Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Zuza no tak deszcz to teraz zbawienie....a go nie widać w prognozach...dziś jadę wieczorem jak się ochłodzi z 37 stopni do 33,będę podlewała ;:47

[quote="aneczka1979"]Ależ mnie straszycie tymi upałami. Moja mamcia niewiele podlewa. :oops: No i miałam nadzieję powrócić w normalne temperatury. :oops:

Aniu naprawdę jest upalnie ;:303 Nie pamiętam kiedy był tak długi ciąg upałów ;:218
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Zuza, po Twoich różach wcale nie widać tych upałów.
A mnie bardzo ciekawi ta angielska różowa ;:24 Piękność z niej ;:224
Jaki ma pokrój? Chodzi mi o to, czy kwiaty sztywno się trzymają, czy zwisają, jak u większości Austinek?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza mój rozwar jest beznadziejny, ale szkoda go po trzech latach wyrzucać, będę ogławiać wiosną. ;:218 Pokaż Grandiflorę na pniu. ;:65
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Zuza, czytam że niezbyt dobrze znosisz upały? Chyba wkrótce będziesz zmieniać tytuł wątku, bo słońca masz nadmiar, nie tylko kawałek ;:306
Nie chcę cię denerwować ale mi upały nie przeszkadzają. W pracy klima, a jak wracam do domu to: basen, trawka, basen, trawka i dopiero o 21 zaczynam podlewanie. Bo w tej całej sytuacji to najbardziej żal roślinek ;:224 Ale ile bym nie podlewała to deszczu nie zastąpię. I tu znów będę wkurzająca :;230 bo u mnie padało zeszłej nocy. Niezbyt wiele ale efekt piorunujący dla ogrodu. Chwasty ścigają się jak mogą :wink:
Choć tak naprawdę to roślinki masz w dobrym stanie skoro kwitną róże. Ja takich frykasów, no poza pustaczkami, to nie posiadam.

Trzymaj się ciepło :uszy

No i zapomniałam pochwalić rozwar. Ja nie mam do niego ręki, ciągle przesadzam bo ciągle coś mu nie pasi, a zdechnąć nie chce. Co z takim zrobić? Bardzo go lubię ;:131
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Anita, to szczęściara jesteś z tym lipcem. U mnie był okres deszczowy, ale już baaardzo dawno, teraz żar się leje, a deszczu brak. W domku też mam chłodno, więc niestety tam spędzam większość czasu, na ogród w dzień się nie da wyjść ;:185 dopiero wieczorkiem.
Aneczko, mam nadzieję że ogródek w porządku? Z tym powrotem w normalne temperatury to może być problem i to jeszcze przez dwa tygodnie ;:306 Przynajmniej łatwiej się zaaklimatyzujesz :;230
Aniu-Annes 77, deszcz to teraz tylko z deszczowni... ;:306 :

Obrazek

Dorota, ta różowa angielska NN to kartonikowa z A. Pierwsze gałązki były dość wiotkie, ale te późniejsze już są sztywniejsze i kwiat lepiej się trzyma. Specjalnie dla Ciebie krzaczek w całości:

Obrazek

Soniu, moja Grandiflora na pniu to jakaś klapa w tym roku. Kwiatki malutkie, a zawsze były ogromne. Zupełnie nie wiem co jej może dolegać. Przycięłam mocno i liczyłam na duże obfite kwitnienie a tu taka lipa. Zdjęcie słabe, bo ona rośnie w takim miejscu że trzeba robić foto pod słońce albo dopiero po zmierzchu:

Obrazek Obrazek

Jolu, słońca u mnie faktycznie nadmiar, a kawałeczek w tytule, bo kawałeczek ziemi mojej własnej ogrzewa ;:3 ;:306 Działeczka wokół domu niewielka, oj chciało by się więcej, chciało... ;:224
Basenu szczerze zazdraszczam ;:108 Ja jak bym postawiła basen, to połowę rabat musiałabym wykarczować ;:198 Deszczu też zazdraszczam i cienia od drzew zazdraszczam... :;230

--------------------------------------------

Aż nie wiadomo co pisać. Żar nadal leje się z nieba, hektolitry wody leją się z węża na rabaty, róże kwitną te same tylko "trochę" szybciej przekwitają ;:198 A w prognozie jeszcze jakieś dwa tygodnie takiej pogody. Wczoraj wieczorkiem wylazłam na ogródek i popstrykałam to i owo, bo ostatnio wciąż pokazuję to samo ;:223 Przepraszam kochani, ale tylko takie kwiatuchy posiadam i to pierwszy rok, więc dlatego się nimi tak zachwycam ;:131
Więc dla odmiany teraz różniaste wspomniane wcześniej to i owo:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Może twoja grandiflora miała za mało wody albo nawozu rzeczywiście ma małe kwiaty z daleka przypomina hortensje khyushu
No u mnie przez ten deszczowy lipiec to róże mączniaka złapały ciągle lało, a teraz nic dobrze że chociaż codziennie jest mocna rosa to trawnik zielony mam.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

:;230 Ja myślałam, że nazwa "Grandiflora" to jakiś wymysł Biedronki! Bo maż mi kupił na imieniny i posadziłam! No widzisz, jak ja sie znam na hortensjach ;:306
Wszystko u Ciebie zadbane, pomimo suszy wszystko się trzyma ;:333 Masz piękne jeżówki ;:173 Ja nie mam szczęścia do odmianowych, choć w tym roku mam dwie i nawet jedna kwitnie ;:131
Ten zawilec japoński to jakiś inny jest? Widzę płatki tak kolorystycznie na przemian...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka wróciłam... rzeczywiście aklimatyzacja bezproblemowa ;:145 a ja wolałabym chłodniej. :oops:
Susza taka, że aż się płakać chce. Podlewanie nic nie daje.
Myślę, że małe kwiaty u hortensji to wynik właśnie suszy. Nie chciałabyś zobaczyć mojej Limelight... ;:222 podchodzić trzeba z lupą. ;:222
U Ciebie takie wszystko zadbane i zielone, jakby padało co noc...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza marketowa róża śliczna, a z mieczykiem świetnie pokazałaś. ;:138 Hortensja z liatrami i ostnicą do odgapienia. ;:31 Już taki wrzos, ;:oj jesień. Grandiflora piękna, z pewnością z braku wody ma małe kwiaty. Rośnie też przy tujach, które niestety mają płytko korzenie i zużywają i nawóz, i wodę. Moje wszystkie w tym roku, mają zdecydowanie mniejsze kwiatostany. Twoje rośliny w świetnej kondycji, nie widać po nich upałów. Wodę lejemy wszyscy, u nas niestety ograniczenia, więc tylko dwa razy w tygodniu.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja tam nie wiem, jak jest z tymi małymi kwiatami u hortensji. Mam na przykład Sunday Fraishe i jest to hortensja, którą podlewam najwięcej, a kwiaty już drugi rok ma maciupkie. Może jest jakaś inna przyczyna? A Twoja rośnie w słońcu, bo zaczynam podejrzewać, że moja ma za mało słońca.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

