Tyle pięknych kwitnień pokazałaś że nie wiem od czego mam zacząć chwalenie Storczyki bardzo mi się podobają, choć sama ich nie posiadam, zwłaszcza Phal. Mini Mark wpadł mi w oko Fiołki i skrętniki wspaniale Ci kwitną a i ogrodowe też dają z siebie wszystko
Oj miałam trochę do narobienia, miałam Przepiękne kwitnienia, wszystkie Nie wiem co chwalić, tyle mi się podoba - storczyki, kohleria, skrętniki, malwy, mieczyki, liliowiec... Wspaniałe
Paulinka, wcale się nie dziwię, że nie mogłaś się oprzeć temu falenopsisowi o biało obrzeżonych liściach! Fantastyczny! Nie widziałam jeszcze takiego
A takie BMW też bym chciała mieć Cudowny!
Witam po raz pierwszy Piękne masz roślinki, skrętnik BMW wygląda niesamowicie, ale niestety u mnie skrętniki nie rosną, nie mam do nich ręki... Za to fiołeczki oczywiście, jako fiołkowo-zwariowanej, przypadly mi do gustu
Biało obrzeżony storczyk to Phalaenopsis (Doritaenopsis) Sogo Vivien Golden Vivien- to dość kompaktowy standard, ale mam tak samo kwitnącą miniaturę z ciemnozielonymi liśćmi( Phal. Sogo Vivien). Co do BMW- jestem nim zachwycona, bo puszcza pęd za pędem na końcu których jest po kilka pąków- jak wszystkie się rozwiną to dopiero będzie widok
Witajcie,
Paula, gdzie nabywasz swoje storczyki? Niektóre widać podpędzone, pewnie z kwiaciarni, ale zapewne nie wszystkie. Posiadasz jakieś sprawdzone źródło storczyków innych niż masowo sprzedawane?
Bastra "podpędzone"? Z czego tak wnioskujesz?... z kwiaciarni nie mam ani jednego storczyka, trzy standardy są z marketu, ale oprócz tego pomarańczowego pokazanego na 73 stronie wątku, kupione już jakieś 3 lata temu. Pozostała część kupiona głównie w dwóch popularnych sklepach internetowych sprzedających storczyki lub(chyba dokładnie o ile dobrze pamiętam dwa) na allleeeegro. Elu, też bardzo lubię te kwiaty Natalio, dziękuję
Nowe nabytki z tak bujnymi kwiatami to raczej transportu ze sklepu internetowego czy allegro by dobrze nie zniosły, dlatego sądziłam, że pochodzą z masowej produkcji, gdzie rośliny są pędzone aby szybciej stanowiły dobry materiał do sprzedaży. Niestety często takie rośliny kiepsko znoszą przeprowadzkę do mieszkania czy ogrodu.
Chodziło mi o zakupy takie, jak prezentujesz nowości, pewnie właśnie zakupione nie kwitnące.
Korzystasz z jakiś ulubionych sklepów, możesz jakieś polecić?
Sprowadzasz może sadzonki z Holandii lub innych państw? Ważne dla mnie jest źródło i gwarancja otrzymania tego, co zamawiam, czasami jest z tym problem, albo przychodzi jakiś zgniłek. Możesz polecić jakieś konkretne sklepy internetowe?
Baska