Ogródek AGNESS cz. 11
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek AGNESS cz. 11
I ja przydreptałam podpatrzeć skalniak. Jola(April) mi Ciebie poleciła. No i co? nie zawiodłam się...Twój skalniak, to kwitnąca poducha, śliczny, kolorowy.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
To ja też czekam na zdjęcie kamiennej rzeczki.
Mam podobny problem. Do ogrodu poprowadzono ujście wody zbieranej z rynien wokół domu. Na razie pod to ujście podłożona jest połówka rynny, ale zostać nie może. Muszę coś z tym zrobić.
Mam podobny problem. Do ogrodu poprowadzono ujście wody zbieranej z rynien wokół domu. Na razie pod to ujście podłożona jest połówka rynny, ale zostać nie może. Muszę coś z tym zrobić.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj Ewo
Bardzo się cieszę, ze mój skalniaczek może kogoś zainspirować, mam nadzieję, ze nie rozczaruje Cię
Roslinki skalne strasznie lubię, jak tylko coś zobaczę, to nie mogę się oprzeć, żeby nie kupić
Marzko bardzo dziękuję Ci za miłe słowa, cieszę się, ze spodobał Ci sie mój skalniak
Oliwko zdjęcia już zrobione i za chwilę pokazuję moją kamienną mini-rzeczkę
Wizualnie jestem zadowolona z efektu...czy się sprawdzi zobaczymy....Miałam naprawdę problem z wylewającą sie z rynny wodą, jak mocno padało, to woda pod dużym ciśnieniem wypłukiwała mi na trawnik ziemię i podmywała roślinki....wkopałam 50-litrową beczkę....ale to za mało, woda i tak przelewała się i wiele to nie pomagało....wpadłam na pomysł zrobienia takiego wyłożonego kamieniami koryta rzeczki.
Moje poniedziałkowe dzieło.....kamienna rzeczka która ma odprowadzać wodę z rynny.

dzisiejsze obrazeczki

[/img]

Bardzo się cieszę, ze mój skalniaczek może kogoś zainspirować, mam nadzieję, ze nie rozczaruje Cię

Marzko bardzo dziękuję Ci za miłe słowa, cieszę się, ze spodobał Ci sie mój skalniak

Oliwko zdjęcia już zrobione i za chwilę pokazuję moją kamienną mini-rzeczkę

Wizualnie jestem zadowolona z efektu...czy się sprawdzi zobaczymy....Miałam naprawdę problem z wylewającą sie z rynny wodą, jak mocno padało, to woda pod dużym ciśnieniem wypłukiwała mi na trawnik ziemię i podmywała roślinki....wkopałam 50-litrową beczkę....ale to za mało, woda i tak przelewała się i wiele to nie pomagało....wpadłam na pomysł zrobienia takiego wyłożonego kamieniami koryta rzeczki.
Moje poniedziałkowe dzieło.....kamienna rzeczka która ma odprowadzać wodę z rynny.

dzisiejsze obrazeczki

[/img]

- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Rzeczka śliczna, ale najbardziej zazdroszczę goździków.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Fajny sposób wymyśliłaś na odprowadzenie wody z rynny.

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Agnieszko super pomysł na tą kamienną rzeczkę, ja mam podobny problem mam takie miejsce w którym jak leje to woda przelewa się z rynnyi leci z góry dużym strumieniem i nawet w tym miejscu trawa nie chce za bardzo rosnąć aż dołek wymyło...
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Rewelacyjny pomysł.
Ja też mam taką kamienną rynienkę przy moich schodkach. Pełna wody tylko w trakcie deszczu
Ale moja to maleństwo. Twoja to porządny strumień.
Co do storczyków, to korzenie są zazwyczaj szarawe. Na razie żyją już od roku, więc jest postęp. Jeden wypuściła nawet pęd kwiatowy ze starego pędu, ale jest bardzo mizerny.
Grunt, że w ogóle jest
Ja też mam taką kamienną rynienkę przy moich schodkach. Pełna wody tylko w trakcie deszczu

Ale moja to maleństwo. Twoja to porządny strumień.
Co do storczyków, to korzenie są zazwyczaj szarawe. Na razie żyją już od roku, więc jest postęp. Jeden wypuściła nawet pęd kwiatowy ze starego pędu, ale jest bardzo mizerny.
Grunt, że w ogóle jest
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Agniesiu cudnie sobie rozwiązałaś problem z rynną.
Wiesz, że może zgapię od Ciebie ten pomysł, gdyż u mnie lecąca woda z rynny ciągle mi zmywa korę z rabaty.
Piękne masz storczyki, ja zaczęłam je trochę zbierać, gdyż nie mam kiedy podlewać doniczkowych, jak jesteśmy na wsi.
Tylko, że ja mam mało okien i nie wiele pomieszczę.

Wiesz, że może zgapię od Ciebie ten pomysł, gdyż u mnie lecąca woda z rynny ciągle mi zmywa korę z rabaty.
Piękne masz storczyki, ja zaczęłam je trochę zbierać, gdyż nie mam kiedy podlewać doniczkowych, jak jesteśmy na wsi.
Tylko, że ja mam mało okien i nie wiele pomieszczę.

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguś ja jeszcze w sprawie storczyków
Uprawiam je od kilku lat i wszystko było dobrze,ale teraz właśnie też walczę z wełnowcem i cuduję a on się dalej panoszy a trochę mam ich bo ponad 40 i szkoda żeby mi się zmarnowały
Możesz powiedzieć jakich preparatów używałaś do walki z wełnowcem

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Olgo przykro mi, że goździki nie chcą się zadomowić w Twoim górskim ogródku, a może spróbuj je sadzić w doniczkach i dopiero do ogródka.....
Majeczko niesamowita jesteś
Nie zazdrość tylko przyjeżdżaj i kop co tylko chcesz
Mam nadzieję, ze kamienna rzeczka spełni swoje zadanie....teraz czekam na ulewę i chrzest bojowy
Iwonko taka lecąca z góry woda to i ciśnienie duże . Będzie wypłukiwała ziemię ......może też spróbuj zrobić tam taką kamienną wysepkę porośniętą dookoła roślinkami. Myślę, ze świetnie by to wyglądało a i kamienie na pewno wytłumią impet spadającej wody a Ty będziesz miała fajnie zagospodarowany kłopotliwy zakątek
Małgoś z tym strumieniem wody to był prawdziwy kłopot.....mam nadzieję, ze rozwiązanie się sprawdzi....teraz czekam na porządny deszcz, żeby przetestować
Małgoś storczyki podlewaj po prostu wtedy, kiedy korzenie będą całkiem szare i będzie wszystko dobrze....
Tajeczko ta woda z rynny nad rabatą to prawdziwy kłopot.....myślę, że to kamienne rozwiązanie powinno sie sprawdzić, kamienie ciężkie więc woda ich nie wypłucze, a i zagłębienie dosyć duże, więc woda powinna płynąć wytyczonym torem....
Po pierwszej ulewie będzie wiadomo jak się sprawdza
Tajeczko ze storczyków będziesz na pewno zadowolona, bo to piękne, eleganckie kwiaty i naprawdę całkowicie bezobsługowe
Eluś naprawdę nie pamiętam, kupowałam w ogrodniczym różne preparaty, na których był wymieniony wełnowiec i pryskałam zamiennie....znalazłam Ci fajny wątek w tym temacie, są tam wymienione preparaty i pomysły na walkę z tym dziadostwem.
oto link
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... we%B3nowce
Mam nadzieję, że uda Ci sie je zwalczyć, to proces niestety żmudny, ale walka do wygrania. A tzk duża ilość storczyków to była by prawdziwa strata....
Majeczko niesamowita jesteś

Mam nadzieję, ze kamienna rzeczka spełni swoje zadanie....teraz czekam na ulewę i chrzest bojowy

Iwonko taka lecąca z góry woda to i ciśnienie duże . Będzie wypłukiwała ziemię ......może też spróbuj zrobić tam taką kamienną wysepkę porośniętą dookoła roślinkami. Myślę, ze świetnie by to wyglądało a i kamienie na pewno wytłumią impet spadającej wody a Ty będziesz miała fajnie zagospodarowany kłopotliwy zakątek

Małgoś z tym strumieniem wody to był prawdziwy kłopot.....mam nadzieję, ze rozwiązanie się sprawdzi....teraz czekam na porządny deszcz, żeby przetestować

Małgoś storczyki podlewaj po prostu wtedy, kiedy korzenie będą całkiem szare i będzie wszystko dobrze....
Tajeczko ta woda z rynny nad rabatą to prawdziwy kłopot.....myślę, że to kamienne rozwiązanie powinno sie sprawdzić, kamienie ciężkie więc woda ich nie wypłucze, a i zagłębienie dosyć duże, więc woda powinna płynąć wytyczonym torem....
Po pierwszej ulewie będzie wiadomo jak się sprawdza

Tajeczko ze storczyków będziesz na pewno zadowolona, bo to piękne, eleganckie kwiaty i naprawdę całkowicie bezobsługowe

Eluś naprawdę nie pamiętam, kupowałam w ogrodniczym różne preparaty, na których był wymieniony wełnowiec i pryskałam zamiennie....znalazłam Ci fajny wątek w tym temacie, są tam wymienione preparaty i pomysły na walkę z tym dziadostwem.
oto link
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... we%B3nowce
Mam nadzieję, że uda Ci sie je zwalczyć, to proces niestety żmudny, ale walka do wygrania. A tzk duża ilość storczyków to była by prawdziwa strata....
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Jakie wspaniałe zdjęcia!
A kamienna rzeczka - cudo!
Natychmiast zaczęłam myśleć, jak by tu u mnie coś takiego zrobić...i chętnie skorzystam z ewentualnej porady
...albowiem w odległości około 1 m od rynny jest - a właściwie robi się - ścieżka, prostopadle do strumienia wody. Więc "kamienna rzeczka" musiałaby przechodzić przez ścieżkę...hmm...dlaczego nie?
No widzisz, jak na mnie inspirująco wpływasz?
A kamienna rzeczka - cudo!
Natychmiast zaczęłam myśleć, jak by tu u mnie coś takiego zrobić...i chętnie skorzystam z ewentualnej porady

No widzisz, jak na mnie inspirująco wpływasz?

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Agus kamienna ścieżka super pomysł
Ale u Ciebie kolorowo,nie ma kawałka czarnej ziemi i to mi się podoba
Kiedy ja tak będę miała? Jestem strasznie niecierpliwa

Kiedy ja tak będę miała? Jestem strasznie niecierpliwa

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kamienna rzeczka to super pomysł, jak ja chciałabym mieć takie ciurkadełko. Skąd bierzesz kamienie. Widziałam gdzieś jak do rynny przyczepiony jest kawałek łańcucha metalowego, wtedy strumień nie jest taki gwałtowny i efekt fajny.
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Kontakt:
Aguś rzeczka super.
Zresztą jak wszystko w Twoim ogrodzie.

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Aga
Kamienna rzeczka... git wygląda ,bardzo masz ładne kompozycje...i łan gozdzików....
jak ja je lubię , nie dość ,ze zawsze ładne, bo te niebieskawe liście są świetne do kompozycji to jak zakwitna do gwiazdują na całego ,a do tego pachną
Ty chyba lecisz na spotkanko Waszej grupy taaak

Ty chyba lecisz na spotkanko Waszej grupy taaak