Ogródek Robaczka cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 5

Post »

Dziewczyny, trochę mnie wystraszyłyście... ;:202 Ale jak widzę taką kompozycję z bodziszkiem i jarzmianką to się rozklejam ;:131
A tu krwawnik Lilac Beauty z szałwią...czyż nie jest cudny..?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

To sobie zrób gdzieś osobno bo taki dziki kawałek jest śliczny ale między różami to będziesz miała utrapienie i wiecznie mokro przy różach i pełno ślimaków bo one uwielbiają makowe liście. ;:108
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie też te kompozycje podobają się bardzo :D , ale nie bardzo widzę tam róże :| .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Cześć Kasiek, maki są piękne :) miałam odmianę o cudnych pastelowo-łososiowych płatkach, ale kwitły bardzo krótko i tylko w jednym sezonie. Po ostatniej zimie zniknęły :? Krwawników nie lubię, bo mają takie byle jakie łodyżki. Mam u siebie białego kichawca i mimo, że sama go zasadziłam to ciągle mam wrażenie, że chwast mi wyrósł :lol:
Sto razy wolę jeżówki w odmianach niskich i wysokich, a jest z czego wybierać!

U mnie maczek do pooglądania :)
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja się zgodzę z Magentą, Edulkotem i Ewą - z makami samo utrapienie. Są piękne, ale kwitną przez mgnienie oka. Głosowałabym za jeżówkami - przy dostępnej ilości odmian i kolorów na pewno znajdziesz coś dla siebie. I uważaj z orlikami. Sieje się ta zaraza niemiłosiernie. U mnie opanowały pół ogrodu... Przy okazji, jeżeli chcesz orliki w odcieniach różu chętnie służę :D
Wyglądają tak:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252 (pod koniec strony).
Pozdrawiam sylwestrowo :wit , plany wieczorne już się wyklarowały?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jak wspominałam-sama na mak się czaję, bo mimo krótkiego kwitnienia jest piękny, ale nie posadzę go między różami :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Widze, ze plany i koncepcje sie klaruja - przyszla kryska na jakas rabate :wink: musze tylko doczytac na jaka - no to sie wroce pare stron wczesniej.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ja to bym zaakceptowała Twój pomysł bez żadnych poprawek: toż to kwintesencja angielskiego ogrodu :wink: Co do maków to mam inne doświadczenia z mamy ogrodu: tamte bardzo szybko po kwitnieniu zamierały w całości, ale może to jakaś inna odmiana była (takie ceglasto-karminowe bardzo duże kwiaty). U mamy rozrastały się jak wściekłe niestety, więc jeśli to cecha wszystkich maków to byłabym z nimi ostrożna...potem ciężko je prawie jak chrzan wyplewić :roll:

Krwawniki, żeby były dobrze widoczne, to chyba musiałoby ich być więcej...ale tu tylko teoretyzuję na podstawie ilustracji, bo dopiero w tym roku zacznę z nimi eksperymentować :wink: Będę pilnie obserwować Twoje poczynania, bo jestem pewna, że jaiego wariantu nei wybierzesz, będzie cudnie :wink:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Kompozycja doskonała, podziwiam ;:138
A ja jeszcze dorzucę cynie - jeśli rozważasz jednoroczne - u mnie rewelacyjnie sprawdziły się w tym roku z różami, kwitną do pierwszych przymrozków, w ogóle same plusy. Może jedyny znak zapytania to kolory - miałam w tym roku mieszankę, a nie wiem, czy powtarzają cechy rośliny macierzystej; zebrałam nasiona i posegregowałam, więc się w tym roku okaże :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Ale piękne i kolorowe plany snujesz kochana ;:333 Maki są cudne, takie delikatne różyczki i raczej bym ich nie mieszała zanadto z różami właśnie. Z kolei krwawniki do róż pasują jak ulał. Nadają takiej ulotności...

