Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Basieńko ;:196
Ale liliowy szał piękne, chyba nie potrafiłabym się na którąś zdecydować - piękna ta czerwona i biała, i te piegowate :;230
Jakoś migdałków się ostatnio chorowitych naoglądałam,więc Twój najpiękniejszy :tan
Z której strony świata tego słoneczka wyglądają?

;:3
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIA czy ono ma przyjść z tamtej strony?? oczywiście ;:3 teraz u mnie troche zagląda przez szybę . Dałaś pokaz kolorów a dach altanki niedługo zarośnie bluszczem ,albo to tylko konary drzew sie na nim opierają ;:196 Moze juz wreszcie pogoda się ustabilizuje
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu Lilie u ciebie już piękne ;:138 Zresztą nie tylko...cały ogród bardzo fajnie,kolorowo wygląda......lubię taki busz :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Basia napisała:
Majka jak dobrze trafisz, to lilie pięknie ozdobią Ci ogród. Ja sobie nie wyobrażam rabatek bez nich. Kwitną raz, ale przecież wcale nie tak krótko i kwiaty są okazałe. Poza tym mają różne terminy kwitnienia i można na nie liczyć, aż do jesieni. Zresztą prawie wszystkie kwiatki kwitną tylko raz...no, może oprócz róż, ale te z kolei wymagają masę zabiegów.
Otóż to trzeba dobrze trafić a ja do tej pory zawsze źle trafiam i mam same łodygi zamiast takich kwiatów jak Twoje. Jak mi jesienią polecisz jakieś pewne to kupię inaczej żadnych nowych lilii. ;:108
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Basiu witaj. :wit
Przepięknie lilie Ci kwitną, jak dużo odmian.
Ja nigdy tyle nie uzbieram, chociaż je bardzo lubię, gdyż co zimę nornice wyjadają.
Migdałek przystrojony powojnikiem bardzo ciekawie wygląda.
Ścieżki wysypane korą, to bardzo praktyczne rozwiązanie i ładnie wyglądają, takie wijące pośród roślin. :)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu proszę o wykład o nasturcjach: ja je wywaliłam a tu czytam, że ściagają mszyce z innych roślin :oops:
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Basiu... ładny migdałek ,wciąż kwitnie też takiego chcę... :wink: Lilie mokną ,ale nie przeszkadza im to wcale...dalej piękne...Róża różowa sądząc po pąku ,może być Bonicą,mam dwie kupowane jako Bonica'82,obydwie podobne ,ale nie te same... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No, ale czy to ważne, czy Bonica, czy nie.
Grunt że ładnie kwitnie, jest zdrowa i dobrze zimuje.
A może4 faktycznie w ciemiu trochę inaczej się zachowuje?
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Basiu ty masz moją imienniczkę aja mam Barbara Dibley jest jednak kłopotliwa nie lubi wiatru i nie znosi pełnego słońca.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Piękna ta róża! I kwitnie jak szalona :D jeśli zdjęcie nie kłamie, to kolor jest fantastyczny! ;:138
Rudzielec na ostatnim zdjęciu - wypisz, wymaluj p mój Elfik! :lol:

Basiu, z Katowic do Bytomia trafię, tylko nie wiem kiedy :roll: Jak się rozpogodzi, to obiecałam do Cieszyna jechać. Ostatnio stale gdzieś jeżdżę ...
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Basiu ale wspaniały gąszcz u ciebie uwielbiam takie klimaty ;:138 ;:138 ;:138 lilie cudowne już czuje ich zapach :D :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Aniu ta biała lilia jest wyższa ode mnie. W chwili obecnej bryluje wzrostem i urodą.
Zwierzaki patrzą na wschód :) jakże by inaczej :;230

Jadzia dzisiaj popołudniu, przez chwilę wyszło słońce. Momentalnie osuszyło parę roślin, a część nawet się podniosła. Cóż, to tylko parę minut, potem znów lunęło.
Na dachu szopki winorośl od sąsiada, chciał ja wyciąć, ale się nie zgodziłam. Podoba mi się.

