Moje kwiaty w hydroponice
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lis 2010, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Moje kwiaty w hydroponice
Jak przenosiłam asparagusa z uprawy tradycyjnej do hydroponiki to zaskoczyło mnie jego ukorzenienie, nie spotkałam się do dotąd z takimi ukorzenieniem.
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Ale co dokładnie, że takie rozrośnięte, czy że dziwny kształt? Bo niektóre rośliny inaczej rosną w wodzie, a inaczej "na lądzie". Niektóre mogą nawet wyglądać, jak dwa różne gatunki.
-
- Kontakt:
Witaj, nie zaskoczyło Ciebie to, że aspragus ma inny kształt korzeni niż standardowa roślinność? Asparagus ma na ukorzenieniu bulwy napęcznione wodą. Mego doświadczenia wiem, że kocha wilgoć, bo w uprawie hydro oszalał ze szczęścia
.
Zdjęcia jutro zamieszce
.

- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
Witam 
czy ktoś się orientuje czy w Poznaniu można kupić wkłady, wskaźniki i nawóz do hydroponiki?
pozdrawiam:)

czy ktoś się orientuje czy w Poznaniu można kupić wkłady, wskaźniki i nawóz do hydroponiki?
pozdrawiam:)
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
Witam
widze że wywiązała sie ciekawa dyskusja na temat innych niż moje rośliny w hydro i której sprzyglądam z wielkim zainteresowaniem.Potwierdza to moje dużo wcześniejsze słowa że każda roślina nadaje się do uprawy hydroponicznej.
Annaursula,ARHIZ dziękuję za wpisy.
Kaczmar005 w Krakowie jest sklep wysyłkowy ,link poniżej
http://hydroponika.pl/system/zloz_zestaw/

Annaursula,ARHIZ dziękuję za wpisy.
Kaczmar005 w Krakowie jest sklep wysyłkowy ,link poniżej
http://hydroponika.pl/system/zloz_zestaw/
-
- Kontakt:
Witam pragnę pochwalić się
co za cudo ja mam w domu. Oto prarę innych zdjęć
akwaponika
zwisające kwiaty z hydroponiki

bambuski
kawa
asparagus
" coś" co przyniosłam z ogródka i " pędzi " mi do akwarium

Archiz, rozwiń ten wątek proszę, że roślina "prowadzona" na lądzie wygląda inaczej niż ten sam gatunek hodowany w wodzie. To bardzo interesujące, jak masz jakieś własne doświadczenia to napisz coś o tym, jakieś przykłady, może zdjęcia - byłoby super.
Teresa 600, przyłączam się do opinii, że w praktyce każda roślina może być prowadzona w uprawie hydroponicznej, jedna tylko uwaga - na niektóre z nich trzeba będzie po prostu bardziej uważać, jeśli przeniesiemy je do hydroponiki, myślę tutaj głównie o zamii, storczykach i gruboszach.
a tymczasem miłego weekendu wszystkim życzę!!!
;

Teresa 600, przyłączam się do opinii, że w praktyce każda roślina może być prowadzona w uprawie hydroponicznej, jedna tylko uwaga - na niektóre z nich trzeba będzie po prostu bardziej uważać, jeśli przeniesiemy je do hydroponiki, myślę tutaj głównie o zamii, storczykach i gruboszach.

a tymczasem miłego weekendu wszystkim życzę!!!

- Teresa600
Annaursula wstawiłaś bardzo ładne zdjęcia ,jednak zbyt małe aby można sie zorientować jak dokładnie rosną rośliny.Dotyczy to pierwszego i drugiego zdjęcia.Czy dobrze domniemywam że bluszcz rosnie w doniczce ustawionej na półce nad akwarium? Asparagus , kawa i bambus również w doniczce?.Przepraszam za naiwne być może pytania ale zdjęcia nie pokazują tego dokładnie i przez chwilę pomyślałam ze rosną w akwarium
.Mam pytanie jakie rośliny doniczkowe rosną Ci w akwarium.Ja do akwarium wsadziłam niedośpiała ,jednak za wcześnie mówic jak się zachowa.
Hydroponicus z przenoszeniem kwiatów roznie bywa.2 lata temu kupiłam w prezencie piękną zamię w hydroponice.Niestety po jakiś czasie liście jej zaczęły usychać mimo że była dobrze prowadzona tzn. miała mało światła i rzadko podlewana.Została więc przesadzona do ziemi i o dziwo odżyla.Nie jet jeszcze tak piękna jak w momencie zakupu ale mam nadzieje że odbije.Wiem jedno że bardzo trzeba uważać z grudnikami gdyż nie należy przekraczać optymalnego poziomu wody bo zgniją.Co do storczyków to jeszcze sie nie odważyłam przesadzić do hydro.Sądzę że tutaj wskaznik nie będzie potrzebny ,tylko zanurzanie co jakiś czas w wodzie na 10min i wyciąganie.To jest tylko moje domniemywanie a nie doświadczenie.Jak przesadzę do hydro będę już doświadczona
Nie wiem tylko czy zechce mi kwitnąć po raz czwarty.Teraz zaczyna wypuszczać nowy pęd który ma ok 2cm.do kwitnienia daleka jeszcze droga.

