Rynio2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rynio2
Nie jest źle, ładnie kwitną, u mnie gorzej 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- piękna roślina z super wybarwionymi kwiatami

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
A u mnie w foliaku już 4 raz zakładają plaster tacy goście, osy/pszczoły nawet nie wiem jak je nazwać. Na bocznej ściance skrzynki budują taki sześciokątny plaster, już w wielkiej panice im go trzy razy pęsetą zrywałem i wyrzucałem w pole za płot, ale one ciągle wracają i odbudowują. Co z tym zrobić żeby przestały wracać, czy one żądlą.

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To wg mnie to osa klecanka. Nazwę zawdzięcza temu, że nie przykłada się (w porównaniu z innymi osami) do budowy swojego gniazda, ogranicza się do plastra i nie obudowuje go taką ... papierową gruszką. Kleci ten swój żłobek na szybko
Klecanki żądlą. Wg mnie nie są zbyt agresywne, jak się ich nie niepokoi. Miałam je kilka lat pod tarasem, żyliśmy w zgodzie, w tym roku gdzieś się wyprowadziły. Ale w Twoim przypadku, to bym systematycznie usuwała gniazdo, najlepiej po zmroku, jak są śnięte. Nie wiem jak je odstraszyć, żeby nie wracały.

Klecanki żądlą. Wg mnie nie są zbyt agresywne, jak się ich nie niepokoi. Miałam je kilka lat pod tarasem, żyliśmy w zgodzie, w tym roku gdzieś się wyprowadziły. Ale w Twoim przypadku, to bym systematycznie usuwała gniazdo, najlepiej po zmroku, jak są śnięte. Nie wiem jak je odstraszyć, żeby nie wracały.
Dziękuję za porcję wiedzy, tego mi było potrzeba. I tak sobie przypominam że chyba nie pierwszy rok mi one się pakują do foliaka, ale teraz to już wiem jak obywatelki się nazywają, ale z tym żądleniem to dodałaś dreszczyku emocji.aga_zgaga
P.S.
Dzięki twojej pomocy poczytałem trochę w Wikipedi i pooglądałem zdjęcia, pasują do moich os klecanek i zdjęcia gniazd też pasują.
- aga_zgaga
Fajne widoki mają Twoje kaktusy.
Kilka osób na forum się skarżyło na słabe kwitnienia w tym roku. W tym ja. Też nawoziłam crystalonem, ale i nawozem do pelargonii. Więc kaktusy rosną ślicznie, wyglądają jak pączki w maśle, ale nie kwitną. Liczę , ze zbierają siły na następny rok
Kilka osób na forum się skarżyło na słabe kwitnienia w tym roku. W tym ja. Też nawoziłam crystalonem, ale i nawozem do pelargonii. Więc kaktusy rosną ślicznie, wyglądają jak pączki w maśle, ale nie kwitną. Liczę , ze zbierają siły na następny rok

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Kaktusy jeszcze całkiem nie odpuściły, fajne kwiatuchy
i ciekawe sąsiedztwo 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Rośliny nawet bez kwiatów ładne i imponująco duże. Jesień również potrafi być (kaktusowo) piękna. 

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Ładne widoki w tym Twoim foliaku chociaż już bez kwiatów.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wciąż ładnie i wręcz momentami kolorowo u Ciebie. Jak nie kwiaty to owoce zdobią rośliny. 

- aga_zgaga
Śliczna mammillaria w miseczce na zdjęciu nr 1.
A mam pytanie o zdjęcie nr 2. Lewy dolny róg. Tam chyba widać kawałek jakiegoś wielkoluda w wiaderku i sznurek się po nim plącze. Co to? Masz może zdjęcie całości?
A mam pytanie o zdjęcie nr 2. Lewy dolny róg. Tam chyba widać kawałek jakiegoś wielkoluda w wiaderku i sznurek się po nim plącze. Co to? Masz może zdjęcie całości?
aga_zgaga
Więc trzeba ją było posadzić w większej donicy i aż do momentu gdy korzenie się rozrosną jest przywiązana dla utrzymania pionu. Wydaje mi się że to może być mamillaria neomystax, bo takie mam zapiski z wysiewów z roku 1988. Ale to szmat czasu i pewności nie mam. W najbliższych dniach zrobię zdjęcie tej rośliny specjalnie dla Ciebie. A na dzisiaj znalazłem fotkę czubka z rok 2018.

Przeszukałem wszystkie tegoroczne zdjęcia okazuje się że fotografii tej rośliny nie mam. Ale ona jest na nowo posadzona ponieważ w poprzednim pojemniku, w czasie wiosennego transportu za mocno się wychyliła i z korzeniami i substratem wypadła.mam pytanie o zdjęcie nr 2
Więc trzeba ją było posadzić w większej donicy i aż do momentu gdy korzenie się rozrosną jest przywiązana dla utrzymania pionu. Wydaje mi się że to może być mamillaria neomystax, bo takie mam zapiski z wysiewów z roku 1988. Ale to szmat czasu i pewności nie mam. W najbliższych dniach zrobię zdjęcie tej rośliny specjalnie dla Ciebie. A na dzisiaj znalazłem fotkę czubka z rok 2018.