Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Kto by pomyślał, że to koniec listopada...Rok temu leżał już śnieg. Ta dziwna pogoda zaowocowała wyprawą do ogrodniczego. Udało mi się kupić kolejne czosnki. Co prawda sama musiałam upomnieć się rabat, ale opłacało się. Za niecałe 7 zł mam 10 cebulek - 4 różnych czosnków. M.in taki kupiłam:

Obrazek

Oczywiście wszystkie dziś posadziłam. Zrobiłam małą inspekcję na działce po tych wichurach. Wszystkie liście mi wywiało z rabat. "Uciekinierów" mąż odnalazł i zgrabił, a ja znów przysypałam gdzie trzeba.
W sobotę powiesiłam na czereśni to nowe karmidełko. Ku memu zdziwieniu dzisiaj było już prawie puste :roll:

Obrazek

Obrazek
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Za wcześnie na dokarmianie :-) Niech maluchy szukają nasion chwastów i szkodników ;-)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Strat po wichurze nie znalazłam :D Tyle, że w poniedziałek nie było prądu. Nie wkopałam też róż, które od piątku czekają zadołowane. Ciekawy czosnek :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, wiem Siberio, że za wcześnie. Chciałam je jednak jakoś ściągnąć na swoja działkę ;:224 Teraz jest czas sprawdzania gdzie są jadłodajnie.
Ewo w E-gu też były problemy ze światłem. Pierwszy raz widziałam w sprzedaży taki czosnek. Zobaczymy co z niego wyrośnie. Kupiłam też czosnek schubertii. Moja kolekcja czosnków mocno powiększyła się w tym roku - także dzięki Tobie ;:196 Przy takiej pogodzie róże mogą chyba poczekać...

Zimy nie widać i nie słychać, więc chyba nie powinny dziwić takie widoki ( fotki dzisiejsze :) )
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będzie sie działo wiosną.Czosnki sa piekne,pod wpływem forum też kupiłam we wrześniu trochę.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Obrazek[/url] - to może nie kwiat, ale też niespodzianka - rośnie ich u mnie całkiem sporo - czy to smardze..?![/quote]

Moje smardze, które tylko raz pokazały się na działce wyglądały inaczej, były brązowe i brzegi pofalowane.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No proszę , to już wiosna :shock:
Jak miło, że nie ma jeszcze śniegu. :heja
Izuniu, :wink: gdzie można kupić takie karmidełko dla ptaków. ?
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

tu.ja pisze:Marysiu -...Poza tym mam coś odpowiedniego dla Ciebie - chryzantemę letnią - kwitnie na przełomie lipca i sierpnia :wink: Czytałam, że spotkanie Forumek z 3City tradycyjnie się udało ;:108
Izo - spotkanie faktycznie - udane jak zwykle, chociaż tym razem bardzo kameralne ;:162
Bardzo zainteresowała mnie ta chryzantema, o której piszesz. Masz jakieś fotki? W jakim ona jest kolorze?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Jak widzę dzisiaj gonię po działkach za Marysią i Krysią.Pogoda super,prawie wiosenna.Och jakby to było dobrze gdyby wogle nie było zimy/czyt.śniegu/.Izo Twoje zakupy skłoniły mnie do zainteresowania się czosnkami.Raz miałam posadzone białe ale były jakieś małe i mizerne i w końcu zniknęły,zawsze sterczały kikutki trzy z ziemi.Dzisiaj będę na rynku więc zerknę co w ogrodniczych mają.Czy czosnki tylko sadzi się jesienią czy jak kupię dzisiaj to mogę przetrzymać do wiosny albo wsadzić do doniczki?Jeśli chodzi o nasz przyjazd ,to będziemy miały z Marysią wpisane w kalendarz.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Witaj Izo, zaglądam z rewizytą.
Ależ masz piękną działkę! Kolorowa cały rok i tak pięknie zadbana... Nie wiem kiedy ja wyjdę chociaż w części tak ze swoją! Skalniak rewelacyjny ;:180 Piękne róże i ech... w ogóle wszystko. Na razie tylko przebiegłem, ale będę podziwiał w jesienno-zimowe wieczory. I uczył się.

