U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Cześć, Megi!
Nie chcę nic mówić, ale takie usytuowanie jabłonki sugerowałam Ci od początku ;:224. Ciekawe, co to za odmiana, jabłuszko wygląda na koksę.
Niesamowicie bujnie rosnący i kwitnący ogród najwyraźniej chciał Ci zrekompensować stresy i klopoty, bo wygląda nie z tej ziemi ;:oj.
Takich hortensji i powojników nie dohodowałam się nigdy, mimo starań i wysiłków!
Moje gratulacje ;:180.

;:196 Jagi
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

W powojnikach to i ja się zakochałem :D Ten niebieski kwiat też piękny :wink:
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gaya, pomyślałam o hologramie 7d, może technika pójdzie jeszcze dalej i kiedyś będzie to możliwe.

Jagi, jabłonka to odmiana Jonagold. Ciężko mi się było zdecydować, pod którym murem ją posadzić. Mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze. Powojniki i hortensje postarały się w tym roku, bardzo je lubię. Ostatnio zastanawiałam się nawet, czy nie zastąpić hortensjami róż w doniczkach.

Mariuszu, powojniki to wdzięczne rośliny, mało roboty dużo kwiatów. Niebieski kwiat to rozwar.

Cukinie miałam w tym roku w półcieniu i niezbyt sobie radziły, mniej owoców niż w zeszłym roku i podgniwały. W przyszłym sezonie dostaną lepsze stanowisko.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ogórki się udały. Miałam Chińskie Węże (długie sałatkowe) oraz dwie odmiany do kiszenia. Tradycyjnie pięły się po podporze, kilka płożyło się po ziemi.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pomidory ;:167 w gruncie rosły pięknie do połowy czerwca, a później pogoda się skiepściła i po dwutygodniowych deszczach pokonała je zaraza. Mimo oprysku musiałam wyrzucić prawie wszystkie, uratowały się tylko dwa krzaki malinowych. Miały mnóstwo owoców i rosły do października, jeszcze nigdy tak długo nie miałam pomidorów w ogródku. Donicowe pomidory przy tarasie nie zawiodły więc w przyszłym sezonie znowu będą, choć miałam zamiar ograniczyć ilość doniczek do podlewania.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
gloff
1000p
1000p

Post »

Teraz wiem czemu cukinia rosła do 5-10cm i zaczynała gnić,też miałem w cieniu.Pomidory które rosły w skrzynkach po jabłkach były niekłopotliwe a te w doniczkach trzeba było więcej podlewać.Ładne zbiory miałaś :wink:
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz, na plony nie mogę narzekać, choć mogłoby być lepiej. Najwięcej miałam fasolki szparagowej, bo oprócz sianej w maju dosiałam drugi raz w lipcu, żeby wykorzystać wolne miejsce po pomidorach.
Wrzucę resztę fotek warzyw.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
gloff
1000p
1000p

Post »

Troszkę po Niemczech za autami pojeździłem i twój ogródek perfekcyjny jak niemiecka autostrada.Nie wiem dlaczego nie można tego do Polski przenieść.Nawet ja pracujący w Niemczech kilka lat nie umiem tak zorganizować przestrzeni.Czy ta ziemia u was jest inna,rozciąga się,chwastów nie daje :D Podziwiam,podziwiam,podziwiam i jestem zakochany w twoim ogródku.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie rodzinnie rok miałas nie ciekawy. Może ten będzie lepszy
Za to plony miałaś mimo narzekania rewelacyjne.
Masz przepiękne powojniki.
U mnie tak nie chcą rosnąć
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz, mój ogródek był już przyrównywany do bombonierki i domku dla lalek, do niemieckiej autostrady jeszcze nigdy, bardzo oryginalnie, dzięki :D

Gosiu, powojniki postarały się wyjątkowo.
Zobaczymy jak w tym roku będzie, zwykle jak coś u siebie pochwalę, to się popsuje ;:306

Jesienne kolorki z października

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
gloff
1000p
1000p

Post »

Klon bajkowy,nie wiem jak go wcześniej nie widziałem :oops: W donicy na dworze jest zimowany ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu do warzyw masz wyjątkową rękę. ;:180 Pomidorów szkoda, bo napracowałaś się, a choroby zniszczyły. ;:174 Bakłażany dorodne wyhodowałaś. ;:215 Też pierwszy raz wysiałam fasolkę w lipcu i ładnie owocowała. ;:215 BUkietowa hortensja cudnie kwitła. ;:oj Wspaniały ten zakątek różowy z jasnym powojnikiem. ;:138 Pinki Vinki chyba w donicy się ugotowała. To jednak duży krzew, potrzebuje dużo wody i miejsca na korzenienie się. ;:218
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu, tak, klon zimuje na dworze, donica jest w środku ocieplona styropianem.

Soniu, lubię kwiaty, ale uprawa warzyw sprawia mi najwięcej frajdy.

złocień maruna i lobelia - było kilka samosiejek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

latria nie chce się rozrosnąć, wysypywałam nasiona obok i nic, w tym roku spróbuję wysiać do doniczki,
za to bodziszek Rozanne łyka wszystko wokół i późną jesienią muszę go przycinać

Obrazek Obrazek

strzygłam bukszpan w kulkę, z wierzchu był zielony, a w środku znalazłam stado gąsienic i gołe gałązki, nie wiem, czy coś z niego jeszcze będzie

Obrazek Obrazek
taner_32
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2016, o 09:39

Post »

Bardzo ciekawy i kolorowy ogrod polaczony doskonale z czescia warzywna.Dobrze ze od razu zostalo pomyslane zeby pozbyc sie tej monotoni betonowych murow.Masz moze rzut z gory jak to wszystko jest usytulowane?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witam i dziękuję za miłe słowa.
Mam plan z początków urządzania ogrodu (2010 rok) kiedy nie było jeszcze rabat. W prawym dolnym rogu jest warzywnik, w prawym górnym szopka. Wkoło domu są ścieżki, przed salonem większy taras a przed nim rabata z migdałkiem i rododendronami, przed kuchnią mniejszy taras z dwoma powojnikami i bylinami. Trzy krzyżyki koło warzywnika to pergola z winoroślą, jeden krzyżyk to kącik ziołowy a obok skalniak. Z dużego kawałka trawnika przy ulicy niewiele zostało, wcisnęłam tam ile wlazło, pod murem trzy powojniki i rabata bylinowa, stoi skrzynia z różą, rośnie wierzba hakuro, krzewuszka i magnolia, pod płotkiem piwonie.

Obrazek
taner_32
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2016, o 09:39

Post »

Ogolnie fajnie pomyslane i pamietaj ze male jest piekne.Niby mala powierzchnia ale duzo mozliwosci zeby wszystko idealnie spasowac i pielegnowac.Zawsze mozna ogrod wzbogacic o roznice wysokosci, wprowadzic jakas ciekawa fontanne nie zajmujacej duzo miejsca albo zamontowac lustro co zwiekszy wizualnie powierzchnie ogrodu
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z lustrem (łazienkowym) już kiedyś latałam po ogrodzie, próbowałam ustawiać w różnych miejscach ale nic sensownego nie wymyśliłam. Mam nadzieję, że sąsiedzi mnie nie obserwowali ;:306
O niewielkim ciurkadełku myślę, może kiedyś powstanie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”