Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Lucynko doły muszą kiedyś się skończyć. ;:168 Zdrowia dla mamy. ;:167
Grudnik różowy kwitnie, fiołki też, impreza się odbyła, tylko czekać na święta. Czerwony grudnik u mnie też miał dwa kwiatki, reszta opadła. ;:174
Cebulki posadziłaś, czyli wiosna blisko. ;:215
Też dziś zaczęłam wysiewy, posiałam ponownie marchew w skrzyni, może wiosną szybciej wzejdzie. ;:131 Posiana w październiku, za wcześnie, ;:14 wzeszła gęsto, nigdy wiosenna się tak nie udaje. :shock:
Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko, ale dołapałaś śliczne fiołki ;:oj cudowne na pewno można sobie poprawić nastrój. Ja chętnie tez bym sobie coś kupiła, ale w marcu nie będzie miejsca na pomidory i paprykę gdyż one zajmują całe miejsce na parapetach. Obecnie to jeszcze 5 doniczek winogronu mi doszło jako kwiatek ;:306 . Z grudnikiem stało mi się to samo, szkoda. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Trzeci z kolei słoneczny dzień minął jak z bicza strzelił i znacznie się ochłodziło, jutro może być bardzo zimno. Dodatkowo jeszcze wiatr się wzmaga, strach się bać.
Szukam okazji do oblewania, toteż odwiedzam markety meblowe, ale jak dotąd nie znalazłam tego, co mnie interesuje, ale za to kurier przyniósł nasiona pomidorków, do sadzenia w tunelu, a tym samym do siania już w styczniu, co mnie ogromnie cieszy, bo nie będę się nudziła zimą.
Są to: 'Cornabel' F1
-------'Big Mama' F1
--------'Cancara' F1
--------'Marzano'
Są też nasiona pomidorków gruntowych: 'Malinowy Olbrzym'
----------------------------------------------'Des Andes'
----------------------------------------------'Red Pear'
Mam jeszcze własne nasiona pomidorów, które w minionym sezonie najbardziej nam smakowały. W sumie będę siała 11 odmian.

Kasiu-Katiusha - fiołki afrykańskie to moja domowa miłość kwiatowa. Dawniej miałam całą ich kolekcję, teraz cienko przędę, ale muszą mi chociaż zimą życie uprzyjemnić. ;:303
Co do eksperymentów to zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości.

Ewelinko - fiołki afrykańskie nie są trudne w uprawie , jednak te nowe wymuskane odmiany sprawiają, niestety, trochę kłopotów. Ja też nie rozumiem, dlaczego dwa starsze moje nie kwitną. ;:24
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Danusiu - wielu lat w zdrowiu, kochana. ;:167
Ja jestem lepsza, bo na wszelki wypadek ze dwa tygodnie przed urodzinami zaczynam marudzić, że za kilka dni postarzeję się o cały rok. Dzięki temu daję M czas na wykombinowanie odpowiedniego upominku dla kochanej żonki. ;:306
Będąc zapobiegliwą osobą, już moczę nóżki listkom odciętym z tych fiołeczków, tak więc jeśli się ukorzenią, chętnie się z Tobą podzielę.
Skoro dziewanna pokazała siewki, to raczej nie trzymaj jej w ciepełku. Najlepiej wywieź ją na działkę i wkop doniczkę w tunelu.
Na razie nie będzie mrozów, to dziewanna zahartuje się, a w sezonie już zakwitnie.
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Marysiu - dziękuję kochana ;:167 , już doszłam do siebie.
Fiołki faktycznie ładne, ale co do grudników, to tylko jeden kwitnie, drugi zrzucił wszystkie pąki i jakiś taki cherlawy się wydaje. ;:222
Pelargonie natomiast traktuję jako jednoroczne, nie mam do nich cierpliwości i za dużo miejsca na parapetach zajmują. A u mojej babuni cały czas kwitły i takie były piękne!
Twoje życzenie spełnione, trzy dni słoneczne i jutro też ma tak być. Dziękuję. ;:196

Krysiu - kochana, coraz bliżej wiosna, toteż trzeba się do niej solidnie przygotować.
Jest nas tutaj na tym forum dużo takich, co to siać lubią i dbać o te swoje wysiewy, ja jestem tylko jedną z nich.
Skoro szarości za oknem psują Ci humor, to podmucham na słoneczko, by i do Ciebie swoje złociste promienie zaniosło. ;:3

