Canna - Paciorecznik cz.7
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Canna - Paciorecznik cz.7
Aniaann wcale nie jest powiedziane że taka blokowa piwnica za ciepła, moje kanny też mieszkają w blokowej piwnicy w kartonie , owinięte gazetami i zimują całkiem dobrze 

adamanna dzięki, oj dojrzałam światełko w tunelu
, teraz to dopiero się rozhulam kannowo. W ziemi w kartonie czy już każde kłacze z osobna zawinięte w gazetę? Napisz mi w szczegółach jak przechowujesz bo znając mnie zaraz coś zrobię źle hahahahha

- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Nie w ziemi - tylko w piwnicy 
Wykopane kanny trochę przesuszam na działce , otrzepuje z nadmiaru ziemi ale nie bardzo dokładnie, zawijam w gazety i układam w kartonach jedną warstwę(wybieram takie niskie pudła) na wierzch jeszcze gazety zamykam pudło i wstawiam do piwnicy , tydzień temu przyniosłam oczyściłam i pędzę w skrzynce

Wykopane kanny trochę przesuszam na działce , otrzepuje z nadmiaru ziemi ale nie bardzo dokładnie, zawijam w gazety i układam w kartonach jedną warstwę(wybieram takie niskie pudła) na wierzch jeszcze gazety zamykam pudło i wstawiam do piwnicy , tydzień temu przyniosłam oczyściłam i pędzę w skrzynce
adamanna bardzo dziękuję, nic innego mi nie pozostało, nie mam żadnej alternatywy i tak zrobię ale to dopiero za pół roku
oj jak się cieszę że przed nami sezon i piękne kwitnienia 

- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Ja to już nie mogę się doczekać aż to wszystko zacznie nam kwitnąć 

Ja też już przebieram nóżkami. W sobotę wsadziłam kłącza w doniczki a dziś już się kręcę wokół nich i dopatruję się nie wiem czego hhahahahha i sama się z siebie śmieję hhahahah
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewa-s witaj to cudownie, jest nas coraz więcej. Ja zanim wyrosną trzymam w domu.
Marta ładnie się budzą.
Aniaann widać po liściach, że złapał wirusa. Tutaj masz wątek na ten temat, poczytaj też w necie.
Uprzedzając pytanie nie ma na to lekarstwa, jak trafi się chora sztuka najlepiej wyrzucić.
Widzisz piwnica się znalazła to masz gdzie trzymać, super, jak przechowasz w dużej donicy z ziemią to jak będą miały za ciepło
możesz odrobinę podlać a jak zaczną wyrastać to też coś poradzimy, ale to dopiero za rok.
Z czasem sama dojdziesz jak zimować, znając swoje warunki, jak widać każdy ma swoje metody. Powodzenia.
Marta ładnie się budzą.
Aniaann widać po liściach, że złapał wirusa. Tutaj masz wątek na ten temat, poczytaj też w necie.
Uprzedzając pytanie nie ma na to lekarstwa, jak trafi się chora sztuka najlepiej wyrzucić.
Widzisz piwnica się znalazła to masz gdzie trzymać, super, jak przechowasz w dużej donicy z ziemią to jak będą miały za ciepło
możesz odrobinę podlać a jak zaczną wyrastać to też coś poradzimy, ale to dopiero za rok.
Z czasem sama dojdziesz jak zimować, znając swoje warunki, jak widać każdy ma swoje metody. Powodzenia.
Dziękuję Wam bardzo
tak piwnica się odnalazła i spróbuję i mam nadzieję że się uda. Byłam w Castoramie i nie widziałam kann 
ale dziś pojadę do Obi może tam zrobię zakup. Miłego dnia życzę

ale dziś pojadę do Obi może tam zrobię zakup. Miłego dnia życzę

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 15:55
Polecam zaglądnąć do dobrego ogrodniczego u mnie większy wybór niż w marketach. Kupowałem z firmy co ewa-s odmian chyba było z 15 jak nie więcej. Cena też dobra niewiele poniżej 5zł za ładne zdrowe kłącze.
W sobotę byłam w ogrodniczym sklepie i kupiłam wszystkie rodzaje jakie mieli
ale to wciąż mało hhahahahah

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
szylwester, zgadzam się z Tobą. W moim ogrodniczym było ok. 10 odmian w cenie 5,5 zł. Ładne kłącza z wyraźnymi kłami.
Będąc w Le...c rzuciłam okiem na regał i przesuszone albo lekko spleśniałe były po 9,9 zł i 7,99 zł.
A teraz się pochwalę! Mam pierwsze kiełki:

Nie piłowałam ani nie ścierałam nasion. Zastosowałem się (z ogromnymi obawami !!!) do instrukcji na opakowaniu: wsadziłam na noc do zamrażarki a następnie zalałam wrzątkiem!
Będąc w Le...c rzuciłam okiem na regał i przesuszone albo lekko spleśniałe były po 9,9 zł i 7,99 zł.
A teraz się pochwalę! Mam pierwsze kiełki:

Nie piłowałam ani nie ścierałam nasion. Zastosowałem się (z ogromnymi obawami !!!) do instrukcji na opakowaniu: wsadziłam na noc do zamrażarki a następnie zalałam wrzątkiem!
Pozdrawiam, Marta.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Moje mrożonki też już wszystkie wzeszły
więc to mrożenie to chyba nie taki zły pomysł 

Ika2008 pisze: A teraz się pochwalę! Mam pierwsze kiełki:

Carmelka00, ja też mam 10 skiełkowanych, ale na więcej zebranych nasion (to z mojego ogrodu, więc część pewnie była niedojrzała przez późne posadzenie w tamtym roku kann

Ja właśnie zabieram się za wsadzanie do doniczek moich kłączy

Muszę te wszystkie sposoby wysiewania zanotować bo będę walczyć z nasionami w następnym sezonie, oczywiście jeśli moje roślinki obdarzą mnie takimi 

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie wiem czy dobrze zaczynam. Posadziłem paciorecznika do doniczki. Wygląda tak na dzisiaj:

W ubiegłym roku miałem pierwszy raz ale późno kwitł bo pod koniec sierpnia. W tym roku chcę mieć kwiaty w czerwcu.

W ubiegłym roku miałem pierwszy raz ale późno kwitł bo pod koniec sierpnia. W tym roku chcę mieć kwiaty w czerwcu.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek