Mój ogród na fotografii
Re: Mój ogród na fotografii
Naprawdę? Rety, gdzie on taką świetną bejcę dostał?! Bo wiesz, ja miałam co roku problem z drewnianym płotkiem. Bejcowanie starczało na jeden sezon, trzeba było ordynarnie farbą olejną... 

- bwoj54
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
...to samo mamy z huśtawką i domkiem Pauli w ogrodzie ...co roku trzeba czyścić i bejcować. Ale ławkę M zabejcował dwa lata temu../.od wiosny do 22.X stala w ogrodzie /i jest idealna ....a więc chyba zależy od firmy....
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu ja także uwielbiam drewno w ogrodzie.
Przy ogromnej karpie rośnie hortensja pnąca, tylko szkoda, że już cała zarośnięta, a M tak się oczyścił z ziemi.
Mam także pniaczki poustawiane w różnych miejscach ogrodu.
Jednak nigdy ich niczym nie zabezpieczamy, wyglądałyby nie naturalnie.
Mam tylko problem z naszym płotem, jest co roku malowany drewnochronem, a już wiosną cały zielony, pokryty glonami.
Niektóre ławki M zabiera na zimę do budynku gospodarczego.
Przy ogromnej karpie rośnie hortensja pnąca, tylko szkoda, że już cała zarośnięta, a M tak się oczyścił z ziemi.
Mam także pniaczki poustawiane w różnych miejscach ogrodu.
Jednak nigdy ich niczym nie zabezpieczamy, wyglądałyby nie naturalnie.
Mam tylko problem z naszym płotem, jest co roku malowany drewnochronem, a już wiosną cały zielony, pokryty glonami.
Niektóre ławki M zabiera na zimę do budynku gospodarczego.

- bwoj54
Tajko! ...pewnie ....cały urok drewna w jego naturalności....Dzisiaj przejrzałam swoje konary i niestety niektóre już ledwie trzymają się ,ale ja ich nie chowam na zimę...Wiesz z czego może wynikać zielenienie drewnianego płotu...zabejcowanie pierwszy raz mokrego drewna....przekonaliśmy się...Syn hustawkę i domek wnuczki zakonserwował kiedy jeszcze było drewno mokre ...i tak się dzieje co roku . M zabejcował balustradę i ławkę, drewno było idealnie suche i trzeci rok super prezentuje się. Warunek ... suche drewno!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Bogusiu nasz płot przed malowaniem był zupełnie suchy, tylko myślę problem w tym, że jest zacieniony przez iglaki i krzewy, słońce nie dochodzi i tak się dzieje. 

- bwoj54
...tak.... tez może to być przyczyną.....
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bogusiu
Ciekawe rzeczy piszecie o tym malowaniu drewna
A ja w tym roku odnowiłam ławeczkę lakierobejcą żelową, taką na bazie wody,( Drewnochron) , ciekawa jestem na jak długo wystarczy ?
Pozdrawiam cieplutko

Ciekawe rzeczy piszecie o tym malowaniu drewna

A ja w tym roku odnowiłam ławeczkę lakierobejcą żelową, taką na bazie wody,( Drewnochron) , ciekawa jestem na jak długo wystarczy ?
Pozdrawiam cieplutko

- bwoj54

- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Bogusiu gdzieś miałem lakierobejcę po której nie trzeba malować powierzchni przez kilka lat ale dokładne informację bym musiał doczytać
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Witam Bogusiu
Tylko pobieżnie obejrzałem Twój ogród i widzę , że tak na szybko nie da się wszystkiego zobaczyć.
Mam już trochę doświadczenia z lakierobejcą i drewnochronem. Masz rację , od firmy zależy co w puszce . Od ceny niekoniecznie.
Pozdrówka.

Tylko pobieżnie obejrzałem Twój ogród i widzę , że tak na szybko nie da się wszystkiego zobaczyć.
Mam już trochę doświadczenia z lakierobejcą i drewnochronem. Masz rację , od firmy zależy co w puszce . Od ceny niekoniecznie.
Pozdrówka.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Drewnochron był jednym z lepszych i droższych środków. Kiedyś malowałam altankę na działce (ok 13-14 lat temu) Opuszczając działkę domek rozebrałam i mam go do teraz w postaci np. desek drewnochron dalej na nim jest. Na ogół na puszce pisze co ile lat należy powtarzać malowanie.
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Zaglądam często, nie zawsze zostawiając ślad
Zgadzam się ,że FO "lekiem na całe zło' i jesienno-zimową chandrę
Fotki, rzeczowe opisy i fachowe rady bezcenne, a atmosfera
Jeśli chodzi o doświadczenia z drewnem M systematycznie 2x w sezonie w słoneczny, wietrzny dzień maluje pokrywa olejem lnianym. Mimo, że ławki i stół stoją całą zimę na dworze (już 4 sezon) wyglądają rewelacyjnie.
Pozdrawiam

Zgadzam się ,że FO "lekiem na całe zło' i jesienno-zimową chandrę

Fotki, rzeczowe opisy i fachowe rady bezcenne, a atmosfera

Jeśli chodzi o doświadczenia z drewnem M systematycznie 2x w sezonie w słoneczny, wietrzny dzień maluje pokrywa olejem lnianym. Mimo, że ławki i stół stoją całą zimę na dworze (już 4 sezon) wyglądają rewelacyjnie.
Pozdrawiam

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Witam
Bogusiu chętnie podzielę się z Tobą moimi piwoniami.

Bogusiu chętnie podzielę się z Tobą moimi piwoniami.

- bwoj54
Przemku... jak odszukasz....to napisz
Tadeuszu!...miło mi,że choć na chwilę zajrzałeś....jeśli będziesz dysponował czasem ...zapraszam na dłuzszy spacer po moich włościach

Tadeuszu!...miło mi,że choć na chwilę zajrzałeś....jeśli będziesz dysponował czasem ...zapraszam na dłuzszy spacer po moich włościach

- bwoj54
Marysiu... nie wiem ....ale wydaje mi się , że kiedyś było mniej tych środków...ale konkretne...teraz tego wszystkiego ogrom....ale nie koniecznie dobrej jakosci...
Jutro wysyłam kliwię....
Justynko ....ja mam małe doświadczenie na F , bo dopiero od połowy września ...a juz wiem, że to był dobry wybór ba..... rozsądny wybór...zwłaszcza w tak przełomowym , kolejnym etapie mojego zycia.....Spróbuję zastosować olej lniany...nie wiedziałam,że może dać taki efekt....
Ewuniu
...juz się cieszę....wiosną wymienimy się piwoniami.... 
Jutro wysyłam kliwię....

Justynko ....ja mam małe doświadczenie na F , bo dopiero od połowy września ...a juz wiem, że to był dobry wybór ba..... rozsądny wybór...zwłaszcza w tak przełomowym , kolejnym etapie mojego zycia.....Spróbuję zastosować olej lniany...nie wiedziałam,że może dać taki efekt....

Ewuniu