Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
KRYSIU czyli w tym roku będzie begoniowo na tarasie . Tez kupiłam 4 cebulki i na razie siedzą w domu w doniczkach
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu,wczoraj naliczyłam już 11 begonii wychyliło łebki,coś zaczęło kiełkować w żeniszkach,nie wiem tylko czy to kwiat czy jakieś przypadkowe zielsko.
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
...że się tak wbiję w dyskusję...
Tamten rok był tragiczny dla roślin, u mnie wszystkie pelargonie jakiś grzyb "zeżarł".To chyba sprawka wyjatkowo mokrego lata.
Też się zastanawiam na sadzeniem begonii z bulw.Tyle pięknych odmian.Ja sadzę tylko begonię stale kwitnącą, o małych kwiatkach, ale też są ładne, tylko mniej okazałe.

Tamten rok był tragiczny dla roślin, u mnie wszystkie pelargonie jakiś grzyb "zeżarł".To chyba sprawka wyjatkowo mokrego lata.
Też się zastanawiam na sadzeniem begonii z bulw.Tyle pięknych odmian.Ja sadzę tylko begonię stale kwitnącą, o małych kwiatkach, ale też są ładne, tylko mniej okazałe.
Ano trafiły mi się begonii w OBI Jadziu to będzie begoniowo. A że mało miejsca na roślinki to musi być piętrowo.
Małgosiu gratuluję, skoro wybiły to znaczy, że rosną, a w ziemi ogrodniczej nie ma chwastów, łatwiej o kiełkowanie niż poradzić sobie z pleśnieniem siewek.
Gosiu ja gdy nie miałam jeszcze działki, to obsadzałam mój blokowy balkonik czym mogłam. Bulwiastych nie kupowałam z uwagi na silne wiatry, a one mają duże kwiaty i wiatr by je obtrącał. Ale właśnie te stale kwitnące, białe o zielonych listkach gościły u mnie. W skrzynkach na zewnątrz zwisały pelargonie, a żeby nie było łyso od strony balkonu, to pomiędzy wsadzałam pelargonie czerwone stojące i białe begonia. Polubiłam je za obfite, wcale nie małe kwiaty i wprowadzam je też na działkę przeważnie pomiędzy pierwiosnki. Odszukam zdjęcie balkonu to wstawię, najpierw zdjęcie muszę skanować.
Przyznam, że o balkon już nie dbam, ponieważ z działki wracamy bardzo późno i nie mam kiedy podlewać. Mieszkam na 10 piętrze wiec specjalnie nie widać. Na emeryturze pewnie to zmienię.
Małgosiu gratuluję, skoro wybiły to znaczy, że rosną, a w ziemi ogrodniczej nie ma chwastów, łatwiej o kiełkowanie niż poradzić sobie z pleśnieniem siewek.
Gosiu ja gdy nie miałam jeszcze działki, to obsadzałam mój blokowy balkonik czym mogłam. Bulwiastych nie kupowałam z uwagi na silne wiatry, a one mają duże kwiaty i wiatr by je obtrącał. Ale właśnie te stale kwitnące, białe o zielonych listkach gościły u mnie. W skrzynkach na zewnątrz zwisały pelargonie, a żeby nie było łyso od strony balkonu, to pomiędzy wsadzałam pelargonie czerwone stojące i białe begonia. Polubiłam je za obfite, wcale nie małe kwiaty i wprowadzam je też na działkę przeważnie pomiędzy pierwiosnki. Odszukam zdjęcie balkonu to wstawię, najpierw zdjęcie muszę skanować.
Przyznam, że o balkon już nie dbam, ponieważ z działki wracamy bardzo późno i nie mam kiedy podlewać. Mieszkam na 10 piętrze wiec specjalnie nie widać. Na emeryturze pewnie to zmienię.
Pozdrawiam Krystyna
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Witaj Krysiu, zwiedziłam, Twoją działeczkę, piękna. Gratuluję pięknych roślin. Też lubię begonie, ale nie potrafię ich przechować.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Krysiu to dobrze że na 10pietrze-ja mieszkam na parterze,na dzień Matki kupiłam mamie skrzynki z czerwonymi i łososiowymi pelargoniami.Rosły sobie miesiac,były piękne,bujne,któregoś ranka wstajemy i na barierkach ani śladu po naszych pelargoniach...nawet haki zabrali...
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Krysiu ale na baczność stały mieczyki gratulacje

