Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Miód gryczany jest BARDZO wyrazisty w smaku, wg mnie zdominuje smak nalewki, poczekaj na wrześniowe węgierki, z nich nalewka wyjdzie najlepsza. Jak będą lekko podfermentowane zalej %, wówczas uzyskasz właściwy smak.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
pelikano11
Jeśli śliwki są mocno aromatyczne, a do tego dajesz aromat, to daj miód mało wyraźny w smaku, może wielokwiat.
Biotit
Może Ty będziesz wiedział Piotrze dlaczego nalewki śliwkowe mojego Dziadka były gęste, moje mi takie nie wychodzą.
Jeśli śliwki są mocno aromatyczne, a do tego dajesz aromat, to daj miód mało wyraźny w smaku, może wielokwiat.
Biotit
Może Ty będziesz wiedział Piotrze dlaczego nalewki śliwkowe mojego Dziadka były gęste, moje mi takie nie wychodzą.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Beata
wszystko zależy od miąższu śliwki.
Miód też zagęszcza nalew.
wszystko zależy od miąższu śliwki.
Miód też zagęszcza nalew.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Ale śliwki są te same, stara 50 letnia śliwa wciąż rodzi, choć owoce są coraz drobniejsze. Może to jest przyczyna?
Szkoda, że Dziadziuś nie zapisywał swoich przepisów.
Szkoda, że Dziadziuś nie zapisywał swoich przepisów.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Też tak przypuszczałem.. na węgierki jeszcze czekam, jeszcze się nie nadają, u nas przynajmniej 2-3 tygodnieBiotit pisze:Miód gryczany jest BARDZO wyrazisty w smaku, wg mnie zdominuje smak nalewki, poczekaj na wrześniowe węgierki, z nich nalewka wyjdzie najlepsza.
whitedame może wielokwiat? ale mogę mieć z przewagą koniczyny, w tym roku to baardzo smaczny miód
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Nalewka z rabarbaru, którą nastawiałam w maju, jest po prostu rewelacyjna. Aromat ma niesamowity- mocny, wyrazisty. Ta nalewka okazała się strzałem w dziesiątkę! Teraz postanowiłam poeksperymentować z borówką leśną czerwoną, ciekawe co mi z tego wyjdzie. Na pewno podzielę się wrażeniami.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Masz na myśli żurawinę,prawda?
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
W zasadzie to prawie to samo,wrzosowate.Żurawina jest zaliczana do borówek.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Nalewkę z żurawiny dostanę od znajomego, któremu podarowałam swoją rabarbarówkę. Będę mogła porównać obie nalewki, jak borówkowa dojdzie.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- 200p
- Posty: 347
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Interesująca ta nalewka z rabarbaru, będę wdzięczna za podanie przepisu.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1110
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Pół kilo jarzębiny mrozi się w zamrażarce lepiej zrobić nalewkę czy wino, macie dobre przepisy?
pozdrawiam Ewa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Borówka czerwona a żurawina to jednak smakowo różnica ogromna.
A ja namieszałem owoce z róży rugosa (bez nasion, teściowa wydłubała
) z aronią 1:1 i trochę ałyczy bez pestek. Na razie zalane %. Co myślicie? dorzucić coś?
A z samej tarniny robiliście? U nas klęska urodzaju na dzikich krzakach
A ja namieszałem owoce z róży rugosa (bez nasion, teściowa wydłubała

A z samej tarniny robiliście? U nas klęska urodzaju na dzikich krzakach
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Zrobiłem trochę nalewki na czarnej porzeczce,kupionej.Okazuje się,że nie ma ani trochę aromatu czarnej.
Owoce jedzone surowe,miały aromat,lekki.
Wiśnie w nalewce,zamiast wypuścić sok,wypiły alkohol,pływają jak grube foki, w różowym płynie.
Podobno to była łutówka.Kiedyś zrobiłem 40litrów nalewki na własnej łutówce,trunek wyszedł ciemny,jak krew
wampira i taki miał być.
Ze zmartwienia,zasypałem własne węgierki cukrem,jak wypuszczą soku,tyle,aby w nim pływały,dostaną
taką samą objętość akoholizmu.
A wiśnie będą na zakąskę,do śliwówki.
Owoce jedzone surowe,miały aromat,lekki.
Wiśnie w nalewce,zamiast wypuścić sok,wypiły alkohol,pływają jak grube foki, w różowym płynie.
Podobno to była łutówka.Kiedyś zrobiłem 40litrów nalewki na własnej łutówce,trunek wyszedł ciemny,jak krew
wampira i taki miał być.
Ze zmartwienia,zasypałem własne węgierki cukrem,jak wypuszczą soku,tyle,aby w nim pływały,dostaną
taką samą objętość akoholizmu.
A wiśnie będą na zakąskę,do śliwówki.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Może dałeś za mocny alkohol..mirzan pisze:Wiśnie w nalewce,zamiast wypuścić sok,wypiły alkohol,pływają jak grube foki, w różowym płynie.