Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Obstawiam parcha dyniowatych. U mnie przedtem była jeszcze na tym substancja - teraz są tylko wgłębienia jak u Ciebie po zmianie pogody.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A liście ma zdrowe?
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Mam taką,ale mnie okrągłe nie przypadły do gustu ( mam 2 odmiany) . Bardzo szybko przejrzewają,cukinia wielkości sporego jabłka ma już środek z waty i duże pestki. Po odrzuceniu środka zostają ścianki 0,5 cm.
Zdecydowanie wolę długie cukinie,które mają zwięzły miąższ i przecież też świetnie nadają się do faszerowania.
Zdecydowanie wolę długie cukinie,które mają zwięzły miąższ i przecież też świetnie nadają się do faszerowania.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Też w tym roku mam okrągłą. Odmiana Tondo di nizza. I jestem z niej bardzo zadowolona. U mnie jest plenniejsza niż podłużna. Faktycznie ma duży "watowany" środek z nasionami. Ale mi to specjalnie nie przeszkadza. Przy nadziewaniu cukinii wycinam go, drobno siekam i wrzucam razem z pomidorami do sosu. Rozgotuje się i zagęszcza sos.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
krynka to chyba wolisz jak ja. Wczoraj robiłam znowu pizzę z cukinią to mój kazał sobie podpiec więcej i tak zjadł resztę. Specjalnie do tego młodziutkie zrywam. Te wyrośnięte to już tylko leczo - usuwam skórkę i pestki.
Sąsiadka zbiera tylko duże Te okrągłe w tym roku już wypadły - nawet nasion nie szukałam. Za to najlepiej u mnie obrodziły pasiaste (tapir i coucourzelle). Razem z żółtymi są zjadane w dużych ilościach.
Sąsiadka zbiera tylko duże Te okrągłe w tym roku już wypadły - nawet nasion nie szukałam. Za to najlepiej u mnie obrodziły pasiaste (tapir i coucourzelle). Razem z żółtymi są zjadane w dużych ilościach.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
U mnie okrągłe wypadają z listy odmian na przyszły rok.Co do plenności ,nawet w połowie nie dorównują długim . Zostaję przy długich Soraya,Tapir( tę miałam w ub roku i byłam z niej zadowolona). Żółte długie mam w tym roku- jeszcze nie miałam tak plennej cukinii. Nawet kury nie przejadają
Smakowo jednak wole zielone odmiany- w żółtej jest taka dziwna nuta smakowa ( zwłaszcza smażonej a'la schabowy) ,która mi nie pasuje

Smakowo jednak wole zielone odmiany- w żółtej jest taka dziwna nuta smakowa ( zwłaszcza smażonej a'la schabowy) ,która mi nie pasuje

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25

Odnośnie parchu dyniowatych przeczytałam to: "Na zaatakowanych liściach pojawiają się brunatne plamy, przechodzące w zagłębienia, otoczone lekka obwódką. Z czasem w miejscach przebarwień liść zaczyna usychać, powstają dziury w konsekwencji zamieranie rośliny. Owoce zaatakowanej rośliny dostają czarno-brunatnych plam i z czasem na ich wierzchy mogą pojawić się mokre kleiste krople cieczy. Wierzchnia część owocu pokrywa się jasnym (białawym ) nalotem".
Nijak mi to nie pasuje do mojej cukinii. Oprócz owoców w takie dziwne plamy, ma jeszcze jaśniejsze plamy na liściach (jakby mleko ktoś wylał).
Życie, Ty wariacie...
-
halys u mnie przy parchu - zmiany były tylko na niskich liściach.
Moja żółta ma z natury plamy na liściach (taki jej urok). Zatem pytanie: czy plamy się teraz dopiero pojawiły?
Moja żółta ma z natury plamy na liściach (taki jej urok). Zatem pytanie: czy plamy się teraz dopiero pojawiły?
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Zdaje się, że plamy na lisciach były od początku gdy wysadziłam je po zahartowaniu na dworze.
Życie, Ty wariacie...
-
Zobacz tu widać naturalne plamy:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4099726
Moje mają ciemniejsze liście i plamy bardziej widać przez to
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4099726
Moje mają ciemniejsze liście i plamy bardziej widać przez to