Witaj Zosiu w moim ogródeczku. Miło, że się Tobie podoba. W naszej blokowej piwnicy wszystko dobrze się przechowuje, nawet się specjalnie nie staram. Begonie w tym roku kupiłam za 20 zł 6 bulw to nie wiele jak na takie długie kwitnienie.
Marzenko, działki to my mamy okradane, ale o kradzieży balkonowej z kwiatów to u nas nie słyszałam. Przyzwyczailiśmy się, wszyscy mają straty.
Witam serdecznie Anito, mieczyki to jedne z moich ulubionych kwiatów od dzieciństwa. Lubię dalie, pierwiosnki, pelargonie i wszystkie cebulowe.
Mama miała ogródek, ale mnie zupełnie nie interesował, jak to młodych, nie miałam na to czasu. Wiem, że trzeba je głębiej wkopywać, to bardzo pomaga. W razie konieczności interwencji w utrzymaniu ich w pionie mam metalowe pręty ze zniszczonego namiotu ogrodowego. Te ze zdjęcia były trzymane w lodówce, zbyt wcześnie kiełkowały, wiec je w domu ułożyłam w pudełku z ziemia , było podpędzane, ale nie wiem czy wcześniej kwitły.
W tym roku też będą rosły w tym szeregu, stosuję im zmianę miejsca każdego roku. Oczywiście mam też bardzo dużo siewek ? cebulek przybyszowych, poeksperymentuję. Miejsca u mnie mało na kwiaty, ciasno mają.
Marzenko, działki to my mamy okradane, ale o kradzieży balkonowej z kwiatów to u nas nie słyszałam. Przyzwyczailiśmy się, wszyscy mają straty.
Witam serdecznie Anito, mieczyki to jedne z moich ulubionych kwiatów od dzieciństwa. Lubię dalie, pierwiosnki, pelargonie i wszystkie cebulowe.
Mama miała ogródek, ale mnie zupełnie nie interesował, jak to młodych, nie miałam na to czasu. Wiem, że trzeba je głębiej wkopywać, to bardzo pomaga. W razie konieczności interwencji w utrzymaniu ich w pionie mam metalowe pręty ze zniszczonego namiotu ogrodowego. Te ze zdjęcia były trzymane w lodówce, zbyt wcześnie kiełkowały, wiec je w domu ułożyłam w pudełku z ziemia , było podpędzane, ale nie wiem czy wcześniej kwitły.
W tym roku też będą rosły w tym szeregu, stosuję im zmianę miejsca każdego roku. Oczywiście mam też bardzo dużo siewek ? cebulek przybyszowych, poeksperymentuję. Miejsca u mnie mało na kwiaty, ciasno mają.
Pozdrawiam Krystyna
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu, ale Ci zazdroszczę, że u Ciebie w piwnicy wszystko dobrze się przechowuje... U mnie jest za ciepło i wszystko raczej wysycha 

-
- 1000p
Kasia ja też mam ciepłą piwnicę ale schodzę ciągle z butlami wody i skrapiam dalie,begonie,kanny-co tam mam
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie historia podobna. Zanim kupiłam działkę to szalałam ogrodniczo na balkonie. Teraz już mi się aż tak bardzo nie chce. Wiosną jest na nim zielono, bo wszystko co kupię to najpierw trafia na balkon. Później wynoszę na działkę i mój balkon specjalnie nie odbiega od innych. Jednak zawsze te 2-3 skrzynki kwitnące staram się mieć. Wstyd się przyznać, ale w moim bloku balkony z kwiatami można policzyć na palcach jednej ręki. A balkonów jest 45.krysad71 pisze:...Gosiu ja gdy nie miałam jeszcze działki, to obsadzałam mój blokowy balkonik czym mogłam...Przyznam, że o balkon już nie dbam, ponieważ z działki wracamy bardzo późno i nie mam kiedy podlewać... Na emeryturze pewnie to zmienię.
-
- 1000p
Iza bo ludzie to myślą tylko do drzwii swoich mieszkań,dalej już ich nic nie interesuje
U nnas też już balkony nie są obsadzane kwiatami. Myślę, że coraz trudniej z kasą u ludzi, a lokatorzy się starzeją, emeryci. Moja córca jeszcze ma dużo kwiatów, ona dopiero 4 lata mieszka u siebie to jeszcze jej sie nie znudziło.
Pozdrawiam Krystyna
-
- 1000p
Szkoda,mi ukradli i kolejny raz się boje.U nas na działkach też kradną-warzywa,kwiaty,altanki rabują-koszmar