Ala na kolor w ogródku pracują teraz tylko lilie :D płatki róż na rabatach i ścieżkach, powojniki rosną, ale chowią pyszczki w siatce ogrodzeniowej.

Majka ja na pewno będę zamawiać jesienią lilie w Lilypolu. Część cebulek orienpetów zgniła, więc muszę je uzupełnić. Możemy zamówic zbiorczo, dziewczyny pewnie tez się dołączą.

Tajko a próbowałaś sadzic cebulki w koszyczkach? U mnie wszystkie w pojemnikach. Dodatkowym plusem jest to, że bez problemu można znależć koszyk i bez uszkodzenia cebuli np. przesadzić. Poza tym na mojej działce mieszkaja trzy koty, więc nornice nie maja prawa bytu :)

Aniu zaraz tam wykład ;:224 po prostu zauważyłam, że mszyc na innych roślinach jest o wiele mniej, jeśli w pobliżu rośnie nasturcja. Pewnie im najbardziej smakują jej soki. Rok temu miałam dość dużo nasturcji i mszyc na różach niewiele. Na kalinie nie było wcale, a teraz liście ma az zwinięte.Trochę to dziwne, bo różane mszyce są zielone, a nasturcjowe czarne.
Teraz nasturcji nie siałam, bo denerwują mnie wciąż żółknące na nich liście...a mszyce na różach obrodziły wyjątkowo.

Nela wyczytałam gdzieś dzisiaj, że Bonica powinna mieć siedmiopłatkowe liście. Moja ma pięć...specjalnie liczyłam :) muszę jeszcze raz przestudiować źródła.
Migdałek bardziej udany teraz, niż wiosną :;230 miał zaledwie kilka marnych kwiatków.

Gosia i tego będziemy się trzymać :D krzak ładny, wciąż kwitnie, a że nie do końca nazwany? Trudno.
Mój drugi krzew niby Boniki rośnie już w głębokim cieniu i kwiatów ma malutko, o wiele jaśniejszych, niz u siostry. Na jesień po raz kolejny zostanie przesadzony, tym razem do słońca.

Danusiu ta moja Danka jest naprawdę o wiele piękniejsza, niż na zdjęciu. Za to z Basiami mam kłopoty :wink: Barbarę Dibley posadziłam w dobrym miejscu, pod drzewem, ale została stratowana podczas podcinania gałęzi. Odbiła wiosną jednym pędem, który wyrwałam z ziemi razem z mniszkiem. Chyba zakończyła żywot :( Wiosną kupiłam Barbarę, zakwitła szybko i dość obficie. Niestety, w sobotę ścięłam ją do ziemi...padła na uwiąd ;:223

Iza kwiaty tej róży zachwycają wszystkich. W zasadzie są cudne we wszystkich stadiach rozwoju. Zdjęcia oddają budowę kwiatka, ale koloru niestety, nie. Nazwę dla niej wyszukała rok temu Jadzia, jako, że róża też jej wpadła w oko, w realu :)
A tutaj więcej jej fotek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=966
Musisz dotrzeć do Bytomia przed 26 lipca, potem mam zabiegi w Reptach, przez dwa tygodnie.

Majka pachnące lilie jeszcze nie kwitną. Czekają na słoneczną pogodę :) i dobrze, bo jakoś bardzo spieszy się kwiatom w tym roku. Kto to widział, aby na początku lipca kwitły floksy :roll:

Zapłakane powojniki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIA w trakcie tej przerwy między ulewami poszłam z Sisi na spacer do Tosi do ogródka niestety jej nie było ,ale nieszkodzi Sisi miała fajny spacer. Tego deszczu już za dużo ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Basiu powojniki u Ciebie cudo a zwłaszcza ten purpurea śliczny ,różyczki też deszcz troszeczkę obciążył jak i u mnie :D
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Basiu piękne powojniki .Szczególnie ten pełny.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”