Wszystko o pomidorach cz. 16
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Zrywaj .
Jak zacznie się wybarwiać to poproszę syna by zrobił zdjęcie , owoców
ma dużo . Fajnie wygląda , mowa o k/119
Z takimi multi gronami mam też k/12 , ale tego póżno siałam i jeszcze kilka innych
kozulek na zbiór jesienny .
Na smaku nie straci , a będzie bardziej trwały .
Wybiorę najładniejszy egzemplarz i zbiorę nasiona .
Jak zacznie się wybarwiać to poproszę syna by zrobił zdjęcie , owoców
ma dużo . Fajnie wygląda , mowa o k/119
Z takimi multi gronami mam też k/12 , ale tego póżno siałam i jeszcze kilka innych
kozulek na zbiór jesienny .
Na smaku nie straci , a będzie bardziej trwały .
Wybiorę najładniejszy egzemplarz i zbiorę nasiona .
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moi drodzy z czego wynika, że owoce na pierwszych gronach rosną wolniej niż te na wyższych?
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zerwany, ma 350 gram.
Nie odpowiedziałem ci na temat zrzucania kwiatow.
Co do zrzucania to ciężko mi powiedziec, bo przez szara pleśń sporo kwiatów odpadło i nie tylko z tej odmiany.
Nie odpowiedziałem ci na temat zrzucania kwiatow.
Co do zrzucania to ciężko mi powiedziec, bo przez szara pleśń sporo kwiatów odpadło i nie tylko z tej odmiany.
Piotr

Czy może ktoś wie co to za odmiana? Sam mi się posiał w aloesie jesienią i przetrwał w bardzo trudnych warunkach do wiosny. I zaczął kwitnąć mimo że nie miał słońca. W ciemnym mieszakniu zapylał wszyskie kwiaty a kwitł bardzo obficie.
Pomidory w smaku chyba dobre. Bez kwasu i skórka dośc cienka. Rośnie w 10 l doniczce wraz z korzeniem ogromnego aloesu. więc pomidory są niedorośniete.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 cze 2020, o 09:27
Witam.
Jestem tu nowa i jestem też zupełnie początkująca jeśli chodzi o ogród. Od razu zaznaczam, że nie mam ogrodu, a jedynie w mieszkaniu próbuję coś posadzić. Głównie chodzi o paprykę i pomidory. I właśnie z tym jest związane moje pytanie, ponieważ pojawił się u mnie problem? A może po prostu to jest normalne, proszę czy ktoś może mnie oświecić w tym temacie
Chodzi o paprykę. Kiedy pojawiły się pierwsze kwiaty zaczęłam je samodzielnie zapylać, po prostu stukałam w kwiatek, dmuchałam trochę, a nawet pędzelkiem ruszałam. Krótko po tym kwiat opadł i została ta łodyżka ze słupkiem. Była jakiś czas, może tydzień nie liczyłam dokładnie dni. Cały czas zielona, nie żółkła, ale też nic się szczególnego z nią nie działo, papryka nie rosła... i dzisiaj zaczęła żółknąć, dotknęłam jej i opadła....
dlaczego? Pozostałe kwiaty, którym już opadły płatki i zostały tylko te łodyżki ze słupkami również są, ale jakby nic się do przodu nie rusza. Jak to wygląda, po jakim czasie w ogóle coś widać aby rosło, po opadnięciu kwiatu? Czy w ogóle doczekam się papryczek? Na pomidory jeszcze czekam, ponieważ dopiero pierwsze kwiaty się otworzyły.
Wszystko tak późno, ponieważ posiałam je (paprykę i pomidory) w połowie kwietnia.
Załączam zdjęcie tej gałązki z papryczką, która mi opadła

Jestem tu nowa i jestem też zupełnie początkująca jeśli chodzi o ogród. Od razu zaznaczam, że nie mam ogrodu, a jedynie w mieszkaniu próbuję coś posadzić. Głównie chodzi o paprykę i pomidory. I właśnie z tym jest związane moje pytanie, ponieważ pojawił się u mnie problem? A może po prostu to jest normalne, proszę czy ktoś może mnie oświecić w tym temacie

Wszystko tak późno, ponieważ posiałam je (paprykę i pomidory) w połowie kwietnia.
Załączam zdjęcie tej gałązki z papryczką, która mi opadła

-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
Temat dotyczy pomidorów, a nie papryki, ale ja też mam problem z papryką i według mnie winne jest podlewanie. Niestety nikt nie potrafił mi pomóc więc zacząłem eksperymentować. Wychodzi na to, że paprykę powinno się podlewać niedużo, ale często. Częściej niż pomidory, ale mniej. Tak mi wychodzi z moich obserwacji. Ona jak ma tylko trochę za sucho to zaczyna zrzucać te zawiązki.
Panowie i Panie do fertygacji pomidorów lepszy jest kristanol czerwony czy nawóz NPK 4-6-8 ?
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
Zamówiłem dzisiaj Betokson. Tak się zastanawiam jak długo może stać po rozrobieniu z wodą ? Chciałbym rozrobić pół litra-litr. Wszystkiego na raz nie zużyje. Jak długo można to przechowywać ?
Zamówiłem dzisiaj Betokson. Tak się zastanawiam jak długo może stać po rozrobieniu z wodą ? Chciałbym rozrobić pół litra-litr. Wszystkiego na raz nie zużyje. Jak długo można to przechowywać ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 cze 2020, o 09:27
Emejcz pisze:Temat dotyczy pomidorów, a nie papryki, ale ja też mam problem z papryką i według mnie winne jest podlewanie. Niestety nikt nie potrafił mi pomóc więc zacząłem eksperymentować. Wychodzi na to, że paprykę powinno się podlewać niedużo, ale często. Częściej niż pomidory, ale mniej. Tak mi wychodzi z moich obserwacji. Ona jak ma tylko trochę za sucho to zaczyna zrzucać te zawiązki.
Dziękuję za odpowiedź i przepraszam, że w złym wątku napisałam. Faktycznie obficie ją podlewam raz na kilka dni. Postaram się to zmienić, może pomoże... Dzięki.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
ogrodnik2 pisze:Panowie i Panie do fertygacji pomidorów lepszy jest kristanol czerwony czy nawóz NPK 4-6-8 ?

Zależy na jakim etapie ?
Kristalon czerwony stosujemy przed kwitnieniem
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
W fazie dojrzewania pomidorów mam na krzakach ich sporo. 

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Na etapie owocowania stosuję Kristalon pomarańczowy lub Plonvit Kali 

Pozdrawiam, Mirek
Dzięki. 100g kristanolu rozpuszczam w 1l wody i do podlewania dawać 1ml/l wody ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 mar 2020, o 11:42
Może ktoś doradzić, co zrobić z takimi wybujałymi krzakami? Ten widoczny na zdjeciu ma około 130 cm i dopiero bedzie pierwsze grono wypuszczał. Jak tak dalej pójdzie to tunel bedzie dla niego za niski. Nie wiem jaka to odmiana, pobrałam nasiona z pomidora sklepowego, a tu teraz taki wielkolud rośnie
da się go jakoś okiełznać?

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 maja 2017, o 20:13
Raczej 10 ml/litr. Przy 100g/litr masz 0.1 grama nawozu w mililitrze koncentratu. OIDP producent sugeruje 1g/litr nawozu do podlewania, wiec musisz dać 10ml koncentratu.Dzięki. 100g kristanolu rozpuszczam w 1l wody i do podlewania dawać 1ml/l wody ?