Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Sabinko, macie miłych ludzi zatrudnionych w straży miejskiej. Jak ja dzwoniłam z prośbą o pomoc w ewakuacji czyjegoś kota z robinii, na którą wszedł, ale nie potrafił zejść, to mi powiedzieli, że nie mają personelu przeszkolonego do postępowania ze zwierzętami... ;:222 ;:222 ;:222
(Dodam, że biedny kot zaliczył nawałnicę z piorunami w nocy na tym drzewie, bo kompletnie nie umiał sobie poradzić. W końcu strażacy mi pomogli. Tylko musiałam im na koniec podpisać papierek o przejęciu mienia. :) Mimo, że mienie nie było moje.)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, jaką masz śliczną ozdobę parapetu! ;:138 ;:138
Zaraz weselej na duszy, gdy się na takim cudeńku oko zawiesi! ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo podoba mi się kolor tego hiacynta, taki perłowy. Rzadko się takie spotyka.
Przywołujemy wiosnę na całego, chyba się dziś udam na zakupy jakichś wiosennych chabazi do domu, bo moje białe hiacynty i amarylisy już przekwitły.
Dobrego weekendu, choć mrozek szczypie w nos. :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moje hiacynty z B już przekwitają,obetnę górę,a cebule na wiosnę wkopię do ogrodu.Teraz czekam na jeszcze jednego aż zakwitnie,na razie mały nos wyściubił ;:224 Ja też odliczam już dni do lutego,krótki jest,więc szybko minie,a potem marzec ;:138
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Słoneczko potrafi poprawić nastrój skutecznie ;:3 . Wczoraj i dzisiaj pięknie przyświeca chociaż temperatura nie zachęca do wyjść . W nocy miałam - 15 a aktualnie mam -10 . Zimno ;:303 . Przeglądałam pogodę długoterminową bo jakoś nie mogłam się powstrzymać i teraz łatwiej będzie mi oczekiwać wiosny. Kto wie może złamię się i wysieję coś w pierwszej połowie lutego ?? Tylko co lobelie ?? Ona potrzebuje sporo czasu to może tak część torebeczki machnę sobie ;:224 . Zobaczymy. Póki co czekam z niecierpliwością aż ten styczeń się skończy potem dziewczyny wrócą do przedszkoli i złapię trochę oddechu. Strasznie się nudzą już w domu i daje mi się to we znaki .

Dario właśnie tak. W marcu jest doskonały termin na przycinanie wielu roślin i ja lubię to zajęcie ;:108 . Co do szpadla to ja tam właściwie większość zrobiłam sama. Jak mój eM raz przekopał mi warzywa to klęłam przez długi czas bo i tak musiałam poprawiać ;:306 . Wiosną mam w planach poszerzenie rabaty więc też wolę to zrobić sama ;:108 . Takie słoneczne dni dają teraz sporo radości ;:138 . Pozdrawiam .

Sabinko a ja się upieram , że to jednak krogulec ;:108 . W każdym razie mało istotne :wink: .Co do Twojej historii to ptaszyna miała szczęście. Nie wszędzie straż miejsca tak postępuje. Co prawda nie mam przykładu na własnej osobie ale słucha się różne historie. Ja jestem ciekawa czy ten bocian, który został u nas otrzymał jakąś pomoc . Przy tych mrozach jakie były to na pewno by nie przetrwał zimy. Ja planowałam kupić nasiona tego pnącza ale jednak tego nie zrobiłam. Jakoś zniechęca mnie tak długi okres od wysiewu do zakwitnięcia. Masz rację, byle do marca ;:108 .

Dario właśnie czasem tak jest . Nie wszędzie straż miejsca traktuje zwierzęta tak jak powinna. Dobrze, że kot został jednak uratowany ;:108 .

Lucynko a jaki on ma zapach ;:138 . Żałuję, że kupiłam tylko jednego ale to nic bo daje mi sporo radochy jak na niego patrzę :heja .

Jolu faktycznie kolor ma ładny ;:108 . Myślałam, że będzie bardziej różowy ale ten kolor bardzo mi się podoba ;:108 . O tak, trzeba koniecznie zacząć przywoływać wiosnę bo to już nie długo . U mnie też mroźno ale wytrzymamy. Dziękuję i wzajemnie :wit .

Aniu ja też posadzę tego hiacynta do gruntu bo przecież nie wyrzucę cebuli, szkoda. Luty szybko nam zleci a w połowie marca mam nadzieję na pierwsze prace w ogródku ;:138 . Poza tym zaraz dojdą wysiewy więc czas szybciej zleci ;:108 . Ja muszę kupić sobie jeszcze tylko ziemię i w połowie lutego startuję.

Słonecznego dnia Wam życzę :wit .
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, ja też tak robiłam, że zima kupowałam kwitnące hiacynty a potem wsadzałam je do ogrodu. Mają się dobrze i kwitną. Hiacynty wyradzają się z biegiem czasu.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Hiacynty :) i ich słodki zapach, powodują że także chętnie je kupuję o tej porze. Tym razem mam od Dorotki - Szarotki :uszy i dowiedziałam się, że należy po wsadzeniu do gruntu je nawieźć, aby kwiaty im nie drobniały. Oczywiście preferuję naturalne nawozy, sztuczne niestety szkodzą pszczołom.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko piękna zima, słońce i niewielki mróz. U Ciebie trochę niższe temperatury, ale też nie narzekasz :D Ładny kolor hiacynta i pewnie mocno pachnie, potem pójdzie do ogródka? jak wsadzałam to rok dwa były a potem znikały :)
Życzę miłego weekendu i byle do wiosny :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Marysiu to może jednak lepiej je zasuszyć po kwitnieniu i jesienią dopiero posadzić?
A może to taka "holenderska uroda" cebulek..
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

