Ogródek Gosi 17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 17

Post »

Iwonko, ;:196 u nas też są takie kociaki w schronisku, ale na razie nie umiem się zdecydować.
Faktycznie na razie na rabacie zrobiło się luźniej, ale myślę, że to tylko wstęp.
Hortensja przecież urośnie, mam przynajmniej taką nadzieję

Lucynko, wiem, że kot chadza swoimi ścieżkami, ale mimo wszystko taki kotek chowany od kociaka mimo wszystko zachowuje sie inaczej. Za to pies to większa odpowiedzialność. Na razie chcę trochę wyjeżdżać. Z psem jest więcej kłopotu. Trzeba prosić o pomoc. Z kotem można wyjechać na dwa dni i nic się nie dzieje.
Remont zrobiłam, ale stwierdzam, że jednak to już jest duże wyzwanie. Kiedyś zrobiłabym to w jeden dzień. teraz rozłozyłam na 3 dni, fakt, że chodziłam przez 2 dni do pracy i robiłam to dopiero po powrocie do domu, ale jednak.
Mimo wszystko może to powtórzę :wink:
Zobaczymy czy synowi się spodoba ;:173

Daysy, to zazwyczaj zwierzaki wybierały nas, a nie my je. Kiedy pojechaliśmy po szczeniaka, mieliśmy wziąć suszkę, ale serce skradł pies. Teraz kot sam sobie nas wybrał przychodząc do nas. Nie pomogło wynoszenie go do właścicieli. Wracał jak bumerang. W końcu daliśmy z sąsiadami spokój i pozwoliliśmy jemu wybrac dom. Co prawda znikał na całe dni czasem, ale codziennie wracał. Tym razem nie wrócił. :(
Nie mam pojęcia dlaczego nagle mnie wzięło na zmiany rabat. Przecież zawsze kochałam chaos. Nagle zapragnęłam spokoju, wyciszenia. Niestety przy moim typie ogrodu bardzo trudno wprowadzić takie zmiany, bo to oznacza rewolucję, na którą nie mam siły i pieniędzy. Na razie najbardziej denerwuje mnie rabata pod tamaryszkiem i przez zimę będę nad nią myślała, co by tu zmienić, żeby za dużo nie zmienić, a żeby być zadowoloną.
No i jest jeszcze jedno miejsce za czereśnią, które też bardzo rzadko pokazuję. Dosłownie fragment rabaty. Też nie potrafię sobie z nim poradzić.
Poza tym reszcie dam spokój. Na razie ;:306
Masz rację, że to chyba nasza natura pcha nas ciągle do nowego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, łaskawa jesień dłużej pozwoliła nam cieszyć się letnimi barwami, :tan które fantastycznie komponują się z kolorami jesieni. ;:215 W Twoim ogrodzie jeszcze w ogóle nie widać zbliżającego się listopada. Pięknie! ;:138 ;:138
Pozdrawiam cieplutko w ten chmurzasty, zimny wieczór. ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, zdjęcia stare. Ostatnio mało jestem na forum.
Wykorzystywałam ostatnie fantastyczne dni.
Troszeczkę zmieniłam rabatę pod tamaryszkiem.

Było tak

Obrazek

Jest tak

Obrazek

Obrazek

Bukszpany przesadziłam z rabaty przy Edence

Obrazek

Jest tak. Zdjęcie niewyraźne. Przesadziłam w miejsce bukszpanów piwonię i liliowce.
Mam nadzieję, że latem będzie to dobrze wyglądało

Obrazek

Poza tym jesień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu miałaś napęd i świetne zmiany poczyniłaś. ;:215 Piękne masz bukszpany. ;:oj Nie chcę Cię martwić, ale hortensja pewnie za trzy lata zdominuje rodki. ;:173 Hortensje rosną zdecydowanie szybciej niż rododendrony. U mnie tak się stało, jeden rodek wyekspediowany, drugiego niedługo czeka to samo.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zmiana pod tamaryszkiem zdecydowanie na lepsze!
Ty jeszcze przesadzasz bukszpany, a ja już usuwam na dobre. Wszystkie zaatakowała ćma. Nie chce mi się z nią walczyć, więc posyłam ją w niebyt.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Dawno mnie nie było ale widzę, że nie próżnujesz ;:63. Zmiany bardzo fajne ;:108 . Co to za iglak przed różanecznikiem na tej rabacie pod oknem ? Czas zacząć rozglądać się za fajnymi i ciekawymi roślinami ;:108. Zima przed nami więc będzie co robić w wolnym czasie. Oj z tymi bukszpanami a raczej z ćmią jest kłopot. Ja mam kilkanaście małych roślin i na razie cicho ale jednak obawiam się inwestować w obwódkę z tych roślin. Żal by mi było wyrzucać albo walczyć chemia . Dobrze , że u Ciebie wszystko z nimi w porządku i oby tak zostało bo masz śliczne okazy . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, udało mi się kilka lat temu kupić w bardzo fajnej cenie takie duże okazy bukszpanów. Rozrosły się bardzo i musiałam rozluźnić rabatę pod płotem. Za to rewelacyjnie wpasowały się na rabacie pod tamaryszkiem. Zmiany jeszcze będą.
Ja raczej nie łudze się co do rozmiarów hortensji. Raczej taka wielka nie urosnie. Wszystkie moje hortensje sa mizerne.
To tylko u Ciebie rosną jak szalone. Dlatego nie martwię się o rodki.

