Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Może troszkę koloru wstawię
Kroplik piżmowy kwitnący przez cały sezon
Obrazek

Gorące kolory Dzielżanów
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ubiegły sezon to wielka porażka w uprawie Malw - mimo oprysków choroby grzybowe tak intensywnie zaatakowały,że pędy z pakami kwiatów usychały.
Podjęłam kolejna próbę i posiałam je jeszcze raz - oto one w całej krasie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeszcze brak mi Malwy w żółtym kolorze bo ponoć pełne w takim bywają.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu cały czas bacznie podczytuję i podglądam Twój wątek, znów coś ostatnio nie nadążam z wpisami (musiałam rozprawić się z ogórkami :;230 ), ale fotorelacje z rozwoju żab i linienia jaszczurek obejrzałam, na szczęście się ich nie boję, mam za to mam wstręt do pająków i teraz kiedy można by było faktycznie porobić, bo pogada nareszcie na to pozwala u mnie pełno tygrzyków pasiastych masakra ;:223 . Są dosłownie wszędzie więc w krzaki nie włażę, ogród zarasta, a ja się zastanawiam jak ich się pozbyć. Wnusia odważna dziewczynka, ale ma to przecież za babcią, śliczne mieczyki, a malwy powalają na kolana, ekstra. Gratuluję drugiego miejsca w sierpniowym konkursie ;:63
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jak widać po Twoich malwach nie można się zniechęcać ;:138 Wszystkie Twoje kwiaty, bez żadnego wyjątku, śliczne i takie kolorowe ;:167
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Malwy przecudne ,ja kupilam dzis saszetke z malwami wlasnie podwojnymi ,zasieje w przyszlym roku ,mam nadzieje ze mi wzejda
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Gratuluję udanej uprawy malw, co na podmoklym terenie łatwe nie jest. Wiele razy już przenosilem siewki ze starego ogrodu ale z marnym skutkiem. Chyba uda mi się z malwą czarną, bo siewki ubiegłoroczne nabierają masy. To malwa - zioło więc może Cię zainteresuje?
Kolejna ciekawa seria zdjęć z jaszczurkami (i wnuczką) :!: Nie mogę wyjść z podziwu, że udało Wam się oswoić te płochliwe zwierzątka :shock:
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Krysiu witaj , przyszłam podziekować za szczawiki ;:196
A powiedz mi to w srodku na fotce to ten mirtowaty wilczomlecz :?: Ta kępa wyglada fantastycznie ;:173
christinkrysia pisze: Obrazek
[/quote]
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

W Twoim ogrodzie jak w bajce!
Cudowne kwiaty i aranżacje.
Podziwiam Twoje malwy. Posiałam nasionka od Ciebie, ale nie wiem, co wzeszło, bo zakwitnie w przyszłym roku.
W niedzielę coś poszykuję, a Ty jeszcze pomyśl, może coś byś jeszcze chciała.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