To chyba zależy od rodzaju ziemi. Moja znajoma ma łany hiacyntów, nic z nimi nie robi, kiedyś posadziła sporo i one tak sobie zostały. Dużo je jednak dokarmia, z tego co wiem naturalnymi sposobami. Niestety największym wrogiem dla jej hiacyntów są złodzieje, bo znajoma ma ogródek ROD.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, mam ten sam problem z hiacyntami. W pierwszym roku po posadzeniu kwitną ładnie, a w kolejnych tylko nieliczne lub wcale. ;:222 Tylko u mnie prawdopodobnie glina porządnie moczona przez jesienne deszcze powoduje gnicie cebul. ;:131
Zresztą podobnie wygląda sytuacja z cebulkami tulipanów. ;:108 Każdej jesieni sadzę ich bardzo dużo, a wiosną wyrasta i kwitnie mniej więcej połowa wysadzonych. ;:29

Miłego weekendu ;:196 ze słoneczkiem. ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko hiacynt piękny, a jak cieszy taki kolor w domu. ;:215 Słońce nas dzisiaj rozpieszczało, wyjątkowo piękny dzień choć niezbyt ciepły. Miło, że wracacie do zdrowia. ;:168 Spojrzałam na lutowe wpisy w wątku, coś już zrobiłam w ogrodzie. :) Nad druga działką będziesz mieć czas pomyśleć i pewnie podzielisz na część użytkową i ozdobną. Dziewczynki się ucieszą, jak będą mogły zrywać owoce w ogrodzie. ;:215
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewelinko u mnie tez takie mroźne dni. ;:108
Ale słoneczko przyświeca coraz bardziej i od razu robi się człowiekowi weselej. Dziś już też widzę że się obudziło i będzie radosny dzień.
;:3 Niech świeci coraz mocniej i topi ten śnieg bo jest ci go u mnie mnóstwo. Ale z drugiej strony to chociaż roślinom ciepłej...
Miłego dzionka życzę. :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Za nami kolejny piękny i słoneczny dzień ;:3 . Dni coraz dłuższe sprzyjają lepszemu samopoczuciu i gdyby nie ten śnieg, który wciąż leży pomyślałabym, że to już wiosna ;:224 . Dzisiaj znowu miałam gościa , krogulec chyba polubił polowanie na" nasze" wróble ;:224 . Siedział rano na barierce balkonu ;:108 . Niestety ciężko było go sfotografować ale coś tam mam.

Obrazek

Obrazek

Ewo skoro już mam cebulę to szkoda ją wyrzucać. Posadzę ją do gruntu i mam nadzieję, że będzie żyła ;:108 . Zobaczymy czy zakwitnie za rok .

Olu ja kupiłam pierwszy raz takiego pędzonego hiacynta . Koniecznie trzeba robić to co roku bo ten zapach jest cudowny ;:108 . Posadzę go do gruntu i zastosuję nawóz, to co mam czyli granulowany obornik ;:224 . Może kiedyś w końcu dorobię się kompostownika i własnego kompostu .

Marysiu dzisiaj było już cieplej ;:3 . Nie wiem dokładnie ile bo jakoś nie patrzyłam na termometr ale dzień był piękny. Słoneczko przyświecało, błękit nieba i iskrzący się w promieniach śnieg ;:215 . Gdyby nie to, że jesteśmy chwilę po chorobie to poszłabym z dziewczynami na spacer ale jeszcze nie chcę ryzykować. Tak, hiacynta posadzę w ogródku a czy zakwitnie za rok to się okaże . Dziękuję i wzajemnie ;:168 .

Olu ja jestem ciekawa jak te moje hiacynty, które sadziłam jesienią i te z ubiegłego roku . Czy one zakwitną czy nie bo pamiętam, że w zeszłym roku zakwitła mi tylko część tych sadzonych jesienią ;:222 .

Małgosiu ja też uważam, że sporo zależy od gleby. Wiadomo, że żadna cebulka nie lubi nadmiaru wilgoci a ja mam dość ciężką glebę tylko, że podczas sadzenia rozluźniam ją i póki co jest ok. Zobaczymy co będzie dalej z cebulowymi u mnie. Moje zeszłoroczne nawoziłam nawozem i jestem ciekawa czy to coś dało. Złodzieje na ROD to niefajna sprawa ;:222 .

Lucynko ja jeszcze nie mogę ocenić jak będą zachowywały się moje cebulowe bo sadziłam je jesienią 2015 r. więc kwitły mi tylko raz. Ten rok pokaże czy zakwitną ponownie czy nie. Ja też mam ciężką glebę chociaż to nie glina , jednak przy sadzeniu cebul porządnie rozluźniam podłoże. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;:224 . Sadzenie cebul na jeden sezon mija się z celem i finansowo i nie tylko ;:222 .

Soniu masz rację, słoneczko mamy ostatnio bardzo ładne. Nastrój jest w takie dni świetny ;:215 . Nad nową działką mam czas ale przyznam, że myślałam już mniej więcej jak chcę rozmieścić pewne rzeczy. Na pewno będzie miejsce na warzywnik, kilka drzew i krzewów owocowych ale i na jakieś miejsce do zabaw dla dzieci oraz na altankę ;:108 . Miejsce na rabaty także się znajdzie ale to wszystko powoli ;:224 .

Olu słoneczko potrafi poprawić nam nastrój i nawet mrozik nam nie straszny . Śnieg u mnie wciąż leży i miałam zrobić zdjęcia ale w końcu brakło mi czasu. Dobrze, że roślinki mają pierzynkę bo mają cieplej . Byle do wiosny :wit .

Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładny ptaszek ;:oj . Pogoda tez dopisała ;:3 . U nas niby tez ale straszny smog.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”