Familokowego sezon 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego sezon 2020

Post »

JAKUCH pisze:.Mam zamiar zalać pączki czarnej porzeczki, a potem młode listki i młode łodygi % a potem dorzucić tam owoców.
Bardzo dobry pomysł Jadziu - czarna porzeczka to lek na wiele dolegliwości, więc i nalewka też :wink:
Porzeczka ma specyficzny zapach (a może raczej smrodek) dlatego na kresach zwana jest smorodiną. Aby w nalewce przełamać ten zapach, smorodinówkę robi się dwuetapowo - tak jak napisałaś :)
Ja zlewam listkówkę i łączę ją z gotową już nalewką z owoców.

Cieszę się, że Beatka się odezwała, pewnie niedługo otworzy wątek, no bo jak zacznie objadać się pączkami - nie mówię tu o jutrzejszym dniu, a o pączkach kwiatowych, to będzie musiała się pochwalić :wink:
Ja osobiście zjadam obecnie tylko pączki liliowców - bo bardzo mi smakują :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu wiesz może co to za czerwona róża na zdjęciu z rosą? Powtarza kwitnienie?
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, wiosnę masz już kolorową w ogródku :tan a i róże wspomnieniowe piękne ;:138
Ciekawa jestem czy ta kobieta zjadała pączki naszej rodzimej czeremchy czy amerykańskiej ? Nasza ma wprost śmierdzące, dla mojego nosa, liście i drewno, to chyba i pączki liściowe nie będą przyjemnie pachnieć. A może to były pączki kwiatowe?
Będę próbować, bo mam jedną i drugą ;:333
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jadziu witaj :wit ;:3 ładnie Ci rośnie Luis Odier , a mój ciągle puszcza badyle i ja go tnę i nie jestem z niego zadowolona , już dawno bym go wyrzuciła , ale to jest takie miejsce zasłaniające , a niczym cos urośnie to tez trzeba czekać , tym bardziej pod drzewami. U mnie dopiero ruszyły przebiśniegi , i parę ranników , sucho i już się zastanawiałam z podlewaniem , ale dałam spokój, jeszcze jest zimno , a dziś były w nocy przymrozki . Mus czekać ;:167 ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie w sobotnie popołudnie wszystkich miłych gości ;:196 Na razie sezon ogrodowy zamknięty z powodu pogody nawet nie chce mi się tam wchodzić bo i tak niczego nowego nie zobaczę.

Obrazek

Obrazek

TERENIU swoją LO też tnę bez miłosierdzia.Jesienią przycięłam na 1 oczko boczne odrosty i sporo pędów wycięłam .Niestety resztę musi wnuk przyciąć, bo nie sięgnęłam z mojej drabiny, a akrobatyczne zapędy mogłyby się źle zakończyć dla mnie :;230 Moja to na własnych korzeniach ukorzeniona przeze mnie ,może dlatego inaczej rośnie i nie choruje zbytnio .Niestety musowo trzeba czekać na ocieplenie ;:196

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU już wróciłaś ;:196 Nie mam pojęcia jaką czeremchę miała pani na myśli .U mnie za siatką rosła amerykańska pachniała ze hej .Gdybym wtedy miała takie wiadomości jak dzisiaj z pewnością bym spróbowała :) a co sobie żałować :wink: Jestem ciekawa Twoich spostrzeżeń co do czeremchy ;:196

Obrazek

Obrazek

EWUNIU oczywiście że wiem co to za róża ,bo u mnie prawie wszystkie są mianowane.Kwitnienie powtarza chętnie to róża wielkokwiatowa mrs. Lincoln cudownie pachnąca z aksamitnymi płatkami ;:167

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU uwielbiam zapach czarnej porzeczki ,ale ma specyficzny .Lubię rozetrzeć w palcach jej listki .Obcięte łodygi z liśćmi suszę i dodaje do herbatek ziołowych .Smorodinówka no fajna nazwa :) Żadnymi pączkami jeszcze się nie zajadałam ,ale liliowcom dałabym spokój za mało ich mam wole podziwiać kwiaty :) Najpierw muszę zaopatrzyć się w % :;230

Obrazek

Obrazek

DAYSY kiedyś też miała irysy holenderskie ,ale tylko się rozmnażały zamiast kwitnąć, więc wydałam w dobre ręce. Każdego roku muszę mieć jakiegoś bzika tegoroczny to-- zielarstwo . Jednak to twardy orzech, bo łatwo można sobie zaszkodzić ;:224 Jednak wole 10 razy poczytać na różnych stronach zanim zastosuje u siebie jako królik doświadczalny :;230 ;:196

Obrazek

Obrazek

HALINKO masz racje teraz już pójdzie z górki bo i dni coraz dłuższe i słonko częściej zagląda ;:196

