Trochę z innej baczki- rano oberwałam 7 ogromnych kwiatów męskich w pełnym rozkwicie(niepotrzebnych mi dzisiaj) i usmażyłam na kolację:) ku radości rodziny, pierwsza korzyść z uprawy giganta:) aż szkoda że trzeba je usuwać zanim zakwitną ...
Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Dzięki za wyjaśnienia z tym podlewaniem, czasami mnie przymuli o wolę się upewnić
.
Trochę z innej baczki- rano oberwałam 7 ogromnych kwiatów męskich w pełnym rozkwicie(niepotrzebnych mi dzisiaj) i usmażyłam na kolację:) ku radości rodziny, pierwsza korzyść z uprawy giganta:) aż szkoda że trzeba je usuwać zanim zakwitną ...
-
arkawroc
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiedzcie mi za to czy,zostawić na pędzie bocznym dyńkę czy ją usunąć i czy ma wpływ ona na owoc na pędzie głównym?
A jak myślicie dynka, która zapylona 5.07 ma dzisiaj 28cm obwodu i rośnie 2-3 cm dziennie ale jest na 1,20m ma szanse czy to bez sensu?
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Błażeju - czemu obrywać te korzonki przy zawiązku?
Czy te "korzenie przybyszowe" nie dokarmiają dodatkowo całej rośliny?
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
jondi masz przyrost 7-10% na dzień więc oczywiście ma to sens (to 14-21% przyrostu objętości), powiedz tylko jak duży jest cały krzaczek i ile ma pęd główny.
Ja męskich kwiatów nie ruszam bo straty w potasie są przez nie znikome a i tak giganta w tym roku nie będzie (oczywiście każdy kwiat to jakiś tam wysiłek dla krzaczka) przynajmniej u mnie.
Marcoo16 Błażej miał chyba na myśli sytuację w której dynia będzie rosła i ogonek podniesie się na wysokość powiedzmy 50cm wtedy może pęknąć pęd albo coś w tym stylu (ogonek idąc do góry będzie chciał wyrwać ten korzeń przybyszowy z ziemi).
Ja męskich kwiatów nie ruszam bo straty w potasie są przez nie znikome a i tak giganta w tym roku nie będzie (oczywiście każdy kwiat to jakiś tam wysiłek dla krzaczka) przynajmniej u mnie.
Marcoo16 Błażej miał chyba na myśli sytuację w której dynia będzie rosła i ogonek podniesie się na wysokość powiedzmy 50cm wtedy może pęknąć pęd albo coś w tym stylu (ogonek idąc do góry będzie chciał wyrwać ten korzeń przybyszowy z ziemi).
Krzak ma obecnie ok 3.40m pęd główny, kilka porządnych pędów bocznych(hm nie wiem jakiej długości ale dość spore) liście ok 37cm. Na pędach bocznych dziś wieczorem obetwałam kwiaty żeńskie a na pędzie głównym jest mały żeński na 2,80 i zastanawiam się czy go zapylać czy już olać i skupić się na tej pierwszej dyńce a przyznam, że mam do niej sentyment bo to moja pierwsza i żal by mi ją było usunąć....
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Marku, adik dobrze Tobie wyjaśnił. Trzeba trwać korzenie przybyszowe znajdujące się 1-2 rzędy od miejsca zawiązania dyni, gdyż gdy dynia będzie w późniejszym czasie szybko przybierać na masie czyli rosnąć, a korzeń będzie trzymać pęd z ogonkiem przy ziemi, to grozi to złamaniem ogonka lub pęknięciem pędu.
Kwiaty męskie niech sobie będą, i służą do smażenia w cieście
jondi Zapyl najwyżej nie urośnie
arkawroc Zapewne ma to wpływ ale do tego jest jeszcze ważna ilość korzeni przybyszowych. Jak Tobie zależy na wielkości zostaw jedną.
Kwiaty męskie niech sobie będą, i służą do smażenia w cieście
jondi Zapyl najwyżej nie urośnie
arkawroc Zapewne ma to wpływ ale do tego jest jeszcze ważna ilość korzeni przybyszowych. Jak Tobie zależy na wielkości zostaw jedną.
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
No tak. Logicznie rzecz biorąc..
Zapomnałem, że to nie są przecież arbuzy.
Dziękuję Wam obu za wyjaśnienie.
Dziękuję Wam obu za wyjaśnienie.
Pozdrawiam Marek
- BobejGS

- Kontakt:
Super dyńka
Teraz to już będzie rosła w oczach 
Moje wszystkie pędy są tego koloru. Joasiu aż się oczy śmieją do Twojego cuda!:)
-
arkawroc
- 200p

- BobejGS

- Kontakt:
Ładne macie dynie, nie wiem czemu się martwicie 
-
arkawroc
- 200p

Może to przewrażliwienie, może dlatego że to debiut w hodowli olbrzyma. Dzisiaj dokarmione gnojóweczką.