Mały sucholubny zbiorek

Zablokowany
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek

Post »

Magdo, a jak tam Echinopsis eyriesii posadzony koło bloku pod drzewkiem? :D Przeczytałam o nim jak pisałaś na wątku truskafka85 i tak mnie zastanawia czy jeszcze tam jest :D
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Paula jeszcze jej nie oddaję :wink: Wciąż nie mogę się zdecydować, co zrobić w przyszłym sezonie. Troszkę mi szkoda roślin, które są ze mną jako te pierwsze. No i dochodzi fakt, że u mnie warunki mają średnie. Nawet gymno nie rosną, jak należy. I w związku z tym, zaczynam się wahać, czy jest sens dalszego kupowania. Jeśli nie mogę zapewnić roślinom poprawnego rozwoju, to po co je męczyć? A na tą ilość kaktusów, jakie mam teraz, miejsce jest.
W każdym razie, jak tylko postanowię, że chcę pozbyć się co poniektórych roślin, to mamilarie są z przeznaczeniem dla Ciebie :D

Paula15 dobre pytanie. Nie sprawdzałam, ale skoro mi przypomniałaś to jutro tam pójdę i sprawdzę. Jak będą to któregoś wieczora ;:175 ;:224
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżeli mogę coś zasugerować (co równie niemiło się pisze jak czyta) może po prostu dobierz sobie kolekcję metodą prób i błędów - co jest w stanie dobrze rosnąć w Twoich warunkach zostaje a reszty się po prostu pozbyć bez wyrzutów sumienia?

Ja również mam sentyment do swoich pierwszych roślin, w końcu miały z nami tak ciężko a jednak przeżyły :idea:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sokolica pisze: Paula15 dobre pytanie. Nie sprawdzałam, ale skoro mi przypomniałaś to jutro tam pójdę i sprawdzę. Jak będą to któregoś wieczora ;:175 ;:224
Haha :;230 Wyobraziłam to sobie :lol: Na ratunek Echinopsisów! ;:134 Z chęcią przygarnęłabym odrościk 8-)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

theoria_ pisze:może po prostu dobierz sobie kolekcję metodą prób i błędów - co jest w stanie dobrze rosnąć w Twoich warunkach zostaje a reszty się po prostu pozbyć bez wyrzutów sumienia?
Nie wiem, czy jest coś łatwiejszego w uprawie w tych warunkach niż gymnole. A i z nimi nie wszystko jest tak, jak być powinno. I wcale nie kolekcjonuję ich dlatego, że nie mają dużych wymagań. Szczerze za nimi przepadam. Po prostu.
Już Henryk mi sugerował pozbywać się roślin, które nie dają rady, albo zwyczajnie szpecą. Tylko nie potrafię się przemóc.
Paula15 pisze: Haha :;230 Wyobraziłam to sobie :lol: Na ratunek Echinopsisów! ;:134 Z chęcią przygarnęłabym odrościk 8-)
Paula, jak przyjdzie mi je wykopać, to wszystkie będą do oddania ;:oj Jedyny problem, to taki że one były wielkości jabłek ;:oj
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sokolica pisze: Paula, jak przyjdzie mi je wykopać, to wszystkie będą do oddania ;:oj Jedyny problem, to taki że one były wielkości jabłek ;:oj
To raczej zaleta-są już odchowane ;:224 :;230
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

sokolica pisze: Nie wiem, czy jest coś łatwiejszego w uprawie w tych warunkach niż gymnole. A i z nimi nie wszystko jest tak, jak być powinno. I wcale nie kolekcjonuję ich dlatego, że nie mają dużych wymagań. Szczerze za nimi przepadam.
to nie sztuka mieć szklarnie albo tunel i w nim uprawiać , postaraj się nauczyć je tak uprawiać by zadowalająco rosły,metodą obserwacji roslin, ewentualnie pozbywaj się gymnoli znanych z wiekszej światłowymagalności , górskich itd .Ja w tym roku chciałem dogodzic np G.sagligonis i nieźle mu bok przypiekło, a tak pieknie się rozwijał w umiarkowanych warunkach przez kilka lat.
Dobrze że akurat na gymnole Cię wzięło bo one generalnie z tych o umiarkowanych wymaganiach świetlnych.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Madziu, to że zachowa się urodę roślin rosnących w słońcu tam, skąd je nabyłaś, jest trudną sprawą bez parzeniska czy foliaka, ale dlaczego od razu z tych roślin rezygnować. Hoduj dalej. I tak są ładne. Pomyśl, że roślinki u ciebie lepiej się czują w półcieniu, niż miały by wegetować w mocno słonecznym miejscu jak u tomboj0. :)
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula byłam, widziałam, są :lol: Przysypane liśćmi z drzew. Trzeba więc biedakom pomóc :lol: Jakby co, będę Cię mieć na oku :wink:

Jacku uczę się, uczę... Tylko wciąż jakoś to słabo idzie. Wniosek mam jeden - na zewnętrznym parapecie żadna roślina nie wygląda źle. Nawet zadowalająco. Więc póki mój Mąż nie poszerzy mi zewnętrznej miejscówki, nic u mnie nowego się nie pojawi.
U mnie też kilka roślin opaliło sobie boczki, ale to nawet fajnie wygląda.
Spy pisze:Pomyśl, że roślinki u ciebie lepiej się czują w półcieniu, niż miały by wegetować w mocno słonecznym miejscu jak u tomboj0. :)
Żartujesz? ;:202 Wg mnie to jednak taka wegetacja w pełnym słońcu wpływa wyłącznie na poprawienie urody roślin. Moje mają urodę "marketową", u Tomka wyglądają bardziej naturalnie.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sokolica pisze:Paula byłam, widziałam, są :lol: Przysypane liśćmi z drzew. Trzeba więc biedakom pomóc :lol: Jakby co, będę Cię mieć na oku :wink:
To trzeba ratować jak nic ;:175 ;:204 Szkoda by było takich "jabłuszek" :lol:
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

No, wiadomo, że naturalniej, ale nie możesz powiedzieć, że u Ciebie mają jakąś straszną biedę.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

sokolica pisze:Nie wiem, czy jest coś łatwiejszego w uprawie w tych warunkach niż gymnole. A i z nimi nie wszystko jest tak, jak być powinno. I wcale nie kolekcjonuję ich dlatego, że nie mają dużych wymagań. Szczerze za nimi przepadam. Po prostu.
Już Henryk mi sugerował pozbywać się roślin, które nie dają rady, albo zwyczajnie szpecą. Tylko nie potrafię się przemóc.
Gatunek gatunkowi nierówny i jednym roślinom bardziej odpowiadają takie warunki innym mniej - tylko to miałam na myśli. Absolutnie nie widzę u Ciebie żadnych szpetnych roślin. To TY masz być z nich zadowolona i dumna, i tak naprawdę nikomu nic do tego. Wszyscy wyskoczyliśmy z dobrymi chęciami a wyszło jak zwykle. Absolutnie nie miałam zamiaru Cię krytykować, bo mnie samej daleko do ideału.

Pomysł z powiększeniem zaokiennego stanowiska jest super ;:333
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula bo ja szpetnych (tych bardzo szpetnych) nie pokazuję :lol: I nie odbieram słów tutaj, jako krytyki, absolutnie. Jeśli są jakieś nieprawidłowości w mojej uprawie, to Wasze opinie motywują tylko do dalszego ulepszania. W sumie po to tu jesteśmy, nie tylko żeby się chwalić, ale też sobie pomagać i radzić.

Pokażę dwa moje "maluchy".
Jeden z moich pierwszych gymno, niezidentyfikowany. Saglionis to raczej nie jest, ma zbyt błyszczący naskórek i brak ciernia centralnego. Może G. marquezii. Ma obecnie 5cm średnicy, czyli ładnie przyrósł w ciągu minionego roku, a jednocześnie pozostał kulisty. Mimo, że z kwiaciarni, nieopisany, niewiadomego pochodzenia, to bardzo go lubię.

Obrazek

I Gymnocalycium saglionis, dość gęsto ucierniony. Średnica 10-11cm. Dużo nowych cierni mu przybyło w ciągu tego sezonu.

Obrazek

Oba razem:

Obrazek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Saglionis super, prawie tak ładny jak mój :twisted:, a ten drugi rzeczywiście trochę jak saglionis a trochę jak nie on . I proszę mi tu bez marudzenia, wszystko chciała by odrazu ;:209, pokaż lepiej te "brzydale".
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ten pierwszy to nie jest przypadkiem Gymnocalycium pflanzii??

A Twój Gymnocalycium saglionis rzeczywiście ładny i ślicznie wycierniony. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”