Serdeczności
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18

Post »

Witaj Izo muszę Ci powiedzieć,że bardzo gustowna ta nowa altanka....zakupy mimo,ze póżnojesienne to bardzo udane..polowałam u nas na czosnki ale trzymali cenę chyba do końca....ale i tak mam sporo z ubr ,mam nadzieje,ze wszystkie wyjdą...u mnie powojnik też wypuściło nowy pęd...i ma pączki :shock:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Niektóre powojniki zaskakują :D Posadziłam wreszcie róże :tan W dodatku przekonałam się, że patyczki posadzone we wrześniu zaczęły rosnąć-mają liście i nie straciły koloru. Goździk chyba się rozpędził, ale pogoda mocno nietypowa :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilu Gości?! :shock: Jak miło! Witam wszystkich cieplutko! ;:7
Małgosiu wiosną zawsze dużo się dziej. Uwielbiam ten czas gdy każdy dzień przynosi kolejne niespodzianki. Eh - kiedy to będzie...Czosnki mam od kilku lat. Co roku dokupuję nowe gatunki i odmiany.

Witaj Mirabelo zupełnie nowy Gościu! W zasadzie nadal nie wiem czy to były smardze. Sądząc po wyglądzie tych grzybów tylko taka nazwa przyszła mi na myśl. Ciekawe czy w przyszłym roku się pokażą. Zapraszam częściej. Do Ciebie zaglądałam już kilkakrotnie po cichutku. Masz dużą i piękną działkę. Twoje róże zachwyciły mnie. Przez mój dom przewinęło się już kilka różnych zwierząt, ale świnek morskich nie mieliśmy jeszcze. Przy następnej wizycie obiecuję zostawić wpis.

Krysiu sama nie wiem co lepsze dla ogrodów i ogrodników - regularne przymrozki w listopadzie czy tak długa i sucha jesień :roll: To karmidełko kupiłam w Kauflandzie za 3 zł. Grzech byłoby nie wziąć.

Marysiu mówisz i masz. Specjalnie dla Ciebie moja letnia chryzantema:
Obrazek

Grażynko czosnki szczerze polecam. Jest tyle różnych, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja większość swoich sadzę różom do towarzystwa - tak dla ich zdrowotności. W zasadzie czosnki sadzi się jesienią. Jeśli kupisz to chyba lepiej posadzić w doniczce i przechować w chłodnym niż na tak na "sucho". Zapraszam serdecznie! Będzie mi bardzo miło gościć Was.

Witaj Remik ! Miło, że zajrzałeś. Dziękuję za pochwały! Uporasz się ze zmianami na działce szybciej niż myślisz. Dasz radę! Forum Ci w tym pomoże. Wszyscy się tu uczymy. Zaglądaj kiedy tylko będziesz miał czas i ochotę. Może coś Cię natchnie.

Iwonko - miło Cię widzieć po dłuższej przerwie. No właśnie u mnie też było krucho z przecenami. Jakoś sprzedawcy nie kwapili się zbytnio do wyprzedaży. A czosnki w większości ( nie wiedzieć dlaczego ) są dość drogie.

Na dobranoc kilka z moich czosnków:

Obrazek - czosnek spiralny

Obrazek - giganteum z Biedronki

Obrazek - czosnek niedźwiedzi

Obrazek
Obrazek - te 2 ostatnie to niskie czosnki - ostrowskiego i złocisty
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Byłam dzisiaj na hali/rynku/i czosnki były przecenione na 8 zł nie wiem czy to dobra cena?
Czosnki piękne a niedźwiedzi to mój wymarzony.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko wszystko zależy jakie to były czosnki. Jednak 8 zł to i tak sporo. Jak przyjedziesz to niedźwiedzi dostaniesz ode mnie. Jak go troszkę ograniczam i u mnie rośnie w doniczce. Ponoć potrafi być bardzo ekspansywny. Jego plusem jest to, że jadalny i nadmiar można z pożytkiem dla zdrowia skonsumować ;:224

Obrazek - czosnek nigrum

Obrazek

Obrazek - czosnek Krzysztofa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”