Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Wandziu przyszły, posadzone. Ja nie mogę czekać na lepszą pogodę :roll: . Jak jadę co tydzień to zabieram, deszcz nie deszcz trzeba wsadzić i wracać ;:145 .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A-nie, oj tak, żurawka Blackberry Jam jest rewelacyjna. To jedyna odmiana, którą dostałam w prezencie (od koleżanki), bo resztę kupiłam sobie sama. Teraz z tamtej jednej sadzonki mam już chyba z 10 sztuk w różnych miejscach, bo nie dość że ładna, to sprawuje się znakomicie, i w słońcu, i w cieniu. :D

Elwi, a wiesz, że Schloss Eutin była wcale nie planowana. Zamówiłam odmiany Eifelzauber, ale ich nie było i pan Ćwik zaproponował mi w zamian Princesse of Luxemburg albo właśnie Schloss. Teraz bardzo się cieszę, bo widziałam w Internecie, że to piękna i zdrowa róża. A jeszcze gdy ty mówisz, że to jedna z twoich ulubionych, to jestem w pełni szczęśliwa. Posadziłam dwie sztuki obok siebie.
Kule na rabatach mam już drugi rok, na zimę chowałam do domu :)

Edytko, ja w razie czego też zadoniczkuję róże, którym nie zdążę przygotować dołków, ale mam nadzieję, że znajdę czas, by zapewnić wszystkim docelowe lokum.

Kogra, ja na tę swoją róże nie czekałam, aż zakwitnie. Po prostu zajmowałam się czym innym, spoglądając na nią od czasu do czasu obojętnie. Teraz nie wyrzucam żadnej róży, która jest zdrowa, choć nie kwitnie.

Ignis, zanim poznamy cechy i wymagania swoich róż, upływa dużo czasu. Ileż to ja razy popełniłam błąd, a potem się dziwiłam, że innym kwitnie, a u mnie nie. Życzę Ci, aby twoja piwonia w końcu zakwitła. Ja piwonii się pozbyłam, choć bardzo lubię te kwiaty.

Dorotko, kupiłam swoje kule we Wrocławiu w szkółce Kapiasów. Chodzi mi o te lustrzane. A inne bywają w popularnych marketach. Tylko raczej zimą, a nie teraz. Mam nadzieję, że uda ci się takowe znaleźć.

Jolu1, na dębowe liście już naprawdę patrzyć nie mogę. Końca nie ma z ich wyskubywaniem. Już się wydaje, że jest czysto, a tu nagle znów się pojawiają nie wiadomo skąd. Powiadasz, że powstała u was nowa rabatka. Ziemię macie wspaniałą, to i liliowce będą kwitnąć cudnie ;:136

Leszczynko, ja niby wyrobiona w ogrodzie? Ależ skąd??! Właśnie jutro lub pojutrze przychodzi paka z różami. I mus będzie sadzić. A tu pora ciasta piec i schaby ;:224

Margo, miałam właśnie dzisiaj przycinać lawendę, ale skoro straszysz przymrozkiem, to się wstrzymam, choć już zaczyna ona mieć nowe przyrościki.

Sweetdaysy, ja tam radzę wkładać lawendę do ziemi. Najwyżej przykryjesz agrowłókniną albo doniczkami.

Kropelko, dzięki kochana za wizytę. Ja jestem opóźniona z rewizytami, bo ledwo swój wątek obrabiam.

DTJ, no ja wiem, że Twoja sytuacja każe Ci działać inaczej niż mnie. Tym bardziej Cię podziwiam za twoją pracę. A jeszcze małe dzieci przy tym wszystkim. Jesteś WIELKA!

Strasznie mi mało teraz kwitnie. Krokusy skończyły, a teraz zakwitły tylko miniaturowe narcyzy, o których istnieniu na mojej rabacie w ogóle zapomniałam i nawet nie wiem, skąd je mam.
Obrazek

A z nowości to kupiliśmy fotele do ogrodu, bo poprzednie się już zestarzały i stały się niebezpieczne.
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A nie kupiłaś kiedyś w doniczce mini narcyzów? bo ja tez zapomniałam o nich,a przeciez nie raz kupuję doniczkowe i później na działce sadzę ,fotel mam taki sam albo bardzo podobny-na balkonie ;:306
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Hi, hi ja też mam takie, ciekawe skąd?. ;:306 Wandziu takie fotele przydałyby się i u mnie, tylko kiedy bym na nich siedziała :;230 . U mnie krokusy przemrożone, część jeszcze nie rozkwitła i przy takiej pogodzie jaka się zapowiada wątpię na zobaczenie ich w pełnej krasie.
Pierwiosnki mnie nie lubią ;:224 , a takie ładne dostałam w prezencie od Jode22 i tak dużo, a teraz marniutkie.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Ja w sprawie niekwitnącej róży. Też mam taką; wypuszcza kilkumetrowe, mocne pędy i na tym jej działalnosć się kończy. Miałam ją tej wiosny wykopać, ale skoro u Ciebie zakwitła, to może i u mnie... kiedyś ;:224 .
Mam pytanie: jaki może być powód, że nie mogę otwierać Twoich zdjęć od jakiegoś czasu?. Myślałam ,że to przejściowe, ale nie. Dzieje się tak jeszcze w kilku wątkach - w innych jest bez problemu. A ja chcę zobaczyć fotele ;:145 ;:145 ;:145 .
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu,ogród pięknie przygotowany do wiosny i lata ,łącznie z fotelami ,róże bardzo cieszą ,do mnie mnie przyjechały już 3 dostawy z różami ,a mają przyjechać jeszcze 2 ,nowe rabatki czekają ,bo tylko wsadzić to już moment,Twój ogród tak pięknie wygląda ,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dorcia, no pewnie kupiłam te narcyzki albo od kogoś dostałam. Ale zabij, nie pamiętam :shock:

DTJ, nie jest tak źle z tymi fotelami, żebym nie mogła kiedyś na nich usiąść. Lubimy jeść śniadanie na tarasie i kawkę czasem wypić. Dopiero gdy jestem sama, posiedzieć nie mam kiedy i czasu mi szkoda, bo od razu wstaję i coś tam wyrywam. Ale chyba wszyscy ogrodnicy tak mamy, prawda? Pierwiosnki ciebie nie lubią? Ojej, a one takie mało kapryśne. Mam nadzieję, że posadziłaś je w cieniu, a nie na słońcu. Ale może jeszcze potrzebują czasu.

Pulpa, absolutnie nie usuwaj tej swojej róży. NIech sobie rośnie tyle, ile potrzebuje. Kiedyś w końcu podejmie decyzję zakwitnięcia. Ta moja kwitnie teaz najlepiej ze wszystkich.
Nie wiem dlaczego Ci się nie otwierają moje zdjęcia. Badzo żałuję, bo wątek bez zdjęć jest nudnawy. Może zwróć się do kogoś technicznego, żeby Ci pomógł, bo chyba wina leży po stronie twojego komputera, gdyż inni widzą moje fotki.

Koziorożec, aż tyle paczuch zamówiłaś, Marto? Ja tylko od dwóch dostawców. I na szczęście umówiłam się, że paka przyjdzie do mnie dopiero po świętach, bo przy tej pogodzie to strach sadzić róże i w ogóle cokolwiek. Ziąb, deszcz, wiatr... :shock:

Mimo ohydnej pogody życzę wszystkim miłego dnia. ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Pastele i róże to jest to ;:333
U mnie dziś pogoda nic nie lepsza,czekam na słońce ;:3
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dużo bym dała, żeby teraz móc je powąchać! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

Śliczne pastelki,uwielbiam je:-)powiedz proszę w jakiej odległości masz posadzone róże na tej rabatce?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Miło spojrzeć na tak słoneczny widok w tak ponury dzień.
Wandziu ;:3 życzę mimo wszystko. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Annes, pastele i róże to moja ulubiona kolorystyka, ale kusi mnie ostatnio, aby wzbogacić rabatę słoneczną, zwłaszcza gdy tak pochmurno na dworzu.
Takasobie, ja też Miłko! Niektórzy mają przynajmniej hiacynty do wąchania, ale ja nie mam, niestety.

Kogra, dzięki za dobre słowo!

Ewa7, róże mam tutaj posadzone mniej więcej co 40-50cm. A czasem nawet co 30cm, gdy są jednej odmiany. Tak więc ciasno jest. Kiedyś, jak się zbytnio rozrosną - przesadzę niektóre.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Piękny ten kolorowy gąszcz ;:138 ;:138 na tegoroczny przyjdzie jeszcze trochę poczekać. ;:224
Dokupiłaś róż, będzie jeszcze piękniej a podkreślą to zwiewne trawy i odnowione ścieżki jak autostrady do nieba różanego. ;:138
Wesołych Świąt, zdrówka, ciepłej wiosenki i dorodnych plonów. ;:79
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu jednak warto postawić na róże w ogrodzie, pod warunkiem, że chcą ładnie rosnąć, u mnie niestety rachityczne, ale bardzo je lubię i trzy szt posadziłam tej wiosny. Cóż z takich cebulowych roślin, które kwitną, gdy jest zimno, mróz je nęka, nornice zjadają i wyradzają się, np hiacynty, których już przestałam dosadzać, gdyż po dwóch latach kwiaty mają jak gdyby przestrzelone.
Wspaniałe fotele do ogrodu kupiłaś, życzę Ci, żebyś mogła jak najwięcej na nich posiedzieć razem z M, np. :)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Dzisiaj dostałam przesyłkę z 5 różami. Jak to sadzić, jak taki ziąb ;:oj . Ale pewnie będzie trzeba, co? ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”