Obrazek

Obrazek

Miłej i spokojnej niedzieli życzę wszystkim gościom ;:196

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

JAKUCH pisze: Na razie sezon ogrodowy zamknięty z powodu pogody nawet nie chce mi się tam wchodzić
:;230
Tak samo pomyślałem i ja dzisiaj Jadziu - poszedłem tylko by ze stryszku znieść kwiaty na dół (tu cieplej, a mróz zapowiadają) i ... wyzbierałem 5 wiader liści i różnych gałązek z kolejnych rabat ;:306
A taka pogoda ma być dłużej :(
W tym roku nie będę robił nalewki z czarnej porzeczki, bo mam jeszcze zapas ubiegłorocznej :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Jadziu ja też mam co roku innego bzika a właściwie to co roku dochodzą nowe ;:333 . Jakoś z ziołami jestem na bakier, do tego tak jak piszesz, nawet zioła mogą niekorzystnie zadziałać jak są nieumiejętnie stosowane, chętnie jednak czytam o ich działaniu, przyznam, że najczęściej stosuję miętę i czosnek :wink:
Zapach czarnej porzeczki też bardzo lubię, zresztą tak jak i jej owoce, ale o pączkach czarnej porzeczki i ich dobroczynnym działaniu, przyznam, nie słyszałam ;:224 .
U mnie Jadziu też zrobiło się zimno, z ciekawości zerknęłam na długoterminową prognozę, nie zanosi się by w marcu było lepiej ;:131 a i początek kwietnia nie za bogaty w temperatury, no cóż taki mamy klimat ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jadziu czy to wiosenny miłek , i jak długo go masz , ja wsadziłam w lecie dość dużą sadzonkę , ale nic teraz nie widać , kiedy on się budzi pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, zadałaś mi duuużo czytania ;:306 . Wygląda na to, że do próbowania pączków muszę jeszcze poczekać, aż zaczną się rozwijać. ;:333
Płatki magnolii i liliowców jadłam i smakują mi, najlepsze są te bardziej mięsiste, ale żal mi kwiatków, mimo, że trochę ich mam. Moim córkom też smakują i dobrze, że ich nie ma w domu, bo one nie mają skrupułów ;:124
Miłka wiosennego z duszą na ramieniu, przesadziłam późnym latem i chyba się udało, bo już coś tam powolutku się kluje ;:138 .
Optymistyczne prognozy zniknęły, zamiast dwucyfrowego ciepełka pojawiły się przymrozki, a wczoraj śnieg pobielił mi ogród ;:185 , ale mimo wszystko jest wiosna ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Oj, chyba czasem powinnam sobie szlaban na zaglądanie do forum zrobić :;230 U Ciebie wypatrzyłam piękną różę, u Soni koleusy i wszystko chciałoby się mieć ;:224
A nie dalej jak jesienią robiłam porządki z irysami i liliowcami, bo za bardzo sie rozrosły. I nawet zlikwidowałam 1 rabatę i 1 przeznaczyłam na powolne rozdawanie i przenoszenie w inne miejsca. I tak sie teraz zastanawiam po co to było? ;:223
Ale różyczka piękna i jeśli tak pachnie to chyba się skuszę :)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, u Ciebie wiosenne kwiatuszki już można podziwiać ;:215 Ranniki wystawiają swoje buźki do słoneczka, pierwsze krokusy kwitną i chociaż temperatury ostatnio nas nie rozpieszczają, to chęć życia pcha roślinki by wychodziły spod ziemi.
Bardzo mnie ucieszyła wiadomość, że działeczka zostaje w Twoich rękach :D Będziesz mogła spokojnie przygotowywać ogródek do nowego sezonu, a i rehabilitacja była w dobrym momencie. Przed sezonem na pewno dobra kondycja się przyda ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Jadziu
Jak zwykle piękne róże pokazujesz, Jubilee du Prince de Monaco wygląda jak lody truskawkowo-śmietankowe.
Miłek wiosenny, Cheer czy ciemierniki ;:333
U mnie napadało śniegu i wiosny nie ma.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Jadziu, nacieszyłam oczy Twoimi fotami i tym co przedstawiają....Cieszę się, z Twojej aktywności na FO , ja się powoli zbieram,zaczynając od wizyt w ulubionych ogrodach.Po kilka dziennie....
Jak byłam ostatnio na działce, a trochę czasu upłynęło - chryzantemy ruszyły.Pamiętam..... i pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu ;:196
Widzę, że nadal energia w Tobie az kipi , oby się za szybko nie wyczerpała. Przesilenie zimowo -wiosenne ma negatywny wpływ na wiele osób i często już w styczniu robiłam taką bombę witaminowo/energetyzującą z bulwy selera na czerwonym winie.
Bardzo dziękuję za rozpoznanie owada i myślę, że trafiłaś.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłych gości w ten sobotni chłodny dzionek.Pani zima wytrzepuje swoje pierzyny od wczoraj i co chwilkę sypie drobnym czasem grubszym śniegiem .Temperatura też sie obniżyła, a jeszcze przedwczoraj pchnęłam ogrodowe prace do przodu. Już nie pozostało wiele do roboty, jednak co innego znów mnie martwi .Pracownicy oznaczają oranżową farbą teren do zabrania. Na razie na drzewach wokół ogródka nie zauważyłam takich oznaczeń. Z okna jednak widać zaznaczone drzewa do cięcia uffffff .Strach się bać ,ale nic nie poradzę ;:174 mogli chociaż szybciej się do tego zabrać, a nie jak za chwilkę ptaki zaczną robić gniazda ;:145 Sporo dzikich siewek drzew juz wycięta i zrobił się prześwit , widziałam też na płocie sąsiada tę farbę jakieś pół metra by mu zabrali czyli skrócił by się o 1/2 metra .Na razie na szerokości farby nie zauważyłam. Dzisiaj pod oknami synowa zauważyła nocą bandę dzików tak jak ubiegłej wiosny .Jednak teren za ogródkiem chyba im nie odpowiada, bo nie widziałam żeby było przeorane. .Dosyć tego przydługiego wstępu :) jeszcze raz witam serdecznie wszystkich gości ;:196

