Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.2

Post »

McMArchewka produkcja rozdady wygląda u mnie tak:

Obrazek

Obrazek

Najpierw kombinowalam i taki pojemnik nakrywałam folią spożywczą, dodając coś na czym sie folia będzie opierała.

Ale potem kupowałam w biedronce kości na zupe. I taki pojemnik pusty kladłam jeden na drugim. Jeden dnem do dołu drugi do góry.
wypalałam 2 dziurki, przekładałam drucik i zaciskalam. Drucik pełnił role zawiasów.
Nie mam chyba zdjęcia zamkniętego pojemnika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak ziemia przerośnie korzeniami, i rozsada jest gotowa do pikowania, wyciągam sobie taką bryla w całości, odkrajam nożem lub rwe kawałek który chce pikować.
pikuje do takiej "szklarenki", przygotowanej tak samo jak do siewu tylko więcej ziemi.
przy pikowaniu wybieram siewki największe i najładniejsze, te małe, zbedne, zjadał mój szczur.
Pikując, biore sobie np okragly ołówek, strona która nie jest temperowana, robie dziórkę do samego dna.
Korzonek siewki wkładam w dziórke, dociskam ołówkiem, ziemie do okoła przygniatam palcem. Nie cackam sie z siewkami, sa one wytrzymalsze niż się wydaje. Bardzo rzadko zdarzaja się uszkodzenia. Jak jest czas na sadzenie, wyciągam znowu z pudełka całą bryłe i znowu kroje bądz rwe sadzonki z korzeniemi. Wsadzam do dółka do którego uprzednio nalewam trochę wody.

Obrazek

te w oktąglym pojemniku sa po pikowaniu :D

-- 17 sty 2016, o 20:56 --

Na zdjeciu powyżej jest też sałata przy której jest etykieta biała z nr 4. Ona tez jest po pikowaniu.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

McMArchewka pisze:Amanita O, nie pikowałaś ich? ;:oj Nie wyciągały się? A czy siałaś je w wielodoniczce? Ja w zeszłym sezonie doszedłem do wniosku, że muszę "ulepszyć" miejsce, gdzie będę siał sałatę, ponieważ w wielodoniczce ziemia zawsze mi przesycha i potem bardzo ciężko zrobić tak, by znów była wilgotna. Hmm a może byłoby warto zastosować wielodoniczkę, gdzie te otwory są po prostu większe 8-)
Siałam do pojemników po lodach, gdy podrosły, pęsetą wyrywałam gorsze, brzydsze osobniki i zostawiłam sobie najładniejsze w większych odstępach. Rosły tam aż do wysadzenia do gruntu, była to po prostu rozsada rwana :) Jakbym miała i czas i możliwość i wielodoniczki, to pewnie popikowałabym po 1 szt. do wielodoniczek i potem z całą bryłą przesadziła do gruntu, bo to w sumie jest niezłe ułatwienie :)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

PaulaPola Wow, jestem pod wrażeniem Twojej rozsady! ;:oj Kurcze, nie ma co, Twój sposób produkcji jest znacznie lepszy niż moje mozolne sianie po jednym nasionku do każdego otworku w wielodoniczce :;230 A potem i tak to wszystko schło :( Myślę, że produkcja rozsady sałaty ma u mnie jeszcze rację bytu! ,
Jak się nazywa ta odmiana, którą już przepikowałaś oraz ta znajdująca się na czwartym zdjęciu od góry?

