Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Basiu miło mi witać sąsiadkę, ;:196 cieszę się, że coś ciekawego znalazłaś w moim ogrodzie. Próbuję znaleźć własny pomysł na rabatki. Nie zawsze są to trafne decyzje, więc nieustannie przesadzam, ale to miła praca. :) Na większą liczbę róż odważyłam się dopiero w tym roku, może latem pokażą kwiaty. Moja Alba Rose z nędznego pędu wciśniętego wiosną w ziemię, kwitła od lipca do października. Dopiero pod koniec sezonu złapała czarną plamistość. Niczym nie była pryskana na grzyby. Ja też nie wyobrażam sobie wiosny bez wysiewów. :) Choć czasem przesadzam z zapełnianiem parapetów. ;:14 Twoje kolekcja skrętników jest przepiękna, a powojnik przy wejściu cudny. ;:oj Szkoda, większość zdjęć jest niedostępna.

Małgosiu wszyscy sadzą, a ja w tym roku malutko cebul kupiłam. ;:174 Musiałam podciągnąć się do średniej. ;:306 Zimy nie widać , więc z pewnością sobie poradzą. Czosnki wsadzę wiosną z donic na rabatę, reszta pewnie zostanie w donicach.

Dario dziękuję, ale piękna, jeden wielki bukiet. ;:oj Ja obcinałam przekwitłe bukiety, to miała siłę na dalsze kwitnienie. Już się cieszę, jak się moja zadomowi, będę pokazywać.

Jolu witam. :wit Znalazła się zguba. ;:168 Kupiłam czosnek Mount Everest, biały. Posadzę w donicy, a wiosną wsadzę do gruntu. Dokupiłam dużo główkowatego, bo wyjątkowo mnie urzekł latem. W sklepie, gdzie robiłam zakupy też nie ma czosnku Krzysztofa. Ryż chyba lubi ciepło, więc to lato mu pewnie odpowiadało, ;:218 dużo podlewałam. Ty kopczykujesz, a ja rozgarnęłam część kopczyków. ;:306 Zimy jakoś nie widać. ;:131

Martuś na pewno ci trudno pogodzić pracę z prowadzeniem domu i dwójką dziciaków. Trzymaj się zdrowo, ;:168 wiosna blisko, nastroje się poprawią. ;:108

Różom odkrywałam nogi, a powojnikom przykrywałam kompostem. :roll: Kobiety nikt nie pojmie. ;:306

Dziś różowe różyczki. Pink Peace skusiła mnie mocnym kolorem. Niestety posadzona wiosną w pełnym słońcu, miała po dwóch dniach spalone płatki. Liście złapały plamistość dość późno. Żadnej róży nie pryskałam na choroby grzybowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heidtraum też lubię za zdecydowany kolor. Z Bonicą i białymi okrywowymi moim zdaniem dobrze wygląda. Dokupiłam jej siostrę. Chore liście opadły dopiero w listopadzie. Choć pojedyncze zrywałam wcześniej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Popełniłam dwa wianki. Nie mam zdolności, więc chętnie posłucham sugestii, co zmienić. ;:180

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ten biało-niebieski świetny. Subtelny i nie jest przeładowany. A na tym drugim dodałabym jeszcze coś do tej zielonej obręczy, żeby ją nieco zasłonić. Coś drobniutkiego. Może w górnej części ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, różyczki piękne u Ciebie, zdecydowanie dokupuj więcej, masz do nich rękę ;:215
Wianki wcale nie pokazują braku zdolności ;:185 Dla mnie piękny ten niebiesko-biały, ale ja w ogóle preferuję biel ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Soniu, bardzo ładnie komponujesz róże.
Wianki też bardzo ładne, jak to nie masz zdolności?
Na tym zielonym rozmieściłabym srebrne elementy trochę luźniej i na większej powierzchni, a pomiędzy nie dodałaby jeszcze jakiś akcent kolorystyczny, może ciemna zieleń i czerwień? Jak nie chcesz zbyt wielu kolorów, to może sama zielona tonacja?
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Oba wianki śliczne. Moje serce skradł ten biało niebieski.Taki delikatny. ;:333
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

:D
Soniu wianki bardzo ładne.

Róże widzę sąsiadują ze smagliczką, to fajne towarzystwo, smagliczka ślicznie pachnie i ma dużo odwiedzajacych owadów i jest taka drobiutka, że nie stanowi konkurencji dla róży.
Ładne krzaczki już po roku są u Ciebie... a przygoda z różami dopiero się rozpoczyna.
Sonia, a gdzie kupowałaś cebulowe?
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu dziękuję, ;:196 muszę dokupić jakieś drobiazgi. Wszystko robiłam ze starych zapasów i nie mam nic małego. Może owinąć cienką tasiemką, -3-5 mm. :?:

Zuza miło mi. ;:180 Może te piętnaście róż posadzonych jesienią przeżyje w dobrej kondycji i zakwitnie chociaż paroma kwiatami. ;:65 Naprawdę brak mi zdolności manualnych, nie umiem nawet ładnie ułożyć kwiatów w wazonie.Obrazek Tort mogę upiec o najbardziej wyszukanym kształcie i smaku, ale ozdabia moja siostra. ;:173

Dario dziękuję. ;:196 Nie chcę przeładować wianka, ale zastanawiam się czy drobne kuleczki, czy gwiazdki. :?:

Olu dzięki. ;:180 Lubię minimalizm, ale w takie święta musi być błyszcząco. W ubiegłym roku zrobiłam ze świerkowych gałązek i dałam tylko białą poisencję i wstążki. Widziałam po minach gości, że się nie podobał, więc w tym roku będzie na bogato. :) Muszę jeszcze z jedliną jeden zrobić, ale brak mi pomysłu. Gdzieś w necie muszę podpatrzeć.

Basiu miło, że wianki ci się podobają. ;:196 Podglądam cudze pomysły, ale wiadomo, że nigdy taki sam nie wyjdzie. I bardzo dobrze. ;:108 Smagliczka przy różach potraktowana jako zapchajdziura, bo to jeszcze malutkie krzaczki. Wysiewa się w takich ilościach, że wsadzam wszędzie, gdzie wolne miejsce, żeby chwasty nie rosły. ;:215 Pachnie mocno, dla mnie to miodowy zapach. Wysłałam na pw.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu to tobie ma się podobać, a nie gościom :wink: Ja z tych co uważają, że nadmiar ozdób nawet choince może zaszkodzić, więc twoje wianki przypadły mi do gustu ;:108 Róże przecudnej urody posiadasz ;:oj
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, może się narażę, ale irytuje mnie jak ktoś mówi, że nie ma talentu, a później pokazuje coś co wykonał własnoręcznie i okazuje się, że jest to zrobione ze smakiem i elegancją. Wiele rzeczy potrafię zrobić sama, jedne wychodzą lepiej inne gorzej. Twoje są śliczne ;:108 Osobiście za fikuśne wianki się jeszcze nie zabrałam.. poza takimi najprostszymi z żywych gałązek, do których doklejam laski cynamonu anyż, orzechy i owoce róży..
Nic bym nie dodawała do twoich wianków. Nie muszą być przeładowane, żeby pasować.. bo przecież wszystko zależy od tego gdzie chcesz je umieścić. Jeśli do jakiegoś wnętrza pasują oszczędne formy to nie ma sensu dokładać drobiazgów do tego zielonego. Niebieskiego nawet nie rozkładam na czynniki pierwsze - delikatny, eteryczny, oszroniony.. idealnie zimowy ;:167

Nie złość się za moją bezpośredniość, ale uważam, że masz talent i wyczucie estetyki.. Przesadna skromność jest nie na miejscu pokazując takie dzieła ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wianki, jak na początkującego, to baaaaaardzo udane. Niebieski jak dla mnie, bez zarzutu, absolutnie fantastyczny. Do zielonego możesz coś subtelnego dodać by zrównoważyć ciężar ciemnej zieleni z lekkością srebra. Są takie cieniutkie sznureczki srebrne, okrągłe. Wystarczyłoby owinąć lekko, z kilkucentymetrowymi przerwami, takim sznureczkiem i dzieło skończone.
Bardzo mi się podoba ;:333
Czy czosnek Mount Everest już miałaś wcześniej a teraz tylko dokupiłaś? Czy kupowałaś pierwszy raz? Bo ja go właśnie pierwszy raz nabyłam i jestem ciekawa jaki on jest i jak sobie radzi, bo na zdjęciach w necie wygląda super. Tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie posadziłam ;:223 Ale sadząc ponad 1000 cebul można się pomylić lub coś zapomnieć, nie? ;:224
Róże zaczęłam kopczykować, dopiero siedemnaście załatwiłam. Zrobiłam sobie też listę i wyszło mi że jeszcze 37 wymaga kopców :shock: Reszta sobie poradzi ;:173
Na drugi raz jak wejdę na stronę jakiegoś rozarium to trzydzieści razy się zastanowię zanim zamówię kolejną różę ;:124
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ja też wyznaję taką zasadę, ale mam tak minimalistycznie urządzony dom, że niektórym ludziom wydaje się dziwaczny. Czasem trzeba zrobić ukłon w stosunku do gości, żeby poczuli się dowartościowani. ;:131 Róże poczęstowałam kompostem, więc powinny postarać się zadowolić mnie latem. ;:65

Sabinko dziękuję. ;:cm Potrzebuję czasem kopa, żeby zmienić myślenie o swoich poczynaniach. ;:108 Mam paskudny charakter, ciągle szukam lepszych rozwiązań. ;:14 W tym roku postanowiłam wykorzystać już posiadane drobiazgi do stroików. Jakoś mam przesyt konsumpcyjnego podejścia do świąt.

Jolu miło, że doceniasz moje starania. ;:196 Mount Everest posadziłam w ubiegłym roku i wiosną ładnie zakwitły. Jeden rósł na lepszej gliniastej glebie i w pełnym słońcu. Dwa w bardziej cienistym, na marniutkiej, piaskowej ziemi, ale dosypałam kompostu do dołka. Nie było różnicy w kwitnieniu. Dosadziłam teraz kolejnych sześć. :tan Twoje czosnki wyjdą wiosną z ziemi, to dowiesz się gdzie posadziłaś. :) Widoki z taką liczbą cebulowych będą u ciebie niesamowite. ;:oj Róże to niestety wymagające rośliny, ale co się nie robi dla zachcianek. :) Ja też sadząc tulipany wykopałam kilka sztuk, bo zapomniałam, że tam rosną ubiegłoroczne. ;:223 Wiosną obiecałam sobie oznakować nasadzenia.

Trochę świeżej, czerwcowej zieleni z domieszką koloru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Część pierników udekorowałam.

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow. Śliczne pierniczki, ale się napracowalas
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu Ty szalona Kobito! :tan Właśnie posadziłaś setkę cebul!? ;:oj ;:180 Zazdroszczę. Nie ukrywam. :lol:

Pierniczka chętnie bym schrupała... niestety nie jem słodkości do świąt. :oops: A i w świeta nie powinnam, bo postanowiłam w końcu zrzucić cały ten balast co mi się nazbierał od czasów operacji. :oops:
No i mam motywację, bo 4 kg poszło już w siną dal! ;:224
:tan :tan :tan
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dziękuję. ;:196 Pierniki w większości do wydania, dla dzieci i współpracowników. M i ja prawie nie jadamy słodyczy.

Aniu cierpiałam, że wszyscy sadzą, a ja w minimalnych ilościach. ;:306 Takie dziś ciepło, że sadzenie cebul w donicach to sama przyjemność. Słońce świeciło jak na przedwiośniu. ;:215 Też słodkości nie jadam, ale ze względów zdrowotnych. Podziwiam za konsekwencję w pilnowaniu diety. ;:180 Taki wynik już cieszy i jest motywacja do wyrzeczeń. ;:215 W święta trzeba trochę spróbować, bo katowanie się nigdy nie jest budujące, jak się człowiek zdenerwuje, to się obje i po silnej woli. ;:108 Trzymaj formę. ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Cele zdrowotne rozumiem jak najbardziej, bo sama doskonale wiem, że cukier to zło wcielone i pożywka dla komórek rakowych.
Soniu masz bardzo zgrabne krzaczki tawuły. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”