Obrazek

KRYSIU też robiłam wino selerowe, lecz na białym winie z miodem i cytryną w/g przepisu p. Korżawskiej dla mojej mamy .Osobiście lubię seler starty polany olejem czy ciutką majonezu, a czasem bez niczego. Gdyby komuś się przydało https://sekrety-zdrowia.org/seler-potencje-kaca-urode/ tu sporo o dobroci selera. Ano kipi we mnie moc, tylko ci za siatką mogą ją ostudzić, a maja dotrzeć cebulki lilii Strach się bać ;:174

Obrazek

Obrazek

LODZIU witaj serdecznie ;:196 a już myślałam, że o nas zapomniałaś, bo wątek zamknięty. Dla Ciebie sadzonka już nadaje sie do wysyłki, wiec tylko adres proszę podaj, bo od ubiegłej wiosny była w donicy.Jeśli chodzi o mnie to na razie sie nie spiesz muszę dopiero mieć czarno na białym że zostawią mi ogródek . Teraz już piszę o tym bez emocji, bo moja głowa przyzwyczaja się do tej myśli ;:145

Obrazek

Obrazek

EWUNIU u mnie też trochę napadało ,ale już dzisiaj go nie ma ,ale mocno się ochłodziło .Jutro z pewnością będą siwe dachy.W realu księciunio jak go nazywamy jest przecudny niczym Double delight chyba ją masz, tylko że ona pachnie, a księciunio nie

Obrazek

Obrazek

DOROTKO ;:196 jeszcze dokładnie nie wiem czy zostawią moje włości w całości, bo z tych planów wynika że nawet jakieś 1/2 m garażu sąsiada jest na ich terenie i co dalej będzie to samo z płotem sąsiada na długości .Fajny kawałek podwórka nam zabiorą gdzie mamy postawiony murowany gril [ale nie mój ogrodowy] ławki i stół .Na razie niczego dotyczącego ogródka nie wiem, nie umiem tych mierniczych spotkać,żeby się coś dowiedzieć. Wnuk ma kolegę radnego i próbuje sie czegoś dowiedzieć .Ciekawe czy to radny zaradny czy bezradny ;:224

Obrazek

Obrazek

EWUNIU ;:196 od tego jest forum żeby mieć ciągle jakieś zachciewajki, a w dodatku jak ma się tyle terenu :) .Szkoda ,żeby stał odłogiem i zarastał trawą :;230

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU mój Miłek jeszcze śpi nawet go nie widać .No jednak gdyby tylko się ociepliło ;:224 gorzej jak zabiorą te całą przyjemność ,bo akuratnie teren od skalniaka w lewo do Pięknotki i pergoli z LO by zabrali ;:223 .Ty masz zielone łapki i wszystko się udaje BRAWO TY ;:196 Cóż na Ukrainie giną ludzie, bombardują domy, a to tylko ogródek

Obrazek

Obrazek

TERENIU ;:196 mój Miłek to chyba wiosenny mam go chyba ze 4 lata i w pierwszym roku po posadzeniu nie kwitł, a i tak słabo kwitnie w porównaniu z innymi ogródkami .Jednak ja sie cieszę z każdego jego kwiatka mój jeszcze śpi

Obrazek

Obrazek

DAYSY no na klimat nic nie poradzimy ,ale roślinki i tak dobrze sobie radzą. Gdyby nas nic innego poza ogródkiem nie interesowało to byłoby źle .Trzeba też mieć jakąś odskocznię i pogłębiać horyzonty myślowe, głowa musi pracować szczególnie w naszym wieku bo szare komórki by zamarły :;230

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU rozmawiałam z bratem o listkówce on też dodaje jej do nalewki tylko zawsze ubiegłoroczną .Wiesz ja też na chwilkę zachodzę, ale nie zawsze to zależy od pogody .Chwilka przechodzi w godziny to taka dłuższa chwilka :;230

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim udanej i ;:3 niedzieli ;:196

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”