Lobivia haematantha var. viridis WR 709a

Sulcorebutia arenacea

Lobivia aurea for.robustior WR 92

Chamaecereus "Violet"

To jest lato patelnia więc bez różnicy. Pisałem już na czym polega stosowanie butli chodzi jedynie o wydłużenie sezonu w okresie kiedy temperatura dzienna jest zbyt niska dla efektywnego podjęcia wzrostu. Owszem w butli się teraz bardziej nagrzewał jednak zbliżają się niebezpieczne już upały. Czytałem o tym jak to w arizonie radzą nie wystawiać na pełne całodzienne słońce... http://echinopsis.com/care/ bo w ichniejsze lato potrafi roślinę pokopać. Sam kiedyś doświadczyłem coś takiego w czasie największych tygodniowych upałów z wysoką temperaturą... moje wielkie sztuki pokopało dlatego bo zdecydowały się kwitnąć kilkunastoma kwiatami. Jak by nie kwitły nic by się nie stało a tak je potarmosiło ze wyglądały gorzej niż po zimowaniu i zostały im plamy do tej pory jak i blizny. Butla więc wyleciała właśnie z uwagi na fakt że będzie kwitnąć.onectica pisze:Dałeś po oczach fioletem!![]()
Czy butelkowca jakoś przyzwyczajałeś do zmiany warunków, czy tak nagle ciach - flaszkę i niech sobie radzi?
Wyrośnie tylko musi mieć z czego. Ja sam mam trochę siewów to jest zabawa. Akurat te lobivie kwitną niemal od niechcenia.moritius pisze:Żeby moje winterianki dorosły do tego stadium. Jak na razie mają może z 0,5cm. Bardzo ładna.
brombiel pisze:Tyle kwiatów, prawdziwy popis
Ona tak co roku ma kilka takich kumulacji. Rocznie to wychodzi ok 30 kwiatów. Nie mam drugiej takiej co zbliżała się choćby do 10-rocznie.maryjan13 pisze:Ale popisała się ta lobiwka,tyle kwiatów jednocześnie.