Kolejny <storczykomaniak>

Zablokowany
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak>

Post »

Adamie ależ nie masz za co przepraszać przecież się po to tutaj spotykamy aby sobie pogawędzić i nieraz takie podpowiedzi są bardzo pomocne :!:

Kasiu akurat ta grupa roślin też ostatnio zawładnęła moim sercem , szczególnie jestem zafascynowany ich kształtem kwiatu.
Gratuluje powoleńku rozkwitającego oncidium i życzę aby ze sobą przyniosło przepiękny zapach vanili.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak coś pamiętam że ładnie pachnie .Ja swoje kupiłam w tamtym roku w październiku na przecenie .Bulwę miało wysuszoną przesadziłam je i zrzuciło kwiatki .W tym roku zrobiło mi radochę wypuszczając 3 pędy :D
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu to jeszcze większą radochę będziesz miała jak te trzy pędy obsypią się kwiatuszkami , a tak nawiasem mówiąc moje też ma trzy pędy kwiatowe.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

No właśnie widziałam .Kiedyś jak szukałam jakiś info. o tym gatunku trafiłam na fotkę chyba starszego storczyka miał tyle pędów i kwiatuszków że te trzy nasze to niech się schowają ;:224 Prawie na tamtym nie było widać liści tylko kwiaty .Widok zapierający dech w piersi .Czego Tobie i sobie za jakiś czas życzę ;:196
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Jak zwał tak zwał ;:224 ważne, że piękne i pachnące :D
Sabotek nawet jak w pączku to cudnie wygląda ;:108
Zastanawiam się czy Oncidium ma tak małe kwiatuszki czy Dendrobium tak wielkie ;:224
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku te plaione bez liści przypominają mi słodkie świeże figi. :D

Super wygląda ten domek dla maluchów. Teraz będą rosły szybciutko.

Prezentujesz wspaniale swoje kwitnienia. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

Joane pisze:Marku te plaione bez liści przypominają mi słodkie świeże figi. :D
Bardzo dobre porównanie Asi,Oncidum pięknie Ci się Marku odwdzięcza,moje chyba też pędzik puściło ;:224
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu (katarzynka575) bardzo dziękuję za życzenia tak dorodnego rozkwitu, myślę że już jak rozkwitną te trzy pędy to roślina będzie piękna a zapachu starczy nie tylko na pokój ale może i na dom czego również Tobie i sobie życzę ;:196

Lucynko (lucynaf) oj pachnie bardzo ładnie wydaje mi się że najładniej ze wszystkich moich "storczