Taki - sobie ogród cz.2
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.2
Pieknie wygląda Twoje paprotowisko! Kaktusiki
. A jak z ich hodowlą - własnych kwiatów się doczekałaś? Lato spędzają pod chmurką:)?

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Matko, tyle odmian!
Gdzie Ty je przechowujesz?

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Miłko uwielbiam Twoje zdjęcia mają to coś 

-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Miłko,
Dalie, życiowa pasja
?? Ja ze swoimi kilkoma chyba startuję w nieznane
.
Paprociowisko piękne
. Floks jest na wyciągnięcie ręki, a gęsi chciałoby się dalej podglądać, w ciszy i spokoju
. Tak jak napisała "trzynastka" Twoje zdjęcia mają coś co przykuwa uwagę i powoduje, że czekamy na kolejne
.
Dolomit, już wiem, po co i dla kogo wysypywałaś, ale fusy?? Możesz mi napisać dla kogo są i w jakim celu, przepraszam jeśli odpowiedź jest oczywista
.
Dalie, życiowa pasja

Paprociowisko piękne

Dolomit, już wiem, po co i dla kogo wysypywałaś, ale fusy?? Możesz mi napisać dla kogo są i w jakim celu, przepraszam jeśli odpowiedź jest oczywista

Joasia
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Joasiu! Fusy są doskonałym nawozem. Fosfor i potas wyzwalają od razu, azot baaardzo powoli. Tak przynajmniej wyczytałam w necie. Mam źródło na fusy więc je wykorzystuję.
Sypię pod kwasoluby, krzewy, drzewka ale w zasadzie wszędzie tam, gdzie mam ziemę po budowie więc piaszczystą i wapienną.
Celinko!
Karolinko! W pracy mi kwitną, w domu nie, ale nie szkodzi
Część kaktusów wystawiam, część zostaje w domu. Kiedyś złapały na zewnątrz wełnowca i cały czas mają kurację, jestem zła
Dorotko! Projektując dom - przewidziałam pomieszczenie za garażem, które miało służyć do przechowywania narzędzi i miało mieć regał na przechowywanie kann i dalii. Ma grzejnik i ocieplane drzwi. Zimą panuje tam temp. 10st.
Magda! Dzień wsadzania i dzień wysadzania to cieżkie dni, ale pozostałe są fajne
Dziś pozbierałam rano zieleninę ze szklarenki i sama się zdziwiłam, że jest tego tyle, że starczy na sałaty dla gości. To lubię: koperek, szczypior, rzodkiewki, rukola, sałata, pietruszka (z zeszłego roku).
Potem wypieliłam rządek tegorocznej pietruszki. To była robota dla krasnoludka, a nie dla mnie. Był moment, ze chciałam wziąć pęsetę
Parę fotek na dziś:

Celinko!

Karolinko! W pracy mi kwitną, w domu nie, ale nie szkodzi

Dorotko! Projektując dom - przewidziałam pomieszczenie za garażem, które miało służyć do przechowywania narzędzi i miało mieć regał na przechowywanie kann i dalii. Ma grzejnik i ocieplane drzwi. Zimą panuje tam temp. 10st.
Magda! Dzień wsadzania i dzień wysadzania to cieżkie dni, ale pozostałe są fajne

Dziś pozbierałam rano zieleninę ze szklarenki i sama się zdziwiłam, że jest tego tyle, że starczy na sałaty dla gości. To lubię: koperek, szczypior, rzodkiewki, rukola, sałata, pietruszka (z zeszłego roku).
Potem wypieliłam rządek tegorocznej pietruszki. To była robota dla krasnoludka, a nie dla mnie. Był moment, ze chciałam wziąć pęsetę

Parę fotek na dziś:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- evikc
- 500p
- Od: 18 lis 2010, o 00:22
U ciebie paprocie wyglądają pięknie ja ciagle staram się ich pozbyć, już przeszły do sąsiada, z czego on jest zadowolony i jeszcze rozsadza. Rododendrony super
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłka, kupiłaś ślimakom kaktusa.
Trochę mnie zaskoczyłaś, że masz aż tyle dalii

Trochę mnie zaskoczyłaś, że masz aż tyle dalii

-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Miłko,
a czy te "fusy" to jakieś specjalne?, czy też zwykłe z kawy "parzonej"
.
Braki w iglaczku, to jakby bombki na choince
. Fajne
.
a czy te "fusy" to jakieś specjalne?, czy też zwykłe z kawy "parzonej"

Braki w iglaczku, to jakby bombki na choince

Joasia
- nemezja
Ten ostatni kaktusik to pod chmurką i w gruncie. I z pąkami. Super! Ślimak bada teren-biedaczek
.

- takasobie
Karolina! Pąki są chyba liściowe, bo na takie wyglądają! Ale nie szkodzi, bo przynajmniej urośnie, tylko, czy da radę przezimować?
Asiu! Fusy pod każdą postacią, takie z zalewajki, z ekspresu przelewowego i ciśnieniowego.
Majka! Głupie te ślimaki, że po kolcach chodzą. Chciał teren obadać. Strasznie ich dużo. A skończyły mi się granulki
Dalii juz więcej mieć nie będę, ale pewnie będą się zmieniać odmiany, bo niektóre padną, wyrodzą się itd. A ja lubie mieć czasami cos nowego.
Witaj Ewa
Paprocie mają u mnie dość swobody, ale co roku kilka niesfornych wyrzucam.
Parę fotek na dziś:

Asiu! Fusy pod każdą postacią, takie z zalewajki, z ekspresu przelewowego i ciśnieniowego.
Majka! Głupie te ślimaki, że po kolcach chodzą. Chciał teren obadać. Strasznie ich dużo. A skończyły mi się granulki

Dalii juz więcej mieć nie będę, ale pewnie będą się zmieniać odmiany, bo niektóre padną, wyrodzą się itd. A ja lubie mieć czasami cos nowego.
Witaj Ewa

Parę fotek na dziś:

Miłka
- nemezja
Zapomniałaś dodać parę cudnych fotek
.
Dałabym głowę, że to będą kaktusowe kwiaty:).

Dałabym głowę, że to będą kaktusowe kwiaty:).
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Miłka, te paprocie ślicznie wyglądają w takiej kępie, ale czy one Ci się wszędzie nie rozłażą, a może masz je w czymś posadzone, pytam, bo reż miałam, ale dałam sobie z nimi spokój jak widziałam jakie są ekspansywne, zostawiłam jedną sztuke, którą wsadziłam do donicy, na zasadzie co będzie, to będzie, no i paprotka dała radę. Ło matko 59 odmian dalii, chcę zobaczyć je wszystkie kwitnące
, ja miałam kilka i problem z ich upchaniem
, ale dałam radę, ciekawe czy one sobie poradzą, bo warunków za specjalnych niestety nie mają, czy ja dobrze widziałam, masz czerwonego różanecznika, jak on się nazywa?

- takasobie
Karolina! E! Dodałam!
Ja też bym chciała, żeby to kwiaty były
Ilona! ten różanecznik ma tylko czerwone pączki. Kwiat jest różowy z ciemniejszym środkiem. Zaczyna się rozwijać, niebawem pokażę.
Paprocie się rozłażą, ale im pozwalam do pewnej granicy. Potem wykopuję i wyrzucam
A dalie nie potrzebują jakichś specjalnych warunków. Tyle, ze im trzeba dać jeść, żeby zdążyły urosnąć i zakwitnąć w tym krótkim sezonie.

Ilona! ten różanecznik ma tylko czerwone pączki. Kwiat jest różowy z ciemniejszym środkiem. Zaczyna się rozwijać, niebawem pokażę.
Paprocie się rozłażą, ale im pozwalam do pewnej granicy. Potem wykopuję i wyrzucam

A dalie nie potrzebują jakichś specjalnych warunków. Tyle, ze im trzeba dać jeść, żeby zdążyły urosnąć i zakwitnąć w tym krótkim sezonie.
Miłka
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Miłeczko czytając o Twoich daliach właśnie sobie przypomniałam, że moje miniaturowe siedzą w piwnicy zasypane piachem
całkiem o nich zapomniałam..... ciekawe jak się prezentują
Cudne kaktusiki, takie maleństwa
..... i ja myślałam, że Twój kaktusik ogrodowy ma już pąki kwiatowe...ale doczytałam, że to jednak nie kwiatuszki się szykują 

Cudne kaktusiki, takie maleństwa

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Miłko fajnie wygląda ten kaktus że ślimakiem ,rety te paskudztwo wszędzie wlezie - brr,my to harujemy a to to takie szkody potrafi robić, lewizje śliczne już u ciebie zakwitły???