Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

Róże pokazałaś śliczne. Cały czas zastanawiam się nad Artemisem, ale mam sporo białego w ogrodzie, bo dwie pnące ogromniaste. On ma śliczny układ płatków i tyle kwiatów na gałązce ;:63 .
Podpowiadam: w R&Ć i w .....bundzie już są jesienne oferty :tan . Reszty nie zdążyłam obejrzeć ;:223.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgosiu jaki masz cudny busz w ogrodzie. Różane panienki też super zaczynają kwitnienie... ;:333
U mnie również od południa zaczęło lać i to dość mocno...Miałam jechać na miłe spotkanie z koleżanką na Rodosie i niestety wylądowałyśmy w domu. ;:222 Ulewa połamała mi niektóre róże. Widzę że zwisają i nadają się do bukietu... ;:145
Z tym winem to serio? Takie zapasy masz że aż skrzynię potrzebujesz? ;:306 ;:136
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, pytasz, jak minęła niedziela, hmmm...ano podobnie, jak u Ciebie, z niedosytem ogrodowym z powodu deszczu, ale nie całkiem bezczynnie. Okazuje się, że w pelerynie przeciwdeszczowej też można pracować :lol: .
Twoje różane portrety zaserwowłam sobie do porannej kawki - pyszny zestaw! :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit
Po deszczowej niedzieli nastał całkiem przyjemniutki poniedziałek. Owszem, byłam w pracy jak słoneczko operowało, ale jakże milej płynął dzień. Popołudnie spędziłam w kuchni, ale bardzo przyjemnie, bo pracowałam z grzybami. Jak ja kocham grzybki. W każdej postaci. Jutro na obiad będzie u mnie pyszny sos grzybowy ( z mnóstwem grzybków) i krokiety nafaszerowane grzybami i kapustą. To cudowny czas ;:215 Grzybowy...

Miłeczko - Mnie zawsze dalie kojarzą się z Twoją osobą. Od początku mojego życia w świecie FO . Nie ściemniam, przecież wiesz. Taka fascynacja kwiatami danego gatunku jest godna podziwu, i ja to robię. Podziwiam i przekazuję dalej w świat miłość do tych cudnych kwiatów, chociaż marny ze mnie nauczyciel, bo nie przywiązuję wagi do nazw. Ale niektóre już rozróżniam ;:224
To nie Mary Rose, bo mam taką gwiazdę, ma inne kwiatki. Obstawiam Chippendale. Albo Abraham Darby...no żesz nie wiem, bo na obrazkach prawie takie same :lol: ale ta moja zapach ma boski.

Marysiu - Nie, to tamta pomyłka, z zeszłego roku ale jeszcze nie mogę się otrząsnąć :;230 A na serio to wciąż próbuję nazwać to cuś. Za patyczek podziękuję, bo jednego GT mam, bo w końcu przysłali co mieli. Cudna róża, cudne kwiatki. Doczekałam się ;:333

Aniu - Artemisa bierz w ciemno. Będziesz zadowolona.Ja chyba się skuszę na jeszcze jednego, jak zakupię najpotrzebniejsze róże na nową rabatę. To cudna róża. Będziesz zadowolona. ;:333
Aż się boję do tych szkółek zajrzeć. Dziecko do szkoły muszę wyposażać :;230

Olka - Serio, serio. Mój M odkrył w sobie zapędy winiarskie i robi winko. Nawet dobre, ale to nie mój klimat ;:224 Może za kilka lat. Zapraszam na degustację ;:303
U Ciebie ulewa połamała róże, a u mnie całodniowy deszcz zmaltretował większość z nich. Na razie wyglądają paskudnie. Muszą się bidulki otrząsnąć.

Kasiu - Do kawki najlepiej smakują różane porteciki. Też sobie często funduję taką przyjemność o poranku ;:196
A ja jakoś nie lubię w deszczu. Musiałam wyskoczyć do warzywnika po warzywka i jesooo jak ja długo nie mogłam się rozgrzać. Ja wybieram kocyk i...kominek ;:173

Jak ja się ucieszyłam, że mam perowskię w ogrodzie. Myślałam, że zmarzła. A tu proszę...uwielbiam kolor blue ;:333

Obrazek

Obrazek

A tutaj szykuje się kolejna niebieska panienka, czyli barbula

Obrazek

A jaką ja mam trawę, oj dawno nie miała takiego soczystego kolorku

Obrazek

Na jej tle Ziguś wygląda całkiem nieźle

Obrazek

A przy tych pracach utknęłam na dobre ;:223

Obrazek

Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu róże podglądam, bo mnie kuszą. ;:14 Czy Baronessa taka niska, jak w opisach. :?: Szukam towarzyszki dla Chopina i Artemis. U ciebie pięknie to połączenie wygląda. ;:oj Perowskia zrobiła ci niespodziankę, ;:215 jak ją cudnie pokazałaś. ;:138 Podziwiam grzybiarzy, ;:108 bo sama nie zbieram i nie jem. Też do pietruszki używam wideł, bo urosła ogromna, a marchewka jak palec. ;:306 Muszę się doszkolić, dlaczego taka marna.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Małgosiu,
czyżby nowa rabata w toku?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aaa to dobrze, bo już się zmartwiłam :? Małgoś Zyguś chyba też nie wierzy że po takiej trawie stąpa ;:306 Niestety znowu padało i nie ma kiedy kosić, bo u mnie wysoka :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Barbule faktycznie są bardzo ładne ;:108 . Błękity, to są błękity ;:63 . Tak się czasem staram wprowadzić więcej błękitnego koloru i on gdzieś niknie po jakimś czasie. Za mało uparta jestem ;:306 .
Nową rabatę pokazujesz?; i to z jaką ścieżką ;:oj .
O Artemisie pomyślę ;:223 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Małgosiu, ja też nie lubię w deszczu ale jak się ma na działkę ograniczony czas, to na pogodę się nie narzeka, tylko przyjmuje jaka jest i realizuje plan robót. Z powodu deszczu plan ograniczyłam do minimum ale jednak. Peleryna przeciwdeszczowa ma zaletę - komary przez nią się nie przebijają :D .
Świetna perowskia ;:138 . Koteczek taki zawadiacki :wink: . Trawa soczysta, zielona, chrupiąca, mokre lato ma swoje zalety ;:215
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Też uwielbiam kolor niebieski w ogrodzie ;:172

