Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz2

Post »

Tadziu jeśli wcześniej nie obserwowałeś u siebie kretów, a teraz i u Ciebie się pojawiły, to można założyć, że ochrona tych ssaków przynosi oczekiwane rezultaty...dla kretów dobrze, ale czy i dla nas?...jak widzę zrujnowany ogród, to jakoś nie potrafię się z tego cieszyć :roll:
Tadziu, ani karbit, ani odstraszacze na długo nie skutkują...już to u siebie przerabiałam. Dość długo odstrasza wlany do kopców i korytarzy 'Kreto terrorr', jego bardzo! intensywna woń unosi się w powietrzu mimo zasypania zalanych nim korytarzy ziemią, opady deszczu skracają czas jego działania. Jednak najskuteczniejsze są pułapki, muszą być pozbawione zapachów, zwłaszcza ludzkiego dlatego wszelkie działania przy nich należy przeprowadzać w gumowych, najlepiej nowych rękawiczkach....właśnie w jedną z nich wreszcie złapałam szkodnika...natomiast na nornice najskuteczniejsze są karmniki z trucizną porozstawiane po ogrodzie w dyskretnych miejscach. Nornice, i nie tylko, chętnie się częstują, ale i tu trzeba koniecznie unikać zostawiania ludzkiego zapachu i wszystko robić w gumowych rękawiczkach, a jeśli trzeba pojemnik na truciznę wyparzyć wrzątkiem.
Aksamitkom przypisuje się negatywny wpływ na krety, być może?, niewątpliwie mają pewne zalety np. leczą ziemię z nicieni, wabią różne owady, niestety, nie tylko pożyteczne, u mnie bardzo chętnie zasiedlają je przędziorki, które z czasem przenoszą się na liliowce i inne rośliny, dlatego niezbyt chętnie je sadzę w ogrodzie.

Ja dzisiaj też ścięłam ostatni nasiennik, mimo że się jeszcze nie rozchylił, to w środku były czarne, wyglądające na dojrzałe, nasiona. Twoje nasienniki przyniesione do domu na pewno dojrzeją w cieple, a kwiatami będziesz się cieszyć w domu :wink:
3 tysiące... :shock: ...całe mnóstwo nowych sadzonek... ;:oj ...na pewno będą wśród nich wyjątkowe piękności ;:108
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Witam serdecznie.
Moi drodzy wystawiłem trochę nasion z tegorocznych krzyżówek w wątku sprzedażowym.zapraszam serdecznie.może wyjdą takie ciekawostki.Tadeusz

Obrazek
Halinka
200p
200p
Od: 20 lut 2010, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeusz!
Dopadła mnie straszna grypa, leżę w łóżku razem z laptopem. I tak naprawdę to nie wiem, czy się złościć, czy czasem nie cieszyć. Właśnie przeglądając wątki sprzedażowe, natrafiłam na twój i tak zostałam na dwa dni. Jestem na 75 str twojego ogrodu cz. 1, także chyba jeszcze poleżę troszkę żeby doczytać do końca nawet drugą część, bo trudno się od tego oderwać. Jestem pod wielkim wrażeniem tego co do tej pory zobaczyłam. Przepadam za liliami, mam ich nawet sporo, i wiele takich samych, ale do ciebie to mi bardzo daleko. Masz przecudne, niektórych nawet takich nie widziałam. Natomiast liliowce mam cztery, też ładne, a jak zobaczyłam twoje to nie wiem czy nie zachoruję na nie. Napiszę na PW, a teraz przenoszę się dalej czytać twój wątek ogrodowy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WSZYSTKIM FORUMOWICZOM SZCZEGÓLNIE ODWIEDZAJĄCYM TEN WĄTEK

Obrazek

Życzą Ewa i Tadeusz
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję w swoim imieniu i wszelkiej pomyślności na etapie tworzenia kwiatów liliowców w 2015 r. maria,
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Życzę Wam nowych pięknych dokonań w hodowli i krzyżowaniu liliowców i oby rok 2015 wszystkich nas zadowolił :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Tadeuszu przywędrowałam z wątku o siewie liliowców. :wit Przypuszczałam, że człowiek, którego pasją są takie efektowne i wymagające rośliny, musi mieć piękny ogród. Szczęka mi opadła, liliowce, irysy, peonie, lilie, trawy, a doniczkowe, ;:180 łany floksów szydlastych, rabata z hostami, cuda. Gratuluję Wam obojgu tak dojrzałego, wspaniałego ogrodu. ;:215 Wielki szacunek za pracę i tworzenie tak niepowtarzalnego miejsca.
Będę stałym gościem, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie.
Dzięki Soniu że wpadłaś do mojego,rzadko odwiedzanego zimą wątku.Przeglądając fotki siewek z ubiegłego roku znalazłem taką siewkę którą przegapiłem.,myślę że w tym roku będzie jeszcze ładniejsza.

Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Faktycznie ładnie się zapowiada. Mnie zafascynowała jej szeroka falbanka. Na pewno w nowym sezonie pokaże na co ją stać.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Cudna, jak królowa w falbankach. ;:173
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu a co powiesz na taką siewkę.Jednak zima ma też swoje zalety,można przeglądać zdjęcia z lata i zauważyć to czego nie widziało się latem bo latało się po ogrodzie.Nie widziałem wcześniej na tej siewce pięknego rzezbienia.Muszę latem poobserwować kwiaty tej siewki.

Obrazek
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę że jeszcze wszyscy śpią snem zimowym,ale dla przebudzonych fotka siostrzana siewki z postu wcześniejszego.

Obrazek
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Super rzeźbienia, bardzo fajne ci wyszły, gratulacje. :D
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
Beaa
50p
50p
Od: 23 lip 2014, o 20:44

Post »

Och :shock:
W te pochmurne dni, to miód na oczy. Same ślicznotki nam pokazujesz ;:oj

Aż sobie dziś zrobiłam spacerek po swoich włościach, ale jeszcze jeszcze wszystko śpi ... zapomniałam że jest styczeń :lol:

Jedynie co zauważyłam, to tulipany, które chyba zapomniały że jeszcze jest zima... zaczynają na dobre się budzić i wychodzą na powierzchnię :(
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Tadeusz, te dwie następne, też mają wiele uroku. Ciekawe jak zakwitną w nowym sezonie?
U mnie jedna taka do wyrzucenia, dopiero w w 4 roku pokazała swój urok i okazała się być całkiem ciekawym UF. Dobrze, że zapomniałam wcześniej ją wyrzucić. :D
Tak, zima daje nam czas na wnikliwsze przeglądanie zasobów zdjęciowych, no i na planowanie nowych nabytków, co jest jeszcze bardziej ciekawym zajęciem, ale niebezpiecznym dla kieszeni.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”