Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Czarodziejski maj! Wszystko rwie się w górę i ...ma boki. Zapełniają się rabaty i kąciki. Aż miło popatrzeć.
Nie wiem dlaczego, ale piwonia od Ciebie znów nie ma pąków :( Szkoda...Może zbyt głęboko ją posadziłam?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moja Runianka na razie nie kwitnie ,ale wybaczam jej to ,bo była wczesna wiosną musowo wysiedlona do doniczki . Chlebek na pewno smakowity .Wilczomlecz fajnie wygląda o tej porze potem też .Lubię je wszystkie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Mnie czeka przesadzanie kokoryczki, bo pomieszała się z berberysem ;:224 W sumie fajnie wyglądają, ale ciasno jest!
Jak zawsze z lubością zerknęłam na Twój ogród :-)
Do wątku jeszcze się zbieram, ale nie wiem, czy nie nastąpi to z kwitnieniem pierwszej dalii ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit
Przyprowadził mnie tu do Ciebie pewien kwiatek domowy, którego próbuję nazwać. Mam pewne podejrzenia że jest on krzewem...u Ciebie podobny pod nazwą Niepokalanek. Może jutro uda mi się podesłać Ci zdjęcia na pw. gdybyś mogła zereknąć.
Pozdrawiam. Będę tu zaglądać bo masz bardzo ciekawe roślinki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam wszystkich miłych gości i melduję ,że nie wyrabiam się w czasie - doba dla mnie ostatnio za krótka.

ewamaj66 - Ewciu każdy z nas czeka na pierwsze kwitnienie nowych nasadzeń a z piwoniami to czasami trzeba poczekać nawet kilka lat.
Jedynie przestrzeganie terminu wykopywania i sadzenie idealnie wg zasad daje większą szansę na to,że pojawią sie dość szybko kwiaty.

iwona0042 - Iwonko epimedia warto mieć bo mogą służyć na rabacie jako najniższe piętro, poza tym kolorystyka liści piękna i zmienna w czasie sezonu.
Ciesz mnie,że Dzięki fotce rozszyfrowałyście u sąsiadki żółtego kwiatuszka - pełniki szybko sie rozrastają i po przycięciu ponownie zakwitają.

sweety - Aniu Kokoryczka w dużej kepie ładnie wygląda z oddali ale aby zobaczyć kwiat trzeba sie nachylić i prawie oczy do niego przystawić bo ta zielona biel nie rzuca się w oczy jak inne ale to piękny i subtelny kolor.

Gosia123A - Gosiu dziękuję w imieniu kokoryczki

anym - Aniu witaj w moim maleńkim raju ;:196
dziękuję za słowa uznania i postaram się abyś nie zmieniła zdania.
Szałwia muszatołowowa to dość łatwa w uprawie bylina i w normalnie zimy zero problemów.
To bylina krótkowieczna ale sa tez informacje ,że dwuletnia. U mnie rosła i kwitła ta sama przez 4 sezony, przycinałam pędy kwiatowe i długo kwitła a nawet powtarzała kwitnienie.
Teraz zostały po niej siewki bo w sprzyjających warunkach sporo ich jest.
Siać możesz do palet lub bezpośrednio na rozsadniku juz teraz bo czerwiec to dobry miesiąc na siew bylin.
Dla Ciebie jej fotka z ub sezonu
Obrazek

maniusika - Janeczko skoro Twoje żółto kwitnące epimedium nie przetrwało a masz czerwone to zróbmy wymianę - proszę bo ja nie mam czerwonego a to dość ładnie rozrosło się.

ewunia7 - Ewciu chleb z własnego wypieku i do tego mięsko ala wędlina do obłożenia to 50% zdrowszy człowiek.
Każdego dnia sięgamy po chleb a w nim ... jest wszystko... chemia też.

szyszunia - Iwonko az dziwi mnie to że tak piszesz bo ja za nowościami nie patrzę i nie kupuję.

marzena06 - Marzenko jak się byliny rozrastają to należy nadwyżki upłynniać bo nie wszyscy maja piwonie a przecież to piękne kwiaty w czerwcu a jesienia kępy kolorowych liści.

ilona2715 - Ilonko no tak - przypominam sobie - brunery wysyłałam Ci ub. wiosny więc tym bardziej cieszę się,że jesteś zadowolona z nich.
Bardzo długo kwitną a potem trzeb a wyciąć wszystkie pędy kwiatowe, z lekka sanitarnie liście i wtedy pokaże się jej uroda w całkiem innej odsłonie.
Piwonie majowe u mnie akurat na Boże Ciało - trafiły a ja nie a pamiętam kiedy było juz w maju bo zawsze czerwiec kojarzył mi się z Bożym Ciałem i piwoniami do sypania kwiatów.

