Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Gosiu jestem niesamowicie ciekawa Twojego skalniaka ;:oj Mam nadzieję, że będziesz pokazywać etapy tworzenia...... Ja wymieniłam tylko te roślinki, które rosną u mnie, oprócz tego jest jeszcze mnóstwo innych piękności :D
Lewizje nie należą do najłatwiejszych w uprawie roślinek.... ja kupowałam ich kilka , przez kilka sezonów i w większości prędzej, czy później ginęły..... tylko jedna siłaczka trwa od samego początku, kilka już lat :D

Asiu ciesze się, że podobają Ci się moje wiosenne kolorki ;:196

Iguś , bo u mnie tak jest, że wiosna przychodzi naprawdę późno.... wszędzie już pokazują się hiacynty i pierwsze tulipanki, wtedy kiedy u mnie zakwitają dopiero pierwsze krokusy. Ale jak już wiosna przyjdzie, to pędzi na wyścigi.... tak jest zawsze.... i teraz przy kolorowych tulipanach, sasankach i prymulach, pięknie kwitną kępy krokusów :lol:

Aguś może jeśli Twoje sasanki są leniuchy nie chcą się same rozsiać, zrób to za nie.... zbierz nasionka i od razu wysiej . Będziesz miała las własnych sieweczek :D
Ranniki i u mnie pięknie się wysiewają.... mam morze maluszków.... ale one strasznie wolno rosną.....
Zazdroszczę wysiewania się przylaszczek.... one u mnie bardzo słabo rosną, nie mówiąc już o wysiewaniu się :(

Gosiu no troszkę prymulek faktycznie jest, tylko wcześniej były takie piękne, duże kępy, a teraz mam takie maluchy :roll:
Co do sasanek, to faktycznie są to rośliny krótkowieczne, z tym, że ja mam na nie metodę, żeby żyły dłuuuuugo 8-)
Metoda ta jest całkowicie niezgodna z tą książkową, ponieważ ja je po prostu dzielę i rozsadzam..... Nie zaleca się rozsadzania sasanek, ponieważ mają korzeń palowy, który tego nie lubi i praktycznie zawsze zostaje uszkodzony. Jednak ja robię to od wielu lat.... praktycznie ,,od zawsze,, i nigdy nie straciłam żadnej sasanki z tych przesadzanych.... One muszą później dojść do siebie, wzmocnić się, ale później pięknie się rozrastają i kwitną... Robię tak ze starymi kępami, które wiem, że już lata świetności mają za sobą.... Przed 2 laty rozsadzałam czerwoną, teraz mam 2 ogromne piękne kępy, bo posadziłam w pobliżu siebie kilka pojedynczych roślinek :D Warto tak robić z kolorami na których nam zależy, ponieważ siewki nie powtarzają koloru i mogą być bardzo różne :D

Marysiu może masz ciężką, gliniastą, bogatą w składniki odżywcze ziemię, wtedy sasaneczki faktycznie mogą mieć problemy.... one lubią spartańskie warunki..... przepuszczalną, ubogą glebę i dużo słońca...
Kwiatuszki pojawiły się u mnie bardzo późno, ale teraz już zakwitają na wyścigi..... każdego dnia jest coś nowego :D ..... już nawet szachownice kostkowate się szykują... mają śliczne pąki :D

Aniu cieszę się bardzo, że moja wiosna przypadła Ci do gustu ;:196

Budzące się życie....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W końcu doczekałaś się kwitnącej wiosny. Prymulki, sasanki i pierwsze tulipanki - sam miód. Sasanki sieją się u mnie bez umiaru. Chyba muszę zacząć regularnie wycinać przekwitnięte.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja już tak próbowałam. Kiedy posiałam w pudełko, to parę sztuk się przyjęło i tak się powiększyła moja mizerna kolekcja. Jednak siew wprost do gleby wokół rośliny nie dał żadnej nowej siewki. Teraz cieszę się tym co mam i nie narzekam :)
Jak mi gdzieś jakaś ładna wpadnie w oko to sobie dokupię, kosztują grosze jak na tak mozolną z nimi robotę.

Z rannikami masz rację, siewek mam sporo w różnym wieku, ale żadne z nich jeszcze nie kwitły.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś. tak się wiosna u Ciebie ociągała, a teraz oddaje z nawiązką- ale nabrało wszystko tempa ;:oj Super wyglądają tulipany z tygrysimi listkami.. takie "inne"- ja tulipanowo zatrzymałam się na zachwycie papuzimi kwiatami, a tygrysich liści jeszcze nie widziałam ;:oj
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Agnieszko, piękna wiosna! Uwielbiam patrzeć na pączkujące igiełki modrzewia czy pierwsze listki tawuł i pęcherznic?niemal czuć pulsujące w nich życie! Piękne zdjęcia ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Aguś jak wszystko pięknie budzi się do życia!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cudownej wiosny się doczekaliśmy! Aguś, u Ciebie zielony świat wręcz pulsuje życiem... z niekłamaną przyjemnością oglądam go przez pryzmat Twojego obiektywu...
Jaką masz dziś pogodę? U mnie słońce i 18 stopni :)
Miłego dnia!
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Aguś wspaniała jest ta pora gdy wszysto budzi się do życia i nas cieszy :D
Moje sasanki to totalne Spartakusy bo dostały najgorszą z możliwych miejscówek. Ziemia twarda i zbita. Ale sobie radzą. Jednak takiego koloru sasanki jaki pokazałaś to ja jeszcze nie widziałam
A jak tam tarasowy aranż?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aga, jaką masz wielka kępę tulipanków ;:173 Koniecznie pokaż w pełni kwitnienia :D Bardzo lubię tulipany, ale u mnie nornice co roku wyjadają i nikną cebule. Wciąż dosadzam nowe, ale nie moge się nigdy doczekać takich kęp :( Dobrze, że można podziwiać u innych na forum ;:224
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś faktycznie wiosna już kolorowa i piękna....aż żal , że od jutra ma być tak duże ochłodzenia.... aż o 10 stopni i to na dłuższy czas :(
Ja też dziś poszukiwałam siewek sasanek i bardzo się cieszę, bo jest ich sporo :D Kilka już zakwitło i są śliczne... inne niż mam :D

Agusiu a to już zależy jak się do tego podchodzi 8-) :lol: Ja uwielbiam takie eksperymenty, tak fajnie się czeka aż roślinka zakwitnie, z takim napięciem, jak na świetną niespodziankę i mogą powstać prawdziwe perełki :D
Ale prawdę jest, że trzeba na to poczekać.... Kupiona roślinka jest od razu ukwiecona i śliczna i kolorek taki jak chcemy :D
Ja, jeślibym tylko spotkała gdzieś Papageno to od razu kupiłabym bez chwili zastanowienia.... niestety u mnie nie ma szans na dostanie czegoś ciekawego, więc takie wysiewy mnie ratują...

Monisiu faktycznie wiosna pędzi na wyścigi..... każdego dnia zakwitają nowe roślinki :D Aż żal, że od jutra tak bardzo ma się ochłodzić.... mam nadzieję, ze tylko na chwilę, chociaż prognozy nie są obiecujące...
Są tulipanki z jeszcze bardziej wzorzystymi listeczkami.... jutro postaram się cyknąć fotkę i pokażę :D

Kasiu dziękuję ;:196
Faktycznie cudnie wyglądają takie młodziutkie listeczki i pękające pąki :D Wiosna to taka piękna pora ;:167

Reniu rzeczywiście , każdego dnia pojawiają się nowe, śliczne roślinki :D

Aguniu cieszę się bardzo, że oglądanie mojej wiosny sprawia Ci przyjemność :D
I u mnie był dziś wspaniały, cieplutki dzień.... w ogródku pracowałam w bluzeczce z krótkim rękawem :D Niestety od jutra podobno ma być aż 10 * chłodniej :(

Ilonko wspaniale, że Twoje sasanki dobrze sobie radzą, to takie cudowne kwiatuszki.... chyba nie można ich nie lubić ;:167
Brateczki tarasowe coraz piękniej kwitną :D któregoś dnia znów cyknę im fotki i pokażę .... teraz są znacznie bardziej ukwiecone niż na wcześniejszych fotkach ....

Moniś tulipanki powinny już lada dzień zakwitnąć .... już dziś zaczęły lekko przebarwiać się pąki.... no chyba, że zapowiadane ochłodzenie je powstrzyma :? Jak tylko zakwitną to od razu pokażę... mają wspaniały energetyczny, pomarańczowy kolor... są cudne 8-)
U mnie na szczęście nie ma problemów z nornicami i mogę sadzić cebule bezpośrednio do gruntu .... ale wiem, ze te paskudy potrafią dokuczyć..... aż żal jakie straty powodują...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kwitną wreszcie Twoje ukochane sasanki i tulipanki .Agusiu Twoja wiosna dogania w szybkim tempie tę naszą ;:138 Teraz zapowiadają ochłodzenie. U nas dzisiaj były grzmoty ,więc ziemia już się obudziła ,ale deszczu jak na razie niedużo spadło ,ale dobre i to
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś, piękne fotki budzącego się życia..to najładniejsza pora roku. Codziennie odkrywamy w ogrodzie coś nowego, a kolor zieleni wiosennej...
Posiałam te sasanki z lodówki. Pojęcia o nich nie mam żadnego, więc słucham wszystkich rad...może się uda :wit
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Aguś... ;:196

Stęskniłam się za Wami....przyznaję... zaglądałam czasami do Was i podziwiałam Wasze ogrody z ukrycia...
Wiosna w pełni a my to uwielbiamy... no nie ?...
Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu u mnie bardzo sucho..... przed kilku dniami chwilę popadało, ale tak naprawdę, to nawet wierzchniej warstwy gleby nie zmoczyło..... ziemia popiół.....
Ochłodziło się dziś bardzo, słoneczka nie ma..... mam nadzieję, ze wreszcie troszkę popada.....
Kwiatuszków z dnia na dzień kwitnie więcej..... obawiam się, że teraz, gdy znów zrobiło się zimno, wszystko przystopuje....

Małgosiu będę kibicowała wschodom sasanek, mam nadzieję, że coś się pojawi :D
W ogródku faktycznie coraz piękniej i bardziej kolorowo :D

Gabi witaj, bardzo się cieszę, że znów jesteś z nami ;:196
Wiosna to cudowny czas, cała przyroda budzi się do życia..... i my również dostajemy więcej energii i siły , jesteśmy radośniejsi i pogodniejsi..... słoneczko i te wspaniałe kolorki działają na nas jak najlepsza terapia ;:167
Uściski ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aguś :wit
Piękna Ta Twoja pani wiosna ;:108
Każdą gałązkę potrafisz bardzo efektownie przedstawić ;:215