Kasiu buziaki noworoczne ;:196
Oby Twój ogród zawsze był taki piękny jak teraz ;:108
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Fajne plany ;:167 A ja z makami zaryzykuje, choć może nie na różanej rabacie. Mają tę zwiewność i delikatność, którą rzadko można spotkać. A potem te makówki... Popatrz,czy nie cudne? Makówki i maki pochodzą z ogrodu Kogry ;:196

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Majeczko, dzięki za wszystkie uwagi ;:196 Miło, że dzielisz się cennym doświadczeniem, bo ja poczytałam o makach w gazecie, spodobały mi się i już widziałam je u siebie. O ślimakach czy niekontrolowanym przyroście nie było tam mowy. Hmm..mam teraz niezłą zagwozdkę, bo chciałabym je posadzić, ale muszę znaleźć inne miejsce. Może w leśnym zakątku pod sosnami? Mam tam masę bodziszków...co myślisz o posadzeniu maków w donicach ograniczających przyrost?
Edytko, a jakie rośliny widzisz przy różach? Może podpowiesz mi jakieś inne byliny?
Kasiu, widziałam u Ciebie mak..piękny. Ciekawe dlaczego znikł skoro to tak ekspansywna roślina? Może te odmianowe maki wschodnie mają inne właściwości? Niewiele o tych odmianach znalazłam w necie..Krwawników nigdy nie miałam, ale kojarzyłam je zawsze z tymi żółtymi. Ostatnio odkryłam odmianę `lilac beauty' i chciałam zaprosić ją do ogrodu. Może posadzę kilka sztuk w zestawieniu z szałwią i liatrą? Do jakiej wysokości dorasta Twój? Jeżówki wybrałam, na razie 4 odmiany, zobaczę czy mnie zauroczą ;:173
Asiu, orliki chcę posdzić szafirowe i odmianę Biedermeier (blady róż). Mam sporo rabat w ogrodzie gdzie mogłyby rosnąć, więc na razie mogą się rozsiewać...a potem będę pielić :twisted: Takiego różowego też chętnie posadzę ;:196 Plany sylwestrowe do ostatniej chwili się klarowały, bo M nosiło od piątku, żeby jechać na narty. Ostatecznie musiał jednak być dzisiaj w Poznaniu, więc zostajemy na miejscu i prawdopodobnie będziemy u sąsiadów. Pozdrawiam sylwestrowo i noworocznie!
Ewa, a jakby go posadzić w trawach...z miskantem i rozplenicą...?Do tego werbena...musiałabym jednak wywalić jakieś krzewy żeby posadzić taką łączkę :lol:
Małgosiu, dziękuję za życzenia!Tobie również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;:196
Julek, plany, marzenia, kompozycje....może podpowiesz co wyrzucić/dołożyć do tej koncepcji? Choć takie angielskie wariactwo zupełnie nie z Twojej bajki, ale pewnie wiesz o co kaman :lol:
Pat, dzięki za opinię ;:196 Właśnie tak piszą dziewczyny o makach..że się rozłażą i zanikają po kwitnieniu, a jesienią liście przyrastają ze wzmożoną siłą. Krwawników chciałam posadzić ok. 7 sadzonek w jednej grupie, do tego szałwię i może liatrę..żeby stworzyć plamę kolorystyczną na rabacie. Ja też teoretyzuję kochana, o ogrodnictwie wiem tyle co Ty ;:196
Ewcia gajowa, dziękuję ;:196 Cyni nie uprawiałam nigdy, muszę się przyjrzeć tym kwiatuszkom..wysiewasz je wprost do gruntu?Czy potem wysiewają się samoczynnie?
Lulka, dzięki! Odwzajemniam z serca ;:196
Madziu variegata, fajnie że pomysł z krwawnikami przypadł Ci do gustu! Czy masz je u siebie? Ja będę je sadzic pierwszy raz, więc to jeden wielki eksperyment z ta rabatą..ale jaki ekscytujący!
Aniu, sweety, dzięki za fotki! Piękne...muszę zajrzeć do Ogrodu Kogry w poszukiwaniu kolejnych... ;:170 Gdzie planujesz posadzić swoje maki? W jakim towarzystwie?

Miłego ostatniego dnia roku Kochani :wit
ps. do 1 marca mamy tylko 60 dni :tan
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jeszcze nie wiem :D Ty wiesz, że ja lubię wielką improwizację ;:306
Ale przyznaj, że potem takie makówki wśród innych kwiatów wyglądać będą cudnie ;:167
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu widzę, że nie próżnujesz i już "obsadzasz" rabaty w 2013 roku :wink:
Ja jeszcze tkwię w czasie teraźniejszym robiąc bilans minionego roku.
Mam nadzieję, baaa...życzę nam, aby zawsze wychodziła superata ;:304 ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, krakowskim targiem poszłabym w białe maki i różowe jeżówki... wystarczy, że posadzisz trzy kępy; może da się nad taką ilością panować? Szkoda byłoby pozbawiać rabaty ich uroku, a jednocześnie oryginalności - jeżówki rosną wszędzie! (chyba poza moim ogrodem :oops: ).
Sylwestrowo pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”