christinkrysia pisze:Anusiu Zawciąg nadmorski to jedna z ładniejszych traw uprawianych dla ozdoby tyle,że niska.
Ale w tym wypadku to jej zaleta i wyjątkowo dobrze nadaje się na obrzeża.
Ta trawka lubi miejsce słoneczne, suche, gleba różna ale w dołki gdzie sadzimy trzeba nasypać piasku bo dużo lepiej rośnie gdy ma korzenie w piasku , podłoże obojętne lub lekko kwaśne.
Po kilku latach uprawy kępy czasami łysieją w środku wtedy należy je odmłodzić. Łatwo się rozmnaża ( najlepszy termin sierpień - do połowy września lub wiosną) i wykopanej kępy nie należy rozcinać - najlepsza metoda to rozrywanie zresztą uwaga dotyczy chyba wszystkich traw.
I ważne - nie należy roślin intensywnie nawozić.
Moje kępy mają średnicę ponad 20 cm i tworzą piękne obrzeże wzdłuż starych czerwonych cegieł na lekko podwyższonej rabacie bo u mnie czasami za mokro.
W takim razie pozostaje już tylko dostosować się do Twoich rad i działać.
Odebrałaś moją PW? ;:131 :oops:
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Krysiu,a gdzie Ty Jiaogulan Gynostemma pentaphyllum przechowujesz zimą?
Mam tę roślinkę 1 rok i nie wiem jak z nią zimą postępować :roll:
;:168
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ilona2715 chyba większość z nas ma problemy z brakiem wolnego czasu . Sezon powoli dobiega końca i wszystko się zmieni wtedy nadrobimy zaległości z lata.
Pająki to zmora - ogólnie nie boje się i nie brzydzę ale denerwują mnie pajęczyny ... jak toto się przyklei top trudno się pozbyć.
W imieniu malw dziękuję - rosną w suchszym miejscu, ponadto dosypałam sporo żwirku do mojej ziemi i jesienią przed flancowaniem podlałam roztworem z miedzianu.
Od wiosny cyklicznie podlewam miejsca gdzie rosną wywarem ze skrzypu bo choroby grzybowe mniej atakują rośliny z podwyższona dawka krzemu. Robię też opryski ale w mniejszym stężeniu.
Nie mogę tam dawać chemii bo rośnie rząd krzewów z porzeczkami.

sweety Aniu nigdy po pierwszym razie nie zniechęcam się bo przecież mogłam nieświadomie popełniać błędy. Ten rok Malwy mam pod szczególna opieką i udało się choć te najniższe liście zerwałam jakiś czas temu bo już zaczynały żółknąć.

manenka71 Marzenko siej jeszcze teraz np połowę zawartości torebki gdzieś na rozsadniku lub cieplejszym zakątku. Przykryj aby szybciej skiełkowały i wiosną przesadzisz.
Dwa lata temu właśnie we wrześniu dostałam bordowe Malwy i nawet zakwitły w następnym sezonie choć ciut później niż moje.
Jeden sezon do przodu przy takim podejściu - tracisz niewiele a zyskujesz cały rok.
Pozdrawiam

JacekP to prawda Jacku , oboje mamy podobne warunki i trzeba dobierać takie rośliny aby ich uprawa nie sprawiała wiecznych zmartwień.
Czarne malwy miałam wiele lat temu - potem padły. W ub roku dostałam nasionka z Forum - pięknie wzeszły ale nornice tak sobie upodobały to miejsce,że jedna po drugiej schły w oczach.
Jeśli masz nadmiar to chętnie wezmę sadzonki.
Z racji koloru kwiatów ona ma w sobie coś szczególnego a do tego faktycznie - moc rożnych składników i spory zakres możliwości leczenia.
Nie wiem czy słyszałeś ale Malwa czarna została wybrana na roślinę leczniczą 2012 roku.
Ogłoszono to 15 sierpnia w wielkopolskiej Klęce, podczas uroczystości Święta Matki Boskiej Zielnej i Dnia Zielarza. Roślinę leczniczą roku wybierają od 17 lat firmy należące do jednego z niemieckich holdingów zielarskich, który prowadzi działalność produkcyjną m.in. w Klęce.
Zgodnie z tradycją tego dnia święci się zioła.
A z jaszczurkami to tak wyszło bez naszej zbytniej ingerencji. Wczoraj jaszczurka wyszła z altany i w miejscu gdzie grzało słońce tak się przytuliła do nagrzanych desek,że az nienaturalnie szeroka się zrobiła w miejscu tułowia ... :;230 tylko z boku widziałam jak serduszko pracuje bo widać takie drgania.

Keetee Dorotko miło,że wpadłaś - szczawiki zapisane i w następnym sezonie znów będą cieszyć Twe oczy.
Mam nadzieję, że własnie o takie Ci chodzi ?
Fotki niezbyt udane ale tak na szybkiego nie mogę znaleźć innych.