Wandziu, bukszpany jak na razie są wolne od ćmy, ale wiem, że może w każdej chwili zaatakować.
Ja spróbuję powalczyć z ćmą. Będę kupowała pułapki feromonowe. Zobaczymy. Dopóki jej nie widać nie będę wyrzucała bukszpanów profilaktycznie. Niech rosną.

Ewelinko, ja ostatnio jestem bardzo rzadko na forum. Ten czas ciągle gdzieś ucieka.
Niestety nie pomogę w kwestii iglaczka. Na pewno jakaś jodła, ale jaka?
Może Green Carpet?
Kupiłam go całe lata temu. Jak widać przez ten czas niewiele urósł.
Niestety ćma robi swoje. Niedługo nie bedzie bukszpanów. Szkoda, bo są bardzo uniwersalne.
Ja swoich będę bronić. Przynajmniej na razie.

Zdjęcia sprzed kilku dni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu, piękny, perfekcyjny ogród.I w tej jesienne szacie z tyloma barwami jest taki malowniczy ;:63 ;:63
Berberysy ciekawe. .I to buki te pandula ??
Trawy śliczne.
pozdrawiam cieplutko ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Małgosiu chyba tego roku każdy ma jakieś problemy z czasem. Ciekawe z czego to wynika bo doba jest przecież taka sama ;:224 . Ja również na forum bywam teraz bardzo rzadko ale już widzę , że zmiana czasu i temperatur przygoni mnie tu z powrotem ;:108 . Faktycznie trudno zapamiętać nazwy wszystkim roślin ale wolałam dopytać. Ślicznie wygląda Twój ogród z tym pięknym zielonym dywanem ;:215 . Warto sadzić berberysy bo mają przepiękna kolorystykę. Buk piękny i dostojny czuwa nad wszystkim. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej Gosia:)

Z rana kawkę piję więc zajrzałam :uszy Berberysy jakie duże, znasz odmiany? Przycinasz je ?
Kupiłam kilka i już posadzone, ale na razie to maleństwa.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, buk to Fountaine.
Faktycznie mój jesienny ogród jest bardzo kolorowy. Jeszcze brakuje mi drzew przebarwiających się na czerwono, ale tego już chyba nie zmienię. Brak miejsca

Ewelinko, ja już tak od roku zastanawiam się gdzie ten czas mi ucieka. Wydaje mi się, że kiedyś było go więcej. Na pewno bywałam częściej na forum. Nigdy nie miałam takiej sytuacji, że nie było mnie tutaj ponad miesiąc. Kiedyś byłam w każdym ogrodzie raz w tygodniu.
Z nazwami roślin mam problem, bo często nie zapisywałam, nie interesowały mnie. Najważniejsze, żeby roślina mi się podobała. Tylko, że teraz wiem jak to jest, jak u kogoś zobaczysz coś fajnego, a ten ktoś nie zna nazwy, a Ty nie wiesz czego szukać.
Teraz staram sie jak mogę przynajmniej zapisać to co kupuję, ale tego iglaczka kupiłam ponad 10 lat temu, kiedy to nazwy wcale mnie nie interesowały.
Berberysy to ja wyrzucam już z ogrodu. Oczywiście nie wszystkie, bo własnie te kolory mnie ujmują, ale drażnią mnie ich kolce. Bardziej niż u róż. No i to, że niektóre łapią mączniaka. Właśnie wyrzuciłam jednego spod okna, bo ciągle chorował. Te które pozostały całe szczęście są zdrowe.

Aniu, Ty sadzisz, a ja się ich pozbywam. Odmian niestety nie znam bo kupowałam kiedyś, kiedy jeszcze mnie to nie obchodziło. Tylko ten żółty to Maria. Chyba.Mam jeszcze niziutkie berberysy robiące za kulki. Admiration i Bagatelle.
Co roku przycinam, oprócz tego czerwonego. Tu pasuje mi taki luźny pokrój

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Piekny ogród ;:333 . Zdjęcia jak obrazy post-impresjonistów :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Piękny masz ogród, taki z pazurem dzikości. ;:167 Krzewy, TRAWY i drobnokwitnące lub ozdobne z liści byliny nadają mu niesamowitego uroku. Kolory jesieni cudne ;:oj
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iga, takiego komplementu to jeszcze nie dostałam ;:oj ;:196

Kasiu, ;:196 ta dzikość to trochę tak przypadkiem. Miał wyjść taki swojski ogród. To chyba wynik bardzo gęstych nasadzeń. Własnie zaczynam pozbywać się niektórych roślin, bo jednak jest zbyt duży chaos.
Latem jest chyba jeszcze większy, bo mam sporą ilość kwiatów. Dlatego ograniczyłam paletę kolorów, żeby jeszcze bardziej nie mieszać
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Tak sobie czytam Gosiu, że zrobiłaś reorganizację w ogrodzie i już wymyśliłam, że ja u siebie muszę też, mam taki kawałek w ogrodzie gdzie rosły róże, lilie, ale zrobił się mocno zacieniony, bo u sąsiadów czereśnia i choiny urosły wielkie, zwracałam im uwagę, że to mi mocno zacienia moją działkę, ale nic z tego, więc to ja będę musiała poprzesadzać rośliny niestety, ale to już chyba wiosną ;:108 , a wracając do zwierzaków, to chyba właśnie tak jest, że to one decydują i wybierają sobie opiekunów, u mnie tak było od zawsze, pozdrawiam piekny ogród ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”