Amanita W Twoim poście pojawiło się określenie rozsada rwana. Czy mogłabyś mi jeszcze bardziej wyjaśnić tę nazwę? :D
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Rozsada rwana wygląda tak, ze z takiego hurtowego pojemnika z sałatami, np. jak pokazała wyżej Paula, wyciągasz całość, całą zawartość i wyrywasz/odrywasz (zaczynając z brzegu) po 1 szt. takiej sałatki (w przypadku innych roślin np. bazylię czy kwiaty można rwać małą kępkę)- samą roślinkę z gołym korzeniem lub z odrobiną ziemi - i taką sadzisz w dołek do gruntu :) Przeciwieństwem do tego jest rozsada w doniczce czy wielodoniczce, gdzie roślinę wyciągasz z całą bryłką ziemi i taką sadzisz :)
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michaś, chodzi Ci o te czerwone, mocno wcięte sałaty? Ta przepikowana i ta czerwona na górze to jedna z moich ulubionych liściowych. Salad bowl :D

-- 17 sty 2016, o 22:07 --

sory, żle patrze, na 4 zdjęciu od góry, po prawej czy lewej stronie? siedząc przodem do Komputera :;230
Aneta Ka
50p
50p
Od: 5 sty 2016, o 15:27

Post »

Dziewczyny, to wasze sałaty z tego roku?? :shock:
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tamtego :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit A ja jestem bardzo zadowolona z sałaty Justyna. Już dwa razy miałam ją i w tym roku będę znowu ją siała. Jest bardzo smaczna .Listki ma kruche i chrupiące przy gryzieniu, nie wybija w kwiaty i tworzy śliczne duże główki. Im bliżej serca, liście są bardziej jasne i chrupiące>stanowi pyszny duet z moją niezawodną rukolą. Nie mogę się już doczekać wiosny ;:3
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Pelasiu ja tez mam już co raz większe ciśnienie na wiosnę :) wczoraj planowałam siewy z tego co już mam. Jeszcze ostatnie zakupy i czekam na wiosnę w pełnym "załadunku" :D Mój M już zaczyna pytać, czy zostawiać pudełka po ciastach :) Znaczy to ze i On już wiosnę czuje ;)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Muszę Wam coś wyznać, bo któż mnie zrozumie ,jeśli nie Wy :?: . Zrobiłam tylko próbę kiełkowania, nasionek sałaty z własnego zbioru (4- letnich).W piątek sypnęłam w to, co miałam pod ręką i już dzisiaj widzę ,że zaczynają się wychylać takie malutkie tyci,tyci, zieleninki. No i wiecie jak to jest z postanowieniem :tylko próba i na kompost, bo za wcześnie na uprawę ;:131 . Kurcze,że też musiały tak ładnie powschodzić ;:306 .No nie dam rady się tak po prostu z nimi rozstać ;:167 . Już kaloryfer przymknęłam, słoneczko w okno na nich dzisiaj, cudnie świeci. Może się uda co?
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

życzę Twoim sałatom i Tobie jak najlepiej ale obawiam się, że ;:185 . Za mało światła. Ale nie bądżmy pesymistami, może jednak się uda :)
Mnie też już ręce świerzbią do siania. A potem będę ganiać z pudłami z rozsadą rano na dwór a wieczorem z powrotem do domu i kląć na siebie, że znów tyle tego posiałam :D
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

PaulaPola pisze:Michaś, chodzi Ci o te czerwone, mocno wcięte sałaty? Ta przepikowana i ta czerwona na górze to jedna z moich ulubionych liściowych. Salad bowl :D

-- 17 sty 2016, o 22:07 --

sory, żle patrze, na 4 zdjęciu od góry, po prawej czy lewej stronie? siedząc przodem do Komputera :;230

Czwarte po prawej patrząc od komputera :D A jak się nazywa ta odmiana na trzecim od góry po lewej? Oraz jeszcze na 5 od góry po prawej? :D
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm, gdzieś mi dane uciekły z zeszytu..możliwe że komuś była kartka do malowania potrzebna... :;230
na 3 na pewno Red Salad Bowl, na 4 prawie na pewno Kozulowa. A na 4 któraś z Rosyjskich. Africon lub Vitaminyj, ale raczej ta druga :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Bywa :D :;230 Ale dzięki za przynajmniej parę nazw tych odmian, bo wyglądają one świetnie! Będę szukać na wiosnę ^^

Kolejna część wątku jest tu Sałata: łatwo czy trudno? cz.3
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”