Witam,
Mam problem z posadzonymi na w pojemnikach balkonie pomidorami. Mają jakiś niedobór, chciałabym poprosić o pomoc jak mogę im pomoc.
Pomidory posadzone sa po 2 szt. w 22l pojemnikach z mieszanką ziemi ogrodowej i torfu odkwaszonego z pasłęka (wymieszalam to co mialam, ok pol na pol). Po pewnym czasie po przesadzeniu podlalam je mocno rozrobionym substralem do pomidorow, mniej więcej po tygodniu zauważyłam jasne plamki na młodym liściu jednego z krzaków, przez tydzien podlewalam je tylko wodą, pojawiły się odbarwienia nowych liści na wszystkich krzakach, znowu podlałam substralem, odbarwienia się nie zmniejszyły, a nawet wydają mi się większe.

Z tego co próbowałam sama znaleźć to pasuje mi niedobór manganu, ew. cynku, ale nie wiem jak stwierdzić który i co jest powodem, czy faktyczny niedobór, czy może nadmiar potasu z substrala (dopiero teraz wyczytalam, ze on bardziej sie nadaje do kwitnących pomidorow), czy jakies moje inne bledy. Pomidory mają "luzna" ziemie, nie sa ani przelane, ani przesuszone.
Byłabym wdzięczna za poradę.
Marta