Chałaputkowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chałaputkowo

Post »

Hortensja jest docelowo jednym z największych pnączy.
Obawiam się, ze przetrzymywanie jej w donicy to jak przetrzymywanie tam np. dębu.
System korzeniowy hortensji pnącej jest zwarty, składający się z wielu drobnych korzeni.
Ale z uwagi na ostateczne rozmiary pnącza - raczej mi nie pasuje w donicy.
Może mogłabyś posadzić ją gdzieś przy ścianie, w normalnym gruncie, gdzie po 5-6 latach pokaże swoje piękno.
Poza tym prędzej czy później dotrze i do ganku...

Moniko,
rozważ winobluszcz - nadaje się do donic i jesienią pięknie się przebarwia.
Latem brak mu kwiatów, ale przecież możesz na ganku postawić dodatkowe donice, a w nich np. hortensje ogrodowe - uprawiam je w ten sposób od kilku sezonów.
Na zimę donice z roślinami chowam do stajni, a wiosną wynoszę na taras.
Jednak widzę, ze niebawem dam im spokój, robią się wielkie i niebawem trzeba je będzie posadzić do gruntu - wiecznie nie można dawać większej donicy, w końcu nie da rady przenieść...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najpierw nie mogłam się pogodzić , bo jak już sobie coś wymyślę to -kuńmi nie odciągniesz , więc hortensja i już ;:65 , ale macie rację to nie jest dobry pomysł , kupiłam co prawda dzisiaj specjalne deski do budowy donic na schody , ale wygląda na to że rozpatrzę inne możliwości ;:224
Danusiu- no niestety cień , północna strona , więc tylko rano i wieczorem ;:145
Małgosiu- w takich donicach i w koszach zawsze coś tam rośnie , przeważnie kwitnące różne takie , a o pnącze mi chodzi by też trochę wejście od ulicy przysłonić i urozmaicić ;:108
Iwonko - nie winobluszcz - ;:185 , na siatce od sąsiadów mam
Ewuniu - mnie już tak łapki swędziały że ja już sieję i niech się dzieje wola Boża :heja
Aniu - Glicynia lub Milin - co do milinu - dostałam sadzonki od mamy , która ma wielki , przepięknie kwitnący co roku krzew , u mnie od 4 lat nie zakwitł , w tym ( przepraszam ) w zeszłym roku dostał eksmisję do donicy , zobaczymy czy sobie poradzi , ale i Glicynia i Milin chyba potrzebują słonka do obfitego kwitnięcia ;:144 , o Glicyni kiedyś myślałam dość intensywnie i naczytałam się opinii że trzeba szpadlem korzenie podcinać by zmusić do kwitnięcia więc chyba też odpada
Dorotko - dziękuję za podpowiedź ;:168
Tereniu - dziękuję , tak staram się nadać mu kształt drzewka , widziałam w jakimś programie , ale strasznie odrasta korzeniami i jest z tym bardzo dużo roboty , bo tak raz na miesiąc dwa , trzeba to dokładnie oczyścić , bo inaczej znów będzie krzaczor ;:222 , jeśli kielichowiec odbije ( bo dość brutalnie go przesadzałam jesienią ) poszukam oczywiście odrostów od korzenia , proszę Cię jednak - jak już będziesz mi mówiła kiedy mam przyciąć hortensje na patyczki dla Ciebie - przypomnij mi o tym kielichowcu - bo ja mam straszną sklerozę ostatnio ;:223 , dziękuję Ci za podpowiedź w sprawie Rdestu - ale w jego wypadku trochę się obawiam że będzie nie do opanowania
Małgoś - a wiesz co to mogły być za róże ? Może przypomnisz sobie gdzie je widziałaś ;:196
Aniu - ja sama nie wiem z tym bluszczem i chyba jak już wszystkie inne możliwości upadną to skończy się na bluszczu , ale mam jeszcze kilka innych pomysłów :tan , bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi co do niższych roślin w nóżki na pewno skorzystam ;:215
Madziu - bardzo Ci dziękuję to Twoja opinia zaważyła że postanowiłam odpuścić hortensje , bo masz zupełną rację . Ja też
mam kilka hortensji w doniczkach , zimują w garażu , na razie nie są jeszcze zbyt wielkie więc sobie z nimi radzę , gorzej będzie w przyszłości jak przyjdzie im o miejsce z samochodem konkurować ;:306

W związku z tym iż tak łatwo nie rezygnuję i kupiłam już nawet deski na donice mam następnych kandydatów na obsadzenie tego miejsca , spójrzcie proszę i może teraz będzie ciut lepiej ;
pierwszy kandydat to ; wiciokrzew japoński Aureoreticulata może rosnąć w półcieniu , prawie zimozielony w w dodatku ma bardzo interesujące listki
Iwonka mi podpowiedziała ; winnik zmienny lub dławisz okrągłolistny z tym że ten drugi to woli słonko od cienia

