Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Iza, u mnie allium molly sieje się chyba, bo widzę go już w kilku miejscach. Jest mniej wymagający od dużych czosnków, bo np. 'Ivory Queen' wyraźnie zdrobniał i wymaga nawożenia. Za to nie wiem, co się stało czosnkowi allium ostrowskianum. Nie zakwitł ani jednym kwiatkiem :?
Rzeczywiście allium caeruleum to nowość i zrobił się jeszcze ładniejszy, jak się w pełni rozwinął.
Do każdej serii zdjęć wpadnie jakaś nowa roślina ale nie pokazuję więcej niż zwykle nowości. Przyczyna jest inna. Od maja mam szybki internet i wklejam więcej zdjęć niż do tej pory. Większość roślin jest u mnie dłużej niż rok ale nie były pokazywane 8-)

Geniu, cieszy mnie to i mam nadzieję, że będzie co pokazać 8-) Chciałbym do kolekcji czosnków dołączyć czosnek bułgarski i czosnek Schuberta. I olbrzymie muszę odnowić, bo wypadły całkiem :(

Na dziś przygotowałem czyśćce Rośliny z rodziny jasnotowatych, ładnie zdobiące ogród kwiatami, liśćmi i nasiennikami, których długo nie ścinam. Podrodzajem czyśćca jest bukwica ale zaliczam ją też do czyśćców.

najnowszy, ubiegłoroczny
Obrazek
Obrazek

Obrazek

to jest właśnie czyściec inaczej zwany bukwicą
Obrazek

o mało bym przeoczył mojego najstarszego i o naładniejszych liściach
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo mi się podoba ten czyściec o tych zamszowych liściach ;:63 ;:138
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Jacku a mój hummelo nie kwitnie nie wiesz jaka może byc przyczyna?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku i cóż ja mogę powiedzieć........ każda wizyta u Ciebie powoduje, ze brak mi słów..... masz takie wspaniałe kolekcje niespotykanych roślin..... wszystko rozpoznane, ponazywane...., wielki podziw ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam tylko dwa czyścce, ale chyba je rozmnożę.
Pięknie się komponują z liliowcami i różami.
Zwłaszcza te o owłosionych liściach.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia tak, czyściec wełnisty jest wyjątkowy :!: Czasem włazi mi na inne byliny (niestety czyśćce to lubią) ale nie potrafię się go pozbyć i tylko ograniczam 8-)

Dorotko, mój 'Hummelo' ma bardzo dużo wilgoci. Może to jest przyczyna?

Agnieszko, bardzo Ci dziękuję :) Chciałbym, by było tak, jak piszesz: "wszystko rozpoznane i ponazywane". Niestety tak nie jest ale staram się. Właśnie rozpoznałem nazwy moich trzykrotek, które za chwilę.
U Ciebie piękne widoki, plany ogólne (szegółowe zresztą też). Ja z braku powyższych nadrabiam nazwami :wink:

Grażynko, czyśćce mogą być dobrym towarzystwem dla innych roślin pod warunkiem, że będziesz je miała pod kontrolą. Są dość ekspansywne. Stachys sylvalica zdominował rabatę z hostami i dałem za wygraną. Stachys bryzantia też włazi na liliowce. Muszę go czym prędzej ograniczyć.

Trzykrotki są wdzięcznym obiektem fotografowania. Na zdjęciach wyglądają lepiej niż w rzeczywistości. Mają ładne, wyraziste kwiaty ale jak pierwsze przekwitną następne kwitną w otoczeniu suszków i to już ładne nie jest. Poza tym wykładają się niemiłosiernie. Ale niech zaistnieją, bo w minibotaniku muszą być ;:173 :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzieś jeszcze powinny być niebieska i biała z niebieskimi pręcikami ale już nie chce mi się czekać na nie.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Czyśćce bardzo interesujące i rzadkie, w sprzedaży nie widziałam - chodzi mi o fioletowe.
Trzykrotki urocze, odkryłam ostatnio, że fantastycznie komponują się w bukietach.
Mają swój urok mimo suszków 8-)
Jacku trantadescie się też rozłażą ? Mam dopiero drugi rok i widzę, że kępa sporo przybrała na objętości.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Masz rację, ale i tak je lubię.
Pozbyłam się trzykrotek, bo niechlujnie rosły rozkładając się bezładnie na boki w czasie deszczu.
Nic szczególnego można powiedzieć patrząc na ich kwiaty.
Chociaż mają tę zaletę, że długo kwitną.
Pożegnałam się z roślinami, które są bez wyrazu, giną w tłumie i tylko zabierają pokarm innym roślinom.
Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, chyba rzeczywiście czyśćce to rośliny niszowe, rzadko pojawiające się w masowej sprzedaży. Ale w szkółkach są i stachys 'Hummelo' widziałem w zaprzyjaźnionej szkółce.
Trzykrotki nie rozłażą się. Rozsiewają owszem. Czasem pojawia się taka siewka nie wiadomo skąd w liliowcu lub daleko od rośliny matecznej :lol:

Grażynko, co do kwiatów trzykrotek to jednak stanę w ich obronie. Mają swój urok, wyróżniają się spośród innych (piękne pręciki, pylniki, wyraziste barwy i kształt) i są bardzo fotogeniczne. Ale ogólnie roślina ma swoje wady, a podstawową tak jak piszesz - wykłada się. Jednak trudno byłoby znaleźć roślinę idealną 8-)

Wreszcie jest :!: Po czterech latach czekania zakwitła :tan
Obrazek

to jeszcze kilka tarasowców:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
No to brawo ;:138
Cudny kwiat, też myślałam nie raz o passiflorze.
Zaprzyjaźniona forumowiczka miała rozrośnięty okaz i dobrze się przechowywał. :D
Psianki zazdroszczę, moją pożegnałam. Miałam kupić ale nie trafiłam na niebieską lecz białą.
A tak pięknie zdobiła niebieską rabatę 8-)
Lirope też na liście chciejstw :D Jacku masz je w gruncie czy w donicy ?
Pogoda u nas zmienna, wczoraj przeszła burza z gradem, na balkonie bez strat a w bliższym ogrodzie nie dotarła.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Brawo za passiflorę. ;:138
Moja dopiero robi pączki i kilka może na dniach już zakwitnie.
Solanum dobrze mi rosło przez 3 lata a potem..... ;:222
Więc chyba trzeba ją często odnawiać żeby nie stracić.
Ale może coś robiłam też nie tak jak powinnam.....nie wiem, i też się z nią rozstałam.
Bardziej podoba mi się tibouchina - http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... eana.2.jpg
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 cudne roślinki i cudne fotki, gratuluję :wit
Cały czas zaglądam do Twojego Minibotanika tylko ciągle brakowało czasu, żeby coś skrobnąć :oops:
Aktualnie u mnie kwitnie Twoja/moja jarzmianka ;:196

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wspaniale uchwyciłeś kolor czyśćca wielkokwiatowego - te fiolety wyjątkowo przemawiają do mnie i coraz więcej roślin chce miec w podobnym kolorze.
Dla mnie czyściec wełnisty przed kwitnieniem jest piękniejszy z racji tych liści w całości okrytych białawym kutnerem, to ciekawe akcenty kolorystyczne. Podobnie szałwia srebrzysta ma przepiękną rozetę liści dopóki nie zacznie kwitnąć wtedy na dole robi się mniej atrakcyjna.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, pasiflorę gorąco polecam! Wprowadza trochę egzotyki, bo te kwiaty! Ach, można by poemat napisać o ich budowie :!:
Liriope mam w doniczce. Dostałem od forumowiczki z informacją, że jest to kwiat doniczkowy. Co prawda niczym się nie różni od liriope, która rośnie u mnie w ogrodzie ale tak już zostało. Tym bardziej, że już raz mi wyleciała zimą.
Ty miałaś zdaje się psiankę jaśminową? Mam ją też obiecaną u znajomego, a póki co cieszę się posiadanymi psiankami :)
A w temacie pogody - u mnie gorąco jak w piecu :roll:

Grażynko, "brawo" bardziej za cierpliwość, bo czekałem 4 lata na ten pierwszy kwiat :lol:
Psianki Rantoneti nie muszą być odnawiane ale dobrze dokarmiane i pojone. Mniej więcej tak jak datura. W moim rodzinnym mieście rosną stare okazy i dobrze się mają.
Z tibuchiną próbowałem jeden raz i się nie udało.

Halinko, dzięki za wpis 8-) Cieszę się, że jarzmianka tak ładnie rośnie. U mnie one też dobrze rosną i niedawno musiałem ja podzielić podczas przesadzania.

Krysiu masz rację - czyściec wełnisty mógłby nie kwitnąć, a i tak będzie ładny. Ale kwiaty też lubię, bo nawet zasuszone długo jeszcze zdobią rabatę.
Czyśćce to piękna gama fioletowych odcieni. A teraz dzięki forumowiczce doszedł mi czyściec w czysto różowym kolorze :tan
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Moja taka jarzmianka padła chyba z nadmiaru wody ale mam sporo siewek i kwitną już w nowym miejscu .. Kupiłam też liliową może też zacznie się rozsiewać , mam trzykrotki biała i niebieską i ładnie kwitną przycinane aby nie były za wysokie ...A mój liriope jeszcze nie kwitnie a bukwica przekwitła tylko u mnie nie chce się rozrastać .. ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”