Witam wszystkich miłych gości i melduję ,że nie wyrabiam się w czasie - doba dla mnie ostatnio za krótka.
ewamaj66 - Ewciu każdy z nas czeka na pierwsze kwitnienie nowych nasadzeń a z piwoniami to czasami trzeba poczekać nawet kilka lat.
Jedynie przestrzeganie terminu wykopywania i sadzenie idealnie wg zasad daje większą szansę na to,że pojawią sie dość szybko kwiaty.
iwona0042 - Iwonko epimedia warto mieć bo mogą służyć na rabacie jako najniższe piętro, poza tym kolorystyka liści piękna i zmienna w czasie sezonu.
Ciesz mnie,że Dzięki fotce rozszyfrowałyście u sąsiadki żółtego kwiatuszka - pełniki szybko sie rozrastają i po przycięciu ponownie zakwitają.
sweety - Aniu Kokoryczka w dużej kepie ładnie wygląda z oddali ale aby zobaczyć kwiat trzeba sie nachylić i prawie oczy do niego przystawić bo ta zielona biel nie rzuca się w oczy jak inne ale to piękny i subtelny kolor.
Gosia123A - Gosiu dziękuję w imieniu kokoryczki
anym - Aniu witaj w moim maleńkim raju
dziękuję za słowa uznania i postaram się abyś nie zmieniła zdania.
Szałwia muszatołowowa to dość łatwa w uprawie bylina i w normalnie zimy zero problemów.
To bylina krótkowieczna ale sa tez informacje ,że dwuletnia. U mnie rosła i kwitła ta sama przez 4 sezony, przycinałam pędy kwiatowe i długo kwitła a nawet powtarzała kwitnienie.
Teraz zostały po niej siewki bo w sprzyjających warunkach sporo ich jest.
Siać możesz do palet lub bezpośrednio na rozsadniku juz teraz bo czerwiec to dobry miesiąc na siew bylin.
Dla Ciebie jej fotka z ub sezonu
maniusika - Janeczko skoro Twoje żółto kwitnące epimedium nie przetrwało a masz czerwone to zróbmy wymianę - proszę bo ja nie mam czerwonego a to dość ładnie rozrosło się.
ewunia7 - Ewciu chleb z własnego wypieku i do tego mięsko ala wędlina do obłożenia to 50% zdrowszy człowiek.
Każdego dnia sięgamy po chleb a w nim ... jest wszystko... chemia też.
szyszunia - Iwonko az dziwi mnie to że tak piszesz bo ja za nowościami nie patrzę i nie kupuję.
marzena06 - Marzenko jak się byliny rozrastają to należy nadwyżki upłynniać bo nie wszyscy maja piwonie a przecież to piękne kwiaty w czerwcu a jesienia kępy kolorowych liści.
ilona2715 - Ilonko no tak - przypominam sobie - brunery wysyłałam Ci ub. wiosny więc tym bardziej cieszę się,że jesteś zadowolona z nich.
Bardzo długo kwitną a potem trzeb a wyciąć wszystkie pędy kwiatowe, z lekka sanitarnie liście i wtedy pokaże się jej uroda w całkiem innej odsłonie.
Piwonie majowe u mnie akurat na Boże Ciało - trafiły a ja nie a pamiętam kiedy było juz w maju bo zawsze czerwiec kojarzył mi się z Bożym Ciałem i piwoniami do sypania kwiatów.
ElleBelle - Elżbietko w takim razie częstuj się ... smacznego.
Dalszy ciąg w następnym poście bo będzie za długi ...