Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Anno ! :wink: Cuuuuuuuuuudowne zdjęcia. ;:oj Chylę czoło ;:180 ;:224
A co do tej liliowej rabatki.. Kicha ?! ;:202 :shock: Przestań ! Rabatka jest super ;:215 Moje kompozycje to są do bani, ale Twoje... Uuu la la.. :roll: ;:oj Oby więcej takich zdjęć :wink: ;:303
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu na widok Mount Blanc moje serce stanęło w miejscu. Cudo! Normalnie cuuuudooo. Ilekroć wchodzę do Ciebie, chcę czegoś więcej :D ;:oj Czy Ty wyjmujesz cebule lilii na zimę?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu ależ masz problem ze śliwą..... szkoda i drzewka z owocami i kwiatów :? U mnie tak w poprzednim sezonie łamała się brzoskwinia pod ciężarem owoców.
Ależ pokaz lilii i liliowców.... masz ich mnóstwo i wszystkie niesamowicie piękne. Liliowa rabata sprawia niesamowite wrażenie ;:167
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Marku!

Takie zachwyty są jak miód na serducho!

Madziu!

Wszystkie cebule zimują w gruncie. Orientalne też. Przysypuję je na zimę warstwą kory. W ramach eksperymentu przechowałam w lodówce kilka cebulek Mony Lisy a kilka zostawiłam w gruncie. Bardzo dobrze przetrwały zimę w ziemi i chyba lepiej niż te lodówkowe.

Anulla!

Dziś będą widoczki. Niewiele jest tych widoczków bo ogródek malutki w dodatku same liliowce i lilie.
Czasem futrzaki wchodzą w kadr bo wszędzie ich pełno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Lilie i liliowce stanowią piękne połączenie ;:138 Cudowne bogactwo kolorów ;:138 Mojej córci najbardziej spodobał się różowy liliowiec z jasną smugą.Wiesz jaka to odmiana,bo może uda mi się gdzieś taki kupić?
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniu!

Określ dokładnie, który to liliowiec. Jak ma więcej kłączy to jest Twój!
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7 Dobrze go widać na drugim zdjęciu,rośnie w kępce na dole fotografii.Jeśli masz jak go podzielić to chętnie odkupię ;:108
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Aniu, miałam rację prosząc o szersze ujęcie ;:138 . Bardzo kolorowo, lilie, liliowce, róża przy bramce... Klasyka ogrodu romantycznego. Pełnia lata i pełnia barw.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Jak pięknie i kolorowo u Ciebie. Piękne te rabatki z liliami i liliowcami. :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojojojjjjj... ale u Ciebie pięknie i kolorowo. Śliczny pokaz dają lilie i liliowce. Nie mogę się u Ciebie na nie napatrzeć. Pamiętam że rok temu podobała Ci się moja żółta lilia z obrzeżem. Miała to być miniaturka. W tym roku jest dużo większa i wypuściła jakieś wąsy na dole. Jeden z nich zakwitł. Podpowiedz, czy to są te boczne rozrosty? Jeśli tak, to napisz jak je odłączyć to Ci ją wyślę. Jeśli oczywiście chcesz jeszcze.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniu!

Tan liliowiec jest naprawdę bradzo ładny. Przesadziłam go wiosną do cienia i to był dobry wybór. W słońcu kwiaty nie miały takich ładnych kolorów. Kępa jest spora więc nie ma problemu. Powiedz córci, że dostanie go ode mnie za ten czerwony paseczek. :)

Anullko!

;:196 Cieszę się,że podobają Ci się moje widoczki. Oglądam na forum zdjęcia pięknych ogrodów i mój ogródeczek wypada naprawdę blado.

Madziu!

Te wąsy to cebulki przybyszowe wypuściły listki. Oczywiście,że nadal chcę. Nie widziałm w sprzedaży takiej lilijki. Poczekalmy do jesieni, niech troszkę podrosną.
Lada dzień pozbieram nasionka orlików :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OK, to jesienią muszę je wykopać całą cebulę włącznie z tą dużą i oderwać małe ? Tak?
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję kochana ;:196 To właśnie za ten paseczek ma powstać rabatka z kwiatami w ulubionym kolorze córci i ten różowy liliowiec wpasuje się idealnie ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Piękne lilie i piękne liliowce ;:167
Alejka liliowcowa robi wrażenie ;:63 ;:63
Najbardziej spodobała mi się ta z kotkiem na początku jakby witał albo zapraszał do środka ;:108
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!

Nie spiesz się z tym wykopywaniem. Mogę poczekać. Niech podrosną te malutkie cebulki. W ten sposób rozmnaża się lilie a czasem jesienią cebula dzieli się na dwie połówki i na wiosnę wyrastają dwie łodyżki obok siebie. W ten sposób przybyło mi troszkę azjatek. Z takiego wąsika wiosną będzie łodyżka z jednym kwiatkiem a potem z każdym sezonem będzie przybywać pączków.
Zebrałam Ci nasionka orlików. Czy z tamtych samosiejek coś Ci urosło czy padły?

Aniu!

Ja też bardzo lubię różowy kolor u liliowców. Coś różowego na pewno się jeszcze znajdzie.

Aniu!

Oprócz moich czarnych kiciorów mam jeszcze łaciatą kocią ekipę, która towarzyszy mi w drodze do furtki przemykając chyłkiem pomiędzy ogródkami. Czekają potem grzecznie w krzaczkach pod furtką na jedzonko a kicia pilnuje,żeby żaden nie wszedł na teren ogródka. Niestety, kicia nie grzeszy gościnnością, w przeciwieństwie do Ramenedesa, który jest bardzo towarzyski.

Co do mojej ścieżki to do alejki jej daleko ale kiedyś już wspominałam o tym,że jak zakwitają liliowce wejście moje wejście od furtki do altanki czasem trwa dość długo. Muszę każdemu się przyjrzeć,sprawdzić pączki dotknąć, pogadać chwilkę...
Mam małego bzika na ich punkcie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”