Hydroponicus z przenoszeniem kwiatów roznie bywa.2 lata temu kupiłam w prezencie piękną zamię w hydroponice.Niestety po jakiś czasie liście jej zaczęły usychać mimo że była dobrze prowadzona tzn. miała mało światła i rzadko podlewana.Została więc przesadzona do ziemi i o dziwo odżyla.Nie jet jeszcze tak piękna jak w momencie zakupu ale mam nadzieje że odbije.Wiem jedno że bardzo trzeba uważać z grudnikami gdyż nie należy przekraczać optymalnego poziomu wody bo zgniją.Co do storczyków to jeszcze sie nie odważyłam przesadzić do hydro.Sądzę że tutaj wskaznik nie będzie potrzebny ,tylko zanurzanie co jakiś czas w wodzie na 10min i wyciąganie.To jest tylko moje domniemywanie a nie doświadczenie.Jak przesadzę do hydro będę już doświadczona

- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
annaursula, korzenie mojego były normalne... Może to się robi z wiekiem? A może to kwestia odmiany?
Czytałem te o jakichś obrazkowatych (nie pamiętam nazwy, ale raczej się tego nie uprawia w domach), rosnących niedaleko jeziora, na jego brzegu, w wodzie przy brzegu i w środku jeziora. Jest to jeden garunek, a przy jeziorze - na lądzie wygląda jak krzak, w widzie przy brzegu wygląda jak strzałka wodna, nieco głębiej przypomina żabienicę i rośnie cała pod wodą, a na środku jeziora zmienia się w roślinę pływającą :O Badacze długo myśleli, że są to odmienne gatunki roślin.
Chyba jeszcze była u tej rośliny postać pnąca, ale nie jestem pewien, czy to akurat o to chodziło... Ciekawe jak doszli, że to jedna roślina... Może po kwiatach?
Arhiz samo "h" ;) No, moje doświadczenia raczej wielkie nie są. Raz hodowałem skrzydłokwiata pod wodą, to miał liście zawinięte "do tyłu". Ogólnie, na taką "poliformię", to chyba najbardziej podatne są obrazkowate. Sygnonium wykazuje różne formy liści, przy różnych warunkach, więc możliwe, że będzie miało inne liście pod wodą (o ile nie zgnije...).hydroponicus pisze:Archiz, rozwiń ten wątek proszę, że roślina "prowadzona" na lądzie wygląda inaczej niż ten sam gatunek hodowany w wodzie. To bardzo interesujące, jak masz jakieś własne doświadczenia to napisz coś o tym, jakieś przykłady, może zdjęcia - byłoby super.
Czytałem te o jakichś obrazkowatych (nie pamiętam nazwy, ale raczej się tego nie uprawia w domach), rosnących niedaleko jeziora, na jego brzegu, w wodzie przy brzegu i w środku jeziora. Jest to jeden garunek, a przy jeziorze - na lądzie wygląda jak krzak, w widzie przy brzegu wygląda jak strzałka wodna, nieco głębiej przypomina żabienicę i rośnie cała pod wodą, a na środku jeziora zmienia się w roślinę pływającą :O Badacze długo myśleli, że są to odmienne gatunki roślin.
Chyba jeszcze była u tej rośliny postać pnąca, ale nie jestem pewien, czy to akurat o to chodziło... Ciekawe jak doszli, że to jedna roślina... Może po kwiatach?
-
- Kontakt:
Witaj ARHIZ, Twoje sygonium nie zgnije, jeżli będziesz go napowietrzać tzn. dotleniać
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Tak myślałem... Ale jak na razie nie zamierzam go wsadzać do wody 
Dość fajnie rośnie pod wodą bambus, tzn. zachowuje się tak jakby rósł na powierzchni.

Dość fajnie rośnie pod wodą bambus, tzn. zachowuje się tak jakby rósł na powierzchni.
-
- Kontakt:
Mam pytanko, czy ktoś z Panstwa ma uprawę NFT, czy Wasza hydroponika to klasyczna hydroponika
- Teresa600
Moja uprawa jest klasyczna ,czyli wkład ze wskażnikiem osadzony w doniczce.
Poczytałam troszkę o uprawie warzyw i nie tylko, metodą NFT.Bardzo ciekawa metoda ale nie w naszych małych mieszkaniach.
Tutaj mozna poczytać;
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2450
Poczytałam troszkę o uprawie warzyw i nie tylko, metodą NFT.Bardzo ciekawa metoda ale nie w naszych małych mieszkaniach.
Tutaj mozna poczytać;
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2450
-
- Kontakt:
Witaj, trafiłaś do tego artykułu
, od tego zaczeliśmy. NFT jest popularna w USA, Australia, Stary Kontynet jeszcze w średnoiwieczu. Polecam linki anglojęzyczne tam NFT to biznes.

Teresa 600, jak chodzi o storczyki w uprawie hydroponicznej to z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że dobrze na nie działa częste zraszanie - pięknie kwitną przy tym - tak miałem przynajmniej z Phalenopsis. Zanurzania w wodzie na 10 min. nie próbowałem, ale myślę, że również może to być "godna uwagi metoda podlewania", przynajmniej można spróbować
Arhiz, przepraszam za błąd,

Arhiz, przepraszam za błąd,