Moja perovska zmarzła :( , ale barbula ma się całkiem dobrze. Ale Twoja to chyba variegata? Boska ;:167
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Wróciłam z bieszczadzkiej dziczy i nadrabiam, a tu wszyscy pędzą z wątkami...

Preferujemy ten sam sposób spędzania wakacji :wink: Też lubimy ciszę i spokój, jedynie dla zwiedzania robimy wyjątek.

Pięknie teraz u Ciebie, i przecudne ostróżki. Kupiłam podobne niedawno, więc mam nadzieję, że się przyjmą i będą się rozsiewać jak dzikie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu - Trawki już na swoich miejscach ;:196 Marchewka lubi dobrze rozluźnioną i źyźną ziemię...i oczywiście przerywanie.
Baronessa jest niską rabatówką. Mam ją pierwszy rok i jestem nią zachwycona. Zdrowa róża, krzaczek zgrabny i podoba mi się jej wyraźny, różowy kolor. Polecam. Nie wiem jaki krzak buduje Chopin, ale u mnie Artemis jest z tyłu rabaty, a od przodu przytula się Baronesse.

Madzia - U mnie totalna rewolucja. Powstaje nowa rabata wzdłuż ścieżki, dwie inne przechodzą generalne porządki ( mam zapędy do uporządkowania troszkę tego buszu ), kilka większych roślin czeka w kolejce na zmianę miejscówki. Tak mnie jakoś wzięło. :D

Marysiu - Oj my też z koszeniem wbijamy się pomiędzy jednym deszczem a kolejnym. Źle się kosi mokrą trawę ;:222 Jeszcze jest ciut za wysoka, ale co tam, jakoś nie jestem fantastą pięknie wystrzyżonych trawników. ;:224

Aniu - Artemisa bierz w ciemno, mówię Ci ;:333 Barbulę bałam się posadzić, bo czytałam, że nie bardzo lubi zimy. Ale ona daje radę pod wysokim kopczykiem. Ma naprawdę cudowne te kwiatki.
Jeśli chodzi o rabatę...to najpierw była ścieżka :lol: a teraz dorabiam resztę :D

Kasiu - Tak, również uważam, że mokre lato ma kilka plusów. Za głośno nie mówię, bo jednak oczekuję wraz z moimi zmokniętymi różami na kilka dni ciepełka. Ja koniecznie potrzebuję zagrzebać się na cały dzień na plaży co może uskutecznię w weekend? :wink:

Izuś - Zdobyłam taką Barbulę przez przypadek, ale jestem z niej bardzo zadowolona. Od pierwszego kwitnienia jestem jest fanką ;:333 Perowskię też myślałam, że straciłam. Jesienią posadziłam maleństwo.Na szczęście miała silną wolę do przeżycia. To fajna roślinka.

Sylwia - Jak ja Ci zazdroszczę pobytu w Bieszczadach. Tylko raz w życiu liznęłam troszkę tej krainy. Mam niedosyt.
Jak nie przyjmą Ci się ostróżki, służę uprzejmie moimi bo siewek mam sporo, a wiosną na bank będę miała ich tysiące ( no przesadzam ale ciut będzie). :wit

Za bramą już nic nie rośnie....jakoś smutnawo i pustawo się porobiło.

Obrazek

Dzielżany są cudne, prawda? Niesamowity kolor i układ płatków.

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu dziękuję, ;:196 pomyślę nad Baronessą, choć Chopin może ją zdominować. ;:218 Mam nadzieję, że trawy się dobrze ukorzenią i przetrwają zimę. Jak nie wiosna będą kolejne siewki. :wink: Dzielżan z trawami i ulem,piękny widok. ;:oj
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne róze ;:108 ;:108
A te ostrózki.To ponowne ich kwitnienie??
Taki dorodne i takie wysokie.Suuper.
Czymś ich karmisz,że takie dorodne???
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Re: Mój ogród wśród łąk część 5ycznych dodałabym

Post »

Małgosiu - przyglądam się Twojej ubiegłorocznej pomyłce i na Abrahama mi ta różyczka nie wygląda. No chyba, że mój komputer przekłamał kolor. On w naturze bardziej morelowy niż różowy. Do cech charakterystycznych dla Abrahama ( może to pomoże Ci w identyfikacji) wyróżnia się on tym, że ma duże i ostre kolce oraz to że w pierwszych latach pokłada się . Na Forum często czytam, że żeby dostrzec jego piękno, trzeba się pod nim położyć.
Czy Papageno jest u Ciebie zdrowa? U mnie więcej poplamionych liści niż tych bez plam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”