Oxalis triangularis ssp. triangularis (Szczawik trójkątny) i Oxalis deppei 'Iron Cross' (Szczawik Deppego)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na rabacie której zdjęcie w swym poście wstawiłaś faktycznie pośrodku rośnie Wilczomlecz mirtowaty.

takasobie dziękuję ale do bajki moich marzeń jeszcze daleko.
malwy dobrze wschodzą więc za rok będziesz mieć swoje.
Popatrzę jutro i napisze pod wieczór.

konwalia12 Anusiu pewnie roslinki maja swoje potrzeby i jeśli ich nie spełnimy nie ma co liczyc na ładny i szybki rozrost ani narzekać,że jakieś chimerne ... :;230
Resztę dogrywamy na PW

evluk z Gynostemmy zrobiłam sporo sadzonek i juz rosną czyli zabezpieczenie jest.
Doniczka z przyciętymi pędami zadołowana będzie głębiej aby pokrywała ją warstwa ziemi i na to dodatkowo jakieś okrycie podobnie jak wiele innych roślinek, które potrzebują zabezpieczenia. Odrasta od korzeni a wytrzymuje do minus 15 st C .
Uważam,że swobodnie da radę .

Musze przymierzyć się do kolejnej części wątku bo uzbierało się sporo stron
a dziś kończąc życzę miłej niedzieli .

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,ja flancuję teraz swoje wysiane malwy pełne,co pryszczesz miedzianem,malwy czy ziemię,bo ja niekumata jestem?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu miedzianem w zalecanej proporcji spryskałam sadzonki Malw kilka dni przed flancowaniem a przy sadzeniu na miejsce docelowe podlałam ziemię .
Jesienią powtórzyłam to chyba ze 2 razy robiąc stężenie tak na oko bo miałam już resztki z sezonu.
Wokół sadzonki zrobiłam dołki aby płyn niepotrzebnie się nie rozlewał.
Mąż wiosną robił miedzianem oprysk na drzewa owocowe i też te pierwsze listki opryskał a potem tylko wywary ze skrzypu bo porzeczki i truskawki obok więc nie było jak.
Jestem szczęśliwa,że w tym roku pięknie kwitną bo to nagroda za moje starania. Na innych działkach wyglądają rożnie ale najczęściej licho ... :;230
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Christinkrysia ? No ja też mam nadzieję, że to dobry wybór... ??????? ? ??????, jak mawiają praktyczni Rosjanie. Co do pasikonika zielonego ? zdarzało mi się przedstawicieli tego gatunku wielokrotnie brać na ręce i nigdy nie zostałem przez nie ugryziony. Zresztą owady ogólnie mnie lubią i krzywdy mi nie robią... Brałem już na ręce rozmaite chrząszcze (od dziecka ? moi rodzice bywali tym przerażeni), osy i wiele innych skrzydlatych czy pełzających zwierzaków... Nie licząc owadów, dla których kąsanie człowieka jest związane z odżywianiem się ? jak komary czy bąki ? zostałem użądlony tylko dwa razy w życiu. Raz, gdy jako ośmiolatek usiadłem na mrowisku wścieklic (możesz się domyślić, gdzie mnie pokąsały), a drugi, gdy kiedyś w autobusie nie zauważyłem osy i niechcący docisnąłem ją do szyby ramieniem (potem ją złapałem i wypuściłem przez okno)...

Poza tym ? cudne fotki. Kropliki, malwy, kosmosy... Wszystko to, co najpiękniejsze.

Pozdrawiam!
LOKI
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Krysiu tak chodziło mi o te szczawiki ;:173 Kosmosy cudne ;:173 Ja mamdzisiaj taki spiący dzień, ze juz nie moge...cały czas sie o jakas ściane stukam.... ;:219
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Christin :wit Wnuczusię masz śliczną jak kwiatuszek ;:138 . Chyba zostanie biologiem ,bo nie boi się zwierzątek :;230
Pozdrawiam Ewula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”