ElleBelle - Elżbietko w takim razie częstuj się ... smacznego.

Dalszy ciąg w następnym poście bo będzie za długi ...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JacekP - Jacku dziękuję.
Pełnik wędruje ale przy mojej pomocy ... :;230
Chociaż oboje wiemy,że sa rośliny które gdyby nie nasza interwencja zawędrowały by podziemnymi kłączami z jednego ogrodu brzegu na drugi .

przemo1669 - Przemku to nie koniec niebieskości - ciągle powiększam ich ilość.

ewunia7 - Ewciu ciesze się,że zainteresowałam Cie grupa piłkowanych hortensji bo teraz wszystko za nowościami bukietowymi po szkółkach biega a inne jakos w zapomnienie poszły.

To stan z dnia 26.V
H - piłkowana Blue Bird - pierwsze pąki kwiatowe
Obrazek

H- piłkowana ''Forget Me Not" podobnie stan z 26.V
Obrazek

Jeszcze 2 inne mają w podobnym stadium pąki a zdjęcia z kwitnienia z ub sezonów sa tutaj >>HORTENSJE SEZON 2011+2012

Gosia123A - Gosiu w imieniu bruner ;:196

TerDob - Tersko jakoś nie zawsze mam wenę do fotografowania.
Musze zaplanować zaraz po przyjściu na działkę bo pod wieczór to już i ręce zmęczone więc obraz zamazany - każdy wiek ma swoje prawa .

tu.ja - Izo witaj ;:196
Piwonie to kwiaty wyjątkowo złośliwe jeśli chodzi o kwitnienie dlatego ja bardzo przestrzegam wszystkich zaleceń.

JAKUCH - Jadziu moje Runianki co roku kwitną i cieszą oczy.
Mam spora ilość ale rzadziej posadzona wokół pnia starej śliwy i chcę aby się tez zagęściły. Ponoć trzeba przyciąć i wtedy to wpłynie na zagęszczenie ale kiedy - nie trafiłam na dokładne informacje więc ciachnę teraz na początku czerwca.

takasobie - Miłko sadzimy za gęsto i każda z nas popełnia ten sam błąd bo sadzi się małę roślinki a potem za rok lub dwa juz ciasno ...
Termin na otwarcie nowego faktycznie dobry.
Ja tez muszę pomyśleć o zamknięciu aktualnego.

Wroblica - Elżbietko witaj :wit
Kwiatek domowy powiadasz może okazać się niepokalankiem ... a to ciekawe.
Choć z drugiej strony tyle krzewów rośnie w naszych domach więc może ....?
czekam na fotki - dobre by było aby były kwiaty i dokładnie liście w zbliżeniu.

Na zakończenie trochę mojej kochanej bieli

Roslinka ozdobna, pachnąca, smaczna i do tego dba o nasze zdrowie bo ma włąściwości lecznicze czyli Czosnek niedźwiedzi
Obrazek

Zawilce wielkokwiatowe niezawodnie kwitną każdego roku, czasami jesienią powtarzają kwitnienie ale juz mniej spektakularnie a do tego same się sieją.

Obrazek

rabata wiosenna z Pierwiosnkami Siebolda w 2 odmianach, rozchodniki w ślicznym niebieskawym wybarwieniu a nad nimi góruje wciąż kwitnący barwinek większy - uwielbiam tą dość wysoką kopkę błyszczących liści i kwiatów nad nimi. W sezonie przycinam mu ze 3 razy rozchodzące się pędy stąd taki kopiasty kształt i na tej rabacie idealnie pasuje.
Są duże bo mają od 4 do 5 cm.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Krysiu jesteś wspaniała ;:196 dziękuje za zdjęcie ;:180 ta szałwia jest przepiękna, nasionka już wysiane teraz tylko czekać na wschody. Będę zaglądać i podziwiać bo naprawdę jest co :lol: Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie :wit
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Krysiu ;:167 wszystkie kwiatuszki śliczne, mi jednak najbardziej podobają się białe - śliczne ;:138
Chyba biel zaczyna do mnie przemawiać :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Pierwiosnek 'Snowflake' piękny :!: Jeszcze poszukam mojego ale coś nie widzę. Tak samo kłosowca 'Alabaster' ale to może być wina nadmiernej wilgoci. Kłosowce to rośliny krótkowieczne ale w sprzyjających warunkach dobrze się sieją. Mój biały takich sprzyjających warunków nie miał :(
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Szałwie muszkatołową to chyba wywołałam myślami :;230 Dorastałam w zeszłym roku siewkę od Izy (Chatte) i byłam ciekawa, czy przetrwała i czy to co rośnie to ona. Teraz nie mam wątpliwości :heja
Snowflake cudny ;:167
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu..jak zwykle nasyciłam oczyTwoimi pięknościami.Rabatka wiosenna urzekla mnie niesamowicie. Jak zwykle u Ciebie piękno, ład i harmonia. ;:108 Pozdrawiam cieplutko! ;:168
P.S. U mnie od godz.12 non stop pada...szaro -buro i do tego zimno!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Krysiu, rezerwuję sobie czas na spacer po Twoim ogrodzie z notatnikiem w ręku, bo nie spamiętam tych wszystkich pięknych roślinek. Aaa, chlebek tak wygląda, że po raz pierwszy nabrałam ochoty, aby natychmiast taki upiec. I zjeść z masłem. Krysiu, gdzie znajdę Twój przepis? ;:204
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anym - Aniu nie ma za co dziekować - jeśli mogę to zawsze staram sie pomóc ... ;:196
Dziękuję za ciepłe słowa.

HalinaK - Halinko ojj... co ja słyszę ???
Zaczynasz doceniać biel w ogrodzie - czyli witaj w moim klubie :wit
Dla Ciebie piękny krzew niewielkich rozmiarów Żylistek wysmukły kwitnący każdego roku bardzo obficie.Często powtarza kwitnienie czyli same zalety...
Obrazek

JacekP - Jacku dziękuję w imieniu kwiatuszka i faktycznie jest cudny. Większość pierwiosnków już dawno przekwitła, niektóre mają nasiona, Siebolda różowy powoli kończy kwitnienie choć nadal sporo kwiatów a odmiana 'Snowflake' nadal pięknie kwitnie. Ta odmiana przedłuża kwitnienie pierwiosnków czyli warto go mieć.
Jest chłodniej więc to tez ma wpływ a dodatkowo pamietam o podlewaniu bo rosną na słonecznej rabacie.

sweety - Aniu Szałwia muszkatołowa jest cudna w czasie kwitnienia. Gdy pierwszy raz zakwitła u mnie byłam szczęśliwa i cieszyłam się jak małe dziecko z wymarzonego prezentu.
No popatrz i powiedź czy nie jest cudna - bardzo długo kwitnie

Obrazek

bwoj54 - Bogusiu osłodziłaś moja działkę pięknymi słowami.że aż westchnęłam z zadowolenia - dziękuję.
Piękno, ład i porządek - walczę o to od jakiegoś czasu ale chwilami mam w ręku jakąś doniczkę... kręcę się po działce... zerkam tu i tam i wreszcie gdzieś wetknę aby mieć z głowy i ... już po ładzie :;230
Teraz wiem, niech czeka w doniczce nawet tydzień lub miesiąc ale lepiej by trafiła w docelowe przemyślane miejsce na rabacie.

irminka witaj i pisz ... oby tylko kartek w notatniku nie zabrakło.
Chleb z własnego wypieku smakuje inaczej ... tak swojsko i po prostu jak chleb.
Jemy go sporo przez całe życie i jeśli z niego wyeliminujemy chemię to w znacznym stopniu wpłynie to na nasz stan zdrowia.
Do tego jeśli spróbujesz takiego chlebka, kupiony w sklepie już nie będzie smakował
- ja to wiem i moja rodzina też.
Dokładny przepis podam w następnej części bo tą chce zakończyć więc zapraszam ;:196

Miło się gawędzi bo czas wiosenny i tematów nie brakuje - przyroda aż kipi oby tylko pogoda się poprawiła.
Przysłowie ludowe mówi :

W czerwcu się okaże, co nam Bóg da w darze

Obrazek

i jednocześnie zapraszam do kolejnej części wątku, którą założę w najbliższych dniach.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Wczoraj jakas babcia w sklepie mówiła, że co bedzie dziś w pogodzie utrzyma się przez kolejne 40 dni - nie podoba mi sie to co widzę za oknem ;:185
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu szałwia piękna, miałam do niej kilka podejść ale bez rezultatu. W zeszłym roku dostałam siewkę od Ani, rośnie super, może doczekam się kwiatów, to też będę się cieszyć bardzo jak mi zakwitnie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”