Kasiu-kania - okazuje się, że masz co oblewać, wobec tego okazja do dżamprezki jak ta lala! :tan
Właśnie nie przestawiałam grudników, a mimo to jeden zrzucił wszystkie paki. Ale niech mu będzie. Jeden kwitnie i chwalę go, jednocześnie ganiąc tego drugiego.
Zapewne ta druga opcja jest prawdziwa - nie będzie się wysilał przed grudniem. Tylko że w ogóle zaprzepaścił swoje możliwości.
Nie to nie, płakać nie będę. ;:185

Soniu - dziękuję, kochana. ;:167
Właściwie to do świąt już bliziutko, a po nich się zacznie! ;:138
Podsunęłaś mi dobry pomysł. Muszę też wysiać trochę warzywek, głównie naciową pietruszkę, którą po wykiełkowaniu zawiozę do działkowego tunelu.
Pozdrawiam równie cieplutko. Buziaki. ;:79

Alu - u mnie na szczęście parapetów dużo i one szerokie, ale mam też dwa foliaki na krytym balkonie (loggia) i tam przenoszę przepikowane roślinki. Mróz tam nie dociera, jeśli na dole jest do minus pięciu stopni, a gdy temperatura bardziej spada, zapalam w tunelikach znicze, które fantastycznie ogrzewają rośliny. :lol:
Co te nasze grudniki sobie myślą, żeby nam taki zawód sprawić.... :oops:
Pozdrawiam wzajemnie i słonecznych dni życzę. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale masz przyjemnie tyle kwitnacych i kolorków. A jakie plany na zasiewy ;:oj , to cudownie miec taką loggię gdzie możesz miec sadzonki; ona jak szklarnia zimowa i to w bloku :D U mnie dni zimowe są tak pochmurne że rośliny nie mają szans,.
Jakie odmiany ci się sprawdziły i polubiłaś w tym sezonie. Ja myślę o żółtym Ożarowskim a resztę muszę wymyśleć :)
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Oooo, to widzę, że będzie z czego pomidorową robić! :D
Grudniki bardzo lubię. Twój ma bardzo ładne kwiaty a w tle widzę, że tych pączków to ma jeszcze nieco w zapasie :tan .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Iguniu - zanim zamieszkała z nami kotka, M zabudowywał balkon na zimę, drzwi do pokoju zawsze były otwarte i gdy słońce świeciło, na balkonie było wręcz za gorąco. Południowa strona bloku. Teraz nie da się zabudować, bo zamontowana jest specjalna siatka chroniąca Misię przed upadkiem z IX piętra. Dlatego też wystawiam dwa foliaczki trzypółkowe, gdy siewki nie mieszczą się na parapetach bądź Miśka się za bardzo panoszy. Jeden parapet przynależy wyłącznie Misi, ale to jej nie wystarcza. ;:306
Szczerze mówiąc, nie wiem, jakie odmiany zostawiłam na nasiona, bo wszystkie podpisy mi się w ubiegłym sezonie pomieszały. ;:223
Na pewno są wśród nich: 'Alka' i 'White Beauty' plus jeszcze trzy jakieś czerwone. ;:218 Jakieś. ;:7

:wit Kasiu-kania - na pomidorową cała moja rodzina zęby ostrzy, toteż zawsze robię ogromne ilości przecierów, które bardzo szybko zmieniają miejsce zamieszkania. ;:112
Ten grudnik rzeczywiście ma jeszcze dużo pączków, ;:333 tylko jakoś pojedynczo je rozwija. ;:131 Marzy mi się, by przynajmniej połowa kwiatków pokazała się równocześnie. :tan

Zaczyna kwitnąć storczykowaty 'Ludisia'.

Obrazek

Obrazek

Kochani, niech Wam weekend upłynie w towarzystwie pięknej słonecznej pogody. ;:4 ;:31 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko ciekawa ta Ludisja.
Sporo odmian pomidorów kupiłaś,ale dlaczego będziesz wysiewała już w lutym?
Szkoda,że taki pomysł nie przyszedł mi do głowy.Dziś sama sobie zrobiłam prezent i kupiłam białego storczyka.Wzięli i przecenili a co przecenione to trzeba koniecznie kupić.Prawda?Nie rozumiem takich przecen,że dopiero była dostawa np.maku w puszce a on już ma skreśloną starą cenę i wpisaną nową promocyjną.Jeszcze nie postał a już przecenili.Cud jakiś?
Lucynko muszę trzymać w domu ponieważ na działkę już nie jadę.Tam teraz błoto,ale jesienią i zimą nie jadę.Posiałam ponieważ chcę zobaczyć co wyrośnie w domu. ;:oj

Miłego dnia życzę. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witaj, Danusiu!
Szczerze mówiąc, to w 'Ludisi' podobają mi się jej listki ;:333 , kwiatki malutkie na wysokiej łodyżce, trzeba się dobrze przypatrywać, by odróżnić kwiatek od pączka. :| U sąsiadki nie widziałam jej kwitnącej, podobały mi się listki i dlatego dostałam od niej małą ukorzenioną przez nią roślinkę, która ładnie przyrasta i u mnie zakwitła, u sąsiadki jeszcze nie, ale łodyżki kwiatowe już wypuściła.
Promocje mają są po to, by przy okazji klient zrobił sobie dodatkowe zakupy. :lol:
Przecenione kwiaty obowiązkowo trzeba kupować :tan , bo są trochę tańsze, zawsze to parę zeta w portfelu zostaje na kolejne przecenione roślinki. ;:306
To ja jestem lepszy zawodnik, ponieważ od czasu do czasu odwiedzam działkę również zimą. ;:7 Nie dla wykonywania jakiejś roboty, a dla sprawdzenia, jak się mają rośliny, czy nie trzeba gdzieś np. okrycia poprawić itp. ;:108
Dzień sympatycznie upłynął, dziękuję ;:180 ;:167 A Tobie dobrej nocki życzę i udanej niedzieli. ;:196

'Ludisia' raz jeszcze.
Obrazek

Dobranoc. ;:4 ;:19

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Grudniczek kwitnący ,nieznana mi bliżej 'Ludisia' ;:333 cieszą nas takie pięknisie o tej porze w domciu! :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko już myślisz o wysiewie nasion pomidorków, proszę nas w ten sposób nie mobilizować do działań. Ja tak w zeszłym roku uległam i część kwiatów za wcześnie posiałam, a później sadzonki były wyciągnięte. Balkon tak wysoko do tego słoneczny jest dużym atutem, teraz wiem czemu Twoje sadzonki takie bujne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Widzę,że jesteś nastawiona na piękne liście.Faktycznie listki piękne.
Zdjęcie cudowne.Jak Ci się udało uchwycić taki piękny moment. ;:138

:wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Lucynko :wit
No i zakwitła Ci Ludisia, no i ładnie, nie podoba Ci się ;:185 , tak, listki ma ciekawe, ale i kwiatki są śliczne ;:215
Myślisz już o sianiu, no to raptem za miesiąc styczeń nam się zacznie i sianie pierwszych kwiotków :tan , a ja jeszcze zamówienie zrobiłam tańszych roślin i pewnie przyjdą, ale już sadzić nie będę, w namiocie je zadołuję do wiosny ;:108
Pozdrawiam i ;:3 życzę, ja go nie widziałam od dawna, no było chyba wczoraj ale ja 12 h spędziłam w pracy, to i tak nie widziałam ;:185
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko gdzieś ty do łapała tak pięknego storczyka ja tez takiego chcę ;:65 cudowny. Te listki i te kwiatki cudo ;:oj.
Ja też kupuję przecenione roślinki dlatego coraz mniej na oknie mam miejsca, ale nie umie się obejść. Pozdrawiam życzę miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..Ludisia bardzo ładna, chociaż prawdę powiedziawszy czasami listki ładniejsze od kwiatków ;:oj . U mnie tak czasem mają fiołki u których bardziej podziwiam listki bo są ładniejsze od kwiatków ;:oj . Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko masz tyle domowych roślin, a piszesz że nie masz cierpliwości do pelargonii...Ty Czarodziejko!
Słoneczko Ci świeciło, a mnie śnieżek posypał ogród, w nocy i nad ranem tak przymroziło że ziemia zamarzła i woda w pojemnikach. ZIMA!
Ogród trzeba mieć na oku nawet zimą skoro i tak Gołębiarz jedzie to Ty z nim! Ja nie miałam gołąbków ale pamiętam jak miałam ogród oddzielnie to zawsze jeździłam zimą co jakiś czas...bardzo lubiłam taki śpiący ogród!
Trzymaj się cieplutko i zdrowiutko ;:4 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”