do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
elsi-Elu no to kolczyki w kształcie nosków ,chodzi mi o to że one rosną tylko u samego dołu wewnątrz korony nie ma nasienników.
patkaza -Aga to roślinki zakopcuję żeby im korzenie nie uschły i czekam na Wasz przyjazd.
No nareszcie zaczynają pokazywać kwiaty pamelkowe dziwaczki

I tytoń ozdobny pięknie zakwitł mimo tego że już zwęszyły go stonki

Mieczyki wytarmoszone i przewrócone przez wiatr i deszcz

I jeszcze widoczek, ten ogromny krzaczor to oczar teraz kwitnie, kwiaty ma maleńkie ale pachnące

Jolu przybiegłam po informacji o glicynii...teraz będzie kwitła? ...no a oczar to nie za wcześnie kwiatuszki obsypały 

- jola1
Aga glicynię przycięłam i wczoraj patrzę a tam pąki kwiatowe. Oczar mój jakiś odmieniec zawsze kwitnie o tej porze i chociaż kwiaty bardzo niewielkie to zapach w całym ogrodzie.
Jolu postaram się jak najszybciej, ale jutro odstawiam auto do warsztatu, jak sie uda to w poniedziałek odbiorę.
Witaj Jolu.Dawno byłam u Ciebie, ogród cudowny, a drzewko z kolczykami fajne jeszcze nie widziałam takiego.
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
Jolu, te czerwone kwiateczki z pierwszego zdjęcia na poprzedniej stronie...Miałam je kiedyś...Pomóż, bo pamięć szwankuje, a nic bardziej niż taki chwilowy, mam nadzieję
, defekt nie męczy! Czy to nie len jakowyś?

- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
łał zazdrościć oczaru-oczarowuje 

Opowieść o moim miejscu...cdnn
- jola1
Ulka poczekam.
Iga tylko dla tych liści jeszcze rośnie w ogrodzie bo kwiatami nie zachwyca chociaż zapaszek przyjemny się unosi.
MLODA1- Aniu to drzewko z kolczykami to jesion.Ma bardzo fikuśne listki.
artam- Marto te czerwone kwiatki to len dostałam od siostry sadzonki. Z Twoją pamięcią nie jest źle.
patkaza- Aga rzeczywiście wielkością i kolorem liści jesienią może oczarować.
Pokażę Wam jak został zabezpieczony wiąz przed wiatrami w sobotę.Fragola też spoglądała no to ze zdziwieniem

Iga tylko dla tych liści jeszcze rośnie w ogrodzie bo kwiatami nie zachwyca chociaż zapaszek przyjemny się unosi.
MLODA1- Aniu to drzewko z kolczykami to jesion.Ma bardzo fikuśne listki.
artam- Marto te czerwone kwiatki to len dostałam od siostry sadzonki. Z Twoją pamięcią nie jest źle.
patkaza- Aga rzeczywiście wielkością i kolorem liści jesienią może oczarować.
Pokażę Wam jak został zabezpieczony wiąz przed wiatrami w sobotę.Fragola też spoglądała no to ze zdziwieniem

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Mnie się kapelusik na wiązie podobał...całkiem orginalny pomysł
Jolu a ja mam pytanko...ile ma latek Twoja brzoza piętrowa

Jolu a ja mam pytanko...ile ma latek Twoja brzoza piętrowa

A co to za odmiana jesiona?
Jolu,
dobrze, że pokazałaś swój oczar - nie wiedziałem, że posiadasz takowy w ogrodzie; pokaż go proszę jesienią. Przeglądałem niedawno ofertę jednej ze szkółek, która oferuje wysyłkową sprzedaż miękkowłosego (omszonego), wirginijskiego i wiosennego. Mój zwrok przyciągnęły zdjęcia ich jesiennych przebarwień liści, które jest spektakularne, co w mojej opinii jest czynnikiem bardziej ozdobnym niż kwitnienie w dziwnych porach roku.
dobrze, że pokazałaś swój oczar - nie wiedziałem, że posiadasz takowy w ogrodzie; pokaż go proszę jesienią. Przeglądałem niedawno ofertę jednej ze szkółek, która oferuje wysyłkową sprzedaż miękkowłosego (omszonego), wirginijskiego i wiosennego. Mój zwrok przyciągnęły zdjęcia ich jesiennych przebarwień liści, które jest spektakularne, co w mojej opinii jest czynnikiem bardziej ozdobnym niż kwitnienie w dziwnych porach roku.