Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Witajcie, mam kilka świeżutkich fotek z ogródka. Jeżeli zechcecie obejrzeć, to pięknie zapraszam. To już chyba będą ostatnie w tym sezonie, a później to już pozostaną tylko wspomnienia. ;:108

Obrazek

Zebrinus chce zakwitnąć po raz drugi w swoim życiu :) Nie wiem, czy zdąży.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wando, w tym roku przed pierwszym większym śniegiem mam zamiar obciąć wszystkie kwiaty hortensji ;:108 Rozumiem, że wyglądają malowniczo, sama robiłam im sesję zimową i byłam zachwycona efektem. Niestety śnieg ma to do siebie, że topniejąc robi się mega ciężki i niestety moja hortensja została rozłamana na trzy części. Chyba nie muszę dodawać jak ten drapak wyglądał w tym roku ;:145
Dodam jeszcze, że moje żurawki też dopiero zaczęły kwitnąć ;:108
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Wandziu zaproszenie przyjęłam i idę na spacer po twoich zakątkach, lubię w nich bywać a tak mało czasu miewam, nie wiem skąd to tempo życiowe tak ogromne się bierze ;:108
Ja myślę że to nie są ostatnie zdjęcia z ogrodu, nadchodzi jesień twoje trawy pokryją się szronem o wtedy tez są urokliwe, tak samo hortensje.
Mój zebrinus w tym roku nie pokusił się o kwiatostan za to inne trawy się popisały.

:wit
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, spacer bardzo przyjemny, ale powiedz mi, co to czarnego jest na tym zdjęciu :? ? Wygląda jakby również kret postaniowil pospacerować ;:306 .
wanda7 pisze:
Obrazek
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, jesień u Ciebie zachwycająca, różnorodna i jeszcze kwitną pojedyncze róże ;:oj
Na przejrzenie odmian traw będę miała całą zimę i pewnie coś tam wybiorę dla siebie :wink: Na razie jestem całkiem "zielona" w tym temacie. Muszę popatrzeć i wybrać jakąś ładną odmianę.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nifredil, no właśnie, obcinanie kwiatostanów hortensji zapobiega też łamaniu się pędów zimą. Co prawda i tak je wiosną przycinamy, ale w miejscu, które sami wybieramy. A taki krzew złamany przez ciężki śnieg wygląda potem jak bezkształtna miotła.

Leszczyno, cieszę się, że o mnie nie zapominasz i spacerujesz wraz ze mną po moich zakątkach. Jakoś nie mam weny, żeby robić dalsze zdjęcia, bo i tak mało osób chce je u mnie oglądać. Może założę potem wątek wspomnieniowy, ale też się waham, czy będzie dla kogo. Dużo łatwiej jest po prostu czytać, niż pisać :(

Edytko, ta czarna kupka to na szczęście nie kret, tylko kawałek pieńka, który skądś tam przywiosłam. Lecz faktycznie na zdjęciu nie widać, co to jest. Nawet na jakieś zwierzątko może wyglądać. :)

Dorotka, z pewnością zimą wybierzesz sobie z ofert niejedną trawę. Teraz jest ich wielka różnorodność ;:173
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wandziu :)
Spacer po Twoim ogrodzie to czysta przyjemność. ;:215
Zaglądam tu często i wciąż podziwiam. Jednak nie zawsze mam wenę, by napisać jakiś komentarz. :lol:

Też jeszcze nie przycinałam kwiatostanów hortensji, chociaż sterczą już tylko jakieś bure kule.
Ale bardziej mnie interesuje, czy oskubujesz te hortensje z liści ?
Na moich ogrodowych wciąż jeszcze zwisają smętnie przymarznięte liście ale nie opadają.
Najchętniej bym je oskubała, ale tak myślę, że może te resztki osłaniają jeszcze rodzące się pąki na przyszły rok ?
:wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu twoje niesamowite zdjęcia oglądam na bieżąco i do tyłu. :) Masz tak klimatyczny ogród, że nie sposób go nie podglądać. ;:108 U młodych hortensji też poobcinałam kwiaty, starszym nie grozi wyłamywanie, więc zostawiam, lubię je zimą.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ignis, oj z tą weną to i u mnie coraz gorzej. Ostatnio wykorzystuję słoneczne dni, żeby posprzątać w ogrodzie i wiosną mieć mniej pracy. Dlatego na pisanie mam mniej czasu.
Krysiu, tak sobie myślę o tym oskubywaniu liści hortensji. Nigdy tego nie robiłam, bo właściwie po co? Hortensje u mnie nie chorują.
Co innego róże. Obskubuję z czarnej plamistości, choć to chyba nic nie daje, bo i tak zawsze jesienią różyce chorują.
Ja tylko usunę liście z tej donicowej hortensji, którą zamierzam zabrać do piwnicy, bo ponoć można przywlec jakąś chorobę na liściach i zimą może to hortensji zaszkodzić. Ale nie wiem dokładnie o co chodzi.

Cyma, dzięki ;:196 Teraz u nas świeci słoneczko, więc może coś jeszcze uda się sfotografować. Ale przede wszystkim trzeba liście grabić, dopóki suche. Kończę kawę i biegnę do ogródka :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Witam dyskusja o obcinaniu na zimę hortensji, ciekawy temat.
Od jakiegoś czasu obserwuję przydomowy ogródek nieznajomych i powiem tak: co roku przycinają hortensje ogrodowe na wysokość ok.30-40 cm, co roku mają piękne i obfite kwitnące kule. Bardzo estetycznie to wygląda, ulica ruchliwa, centrum miasta. Krzewy są zgrabne, po zimie nie są połamane itd. W ub.roku z konieczności przycięłam jedna hortensje i powiem wyszło jej na zdrowie dlatego ścinam w tym roku wszystkie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Taruniu, ja nawet gdzieś na Youtube widziałam filmik ze szkółki hortensji. I oni mówili, że ścinają zimą, bo na wiosnę nie ma na to czasu. To ja też spróbuję zaraz ściąć Anabelkę ;:108
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Wandeczko!
Dorzucę i ja swoje pięć groszy do kwestii cięcia hortensji jesienią.
Moje kryterium jest bardzo proste: obcinam wszystko, co wydaje mi się brzydkie i szpecące jesienny ogród. To też miała pewnie na myśli Krysia Ignis mówiąc o brzydkich wiszących liściach hortensji. Są lata, kiedy wiechy bukietowych dłużej zachowują jaką taką urodę, ale w tym od razu zamieniły się w paskudne wiechcie w kolorze... hm..., powiedzmy - musztardy, więc idą pod sekator jak każdy inny paskudny suchy badyl.

Serdecznie pozdrawiam - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

To prawda w tym roku wiele roślin straciło na urodzie, ale my ogrodnicy mamy sekatory które super tną nie zawsze ku naszej radości ale dla zdrowotności ;:138
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU a Ty hortensje w donicy chowasz na zimę pod strzechę :?: mam dwie bo nie do końca jeszcze wiem gdzie posadzić i zamierzałam zostawić na zimę ale pod niebem. Robię to po raz pierwszy i myślam tylko donice otulić liśćmi z jabłoni.
Rozpisałyście się o obcinaniu hortensji przed zimą i chyba pójdę Waszymi śladami.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Trochę żałuję, że nie mam więcej traw. Mam kilka, ale one jescze nierozhulane. Ponoć powinniśmy już powoli się na nie przerzucać, bo Polska stepowieje. Wczoraj w programie "Wielkie odrodzenie brytyjskich ogrodów" było sporo o trawach i nabrałam na nie apetytu. Oczywiście miejsca brak, ale coś wymyślę. Dodatkowo inspiruje mnie kilka miejsc a Twoim ogrodzie. Może się uda... :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”