U Zuzy jak zwykle kolorowo. :tan
Piękne widoczki, hortensja piękna jak wszystko zresztą...Nadrabiam i oglądam zdjecia mimo braku komentarzy bo wszystko zostaje już napisane. :;230
Widzę ze masz Albuca spiralis u mnie się zaczyna budzić bo spał po wiośnie. :;230
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu, dowiaduję się, że Ty podobnie jak ja nie znosisz upałów. Mnie one wykańczają. Całe dnie spędzam na działce, bo w bloku na dziewiątym piętrze od strony południowozachodniej absolutnie nie da się żyć. Dlatego też wracamy do domu dopiero wieczorem, gdy pootwierane okna i balkon plus duży wiatrak na pełnym 'gazie' dają nieco chłodu.
Dobrej nocy, Zuziu, dobrego wypoczynku i chłodniejszych dni. No i deszczu! ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Anita, właśnie nie wiem co może być powodem tych małych kwiatostanów. Dziewczyny też obstawiają suszę i zbyt mało nawozu. No nic, donawożę a podlewać podlewam, ale przy tych suszach pewnie im mało. Dobrze że choć vanilka się spisuje ;:198
Miłeczko, wszystko jako tako się trzyma, bo galony wody z węża na wszystko wylewam ;:306
Zawilec japoński inny? Nawet nie wiem, mój zawsze tak miał, że te wierzchnie płatki które na początku tworzą kulkę są ciut ciemniejsze niż te ze środka.
Aneczko, strasznie mi przykro, że Twój ogród tak ucierpiał od suszy. Wiem jak ja się trzęsłam o moje młode nasadzenia jak byłam na swoich wakacjach. Moje na szczęście oszczędziło. "Wbiłam" się w ten okres pomiędzy upałami i nie było tak źle :heja Mam nadzieję że mimo wszystko Twoje roślinki odbiją ;:108
Soniu, przy hortensji z liatrami i kłosowcem rosną jeszcze piwonie. Zamysł był taki, żeby zanim ruszą hortki było coś zielonego i kwitło. Tutaj w czerwcu (dopiero zaczynała pierwsza z pięciu piwonii) pomiędzy nimi w głębi prawie niewidoczne dwie hortki i teraz, jak vanilki przejęły pierwsze skrzypce:

Obrazek Obrazek

Wandziu, moja grandiflora w pełnym słońcu ;:108 i podlewam ją też. Myślę, że trzeba mocniej nawozić. W tym roku to zaniedbałam. Mea culpa ;:223
Kaśka, masz rację, wszystko już zostało napisane ;:108 Też spaceruję po innych wątkach, podziwiam ale mniej się wpisuję. Wszystko piękne i zachwycające, ale ileż można się powtarzać... ;:198
Właśnie zastanawiam się czy pisać do Ciebie Kaśka czy Kasiu, ale jakoś baba co łazi po dachach z Kasią mi się nie kojarzy, bardziej z Kaśką, taką co niczego się nie boi... :;230
Lucynko, wielu chyba te upały dają w kość. Ja na szczęście w domku mam chłodno więc rzadko się z niego po pracy wynurzam. Kiedyś też mieszkałam w wieżowcu na dziewiątym piętrze ;:oj więc wiem o czym mówisz. Też wtedy uciekałam na ówczesną działeczkę ROD by zaczerpnąć ochłody ;:108
Dziękuję kochana, Tobie również ochłody życzę i deszczu dla roślinek ;:196
-----------------------------
Kochani, u mnie dziś ciut chłodniej od rana i POPADAŁO :heja
Co prawda krótko, ale intensywnie :tan Teraz niebo zasnute, ale deszczu chyba nie zapowiada. Ale roślinki odetchną choć od żaru pełnego słońca.
Może nawet coś w ogrodzie po południu podłubię... ;:224 ;:173
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Zuza u mnie też. Po deszczu,w nocy burza podlała ogród ale jak piszę to juz słońce praży.
Rozpisujecie się. O malych kwiatach hortensji, ja swoimi też się. Nie zachwycam sle malo nawoziłam - a czy jeszcze mogę je dokarmić?

Pozdrawiam i deszczu życzę
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Zuziu, Twój ogród pomimo tych upałów prezentuje się niezwykle uroczo, róże pięknie Ci kwitną, hortensje, liatra, jeżówki i trawki również nieźle sobie radzą, powiem szczerze, że ja mam już serdecznie dosyć tego żaru z nieba, lubię ciepełko, ale ostatnio to lekka przesada, u nas dziś nad ranem wreszcie troszkę popadało, a potem znów skwar. W zasadzie to ogród zarasta zielskiem, bo nie mam siły na cokolwiek, mogło by się troszkę ochłodzić, tylko aby po "Afryce" nie nastąpiła od razu "Syberia", bo zimna nie cierpię jeszcze bardziej
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”