Liczę na Waszą pomoc ;:196
( i przyznam tak po cichutku że ten wiciokrzew mnie strasznie kusi )
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moniko ja stawiam na wiciokrzew. To wdzięczne i nieskomplikowane pnącza. ;:215
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz popróbować z wiciokrzewem i winnikiem - dławisz odradzam. Jest to wielkie pnącze, chyba raczej nie do donicy. Poza tym - jak sama nazwa wskazuje - dławi wszystko, jak leci, w tym mniejsze drzewka lub rynny.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Moniś ten japończyk ma sliczne listeczki i ciekawie wygląda nawet bez kwiatków :D ja mam jeden krzaczek najzwyklejszego wiciokrzewu posadzony w ciemnym kacie od pólnocy i dodatkowo balkon zabiera mj światło,rosnie co prawda w gruncie nie w donicy ,ale daje radę i co ciekawe ten w cieniu nigdy nie ma kwiatków oblepionych przez mszycę w przeciwieństwie do drugiego rosnącego na patelni :?
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

No to zamówiłam ;
wiciokrzew japoński Aureoreticulata x2
clematis Błękitny Anioł
clematis Carnaby
clematis Lady Betty Balfour
i ketmia syberyjska Red Hart

i już ;:224
Chałaputkowo to i owo
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

To nie szperać za tą różą??
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Małgoś , jak nie jak tak , szperaj ;:108 , takie informacje jeszcze się przydadzą , kto wie czy wiciokrzew sobie poradzi
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Ciekawy ten wiciokrzew
Lubię kolorowe listki.
Ja się jednak moich zwykłych pozbywam, nie dawałam sobie rady z mszycami i mączniakiem.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

PEPSI - Monika i róże upchnie, ona ma do tego dar :;230 (jak i każda z nas :wink: ).
Ketmia chyba nie do skrzynki, co?. To mi brakuje jednego powojnika do kompletu :roll: .
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Wzięło mnie dzisiaj na wspomnienia
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zima mnie przygnębia , tak powinno być od połowy grudnia a nie teraz kiedy już pomału zaczęłam się przyzwyczajać do myśli IDZIE WIOSNA - spadł śnieg , trzyma mróz , i mam wrażenie że to potrwa jeszcze ze trzy miesiące ;:145
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ewuniu - też miałam zwykły , rósł w pełnym słońcu - mszyca i mączniak co roku , sadzonkę miałam od mamy , jej wiciokrzew ( pomorski ) rośnie w lekkim cieniu i nigdy ani szkodników ani chorób , a wielkiego krzaczora już się dochowała , więc tym razem może i mnie się uda , no i liczę że te jasne listki rozświetlą trochę to moje wejście do domu , a i na czerwonym tle elewacji powinny się ładnie prezentować
Aniu - nie ketima nie do skrzynki , mam fioletową , teraz kupiłam białą , zapoluję jeszcze na taką w kolorze byczej krwi , a powojniki to rezultat wizyt u Aneczki i jej powojnikowego szaleństwa , mam już pomysł na pergolę i będę się starała go zrealizować a jak już kwiatki przyjadą to będzie łatwiej Misia przekonać że kolejną pergolę czas kupić :;230
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko wspominki jak najbardziej wskazane i do tego takie cudne.Nie strasz tą zimą ,że jeszcze długo potrwa bo ja nerwowo nie dam rady.U mnie też teraz znowu sypie ;:223 ;:223 ;:223
Oj żeby już sobie poszła,mimo,że i tak łagodna.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Moniczko - u Ciebie juz po zimie. Takie piękne lato masz u siebie - zielone, kolorowe, rozkwitnięte...
Roślinki aż kipią soczystością i zdrowiem ;:215
I teraz nie wiem jakie zadawać sobie pytanie - byle do wiosny czy byle do lata? ;:224
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Moniko jaki Ty masz piękny ogród ;:oj ;:oj ;:oj Duże rozrośnięte krzewy ;:63
Jakie śliczne róże i perukowce ;:180 ;:180 cudo ;:333
Dzięki troszkę oczy pocieszyłam , bo u mnie też sypie śnieg ;:223
Spokojnej nocy ;:19
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Moniś :wit Rewelacyjne to dzieło dziewiętnastolatka :wink:
Przepięknie i cudnie wygląda Twój ogród ośnieżony ;:oj
Piękne zdjęcia dałaś na dobranoc
Piękne i śliczne bukszpany. Przepiękne roślinki zamówiłaś ;:215
Wspomnienia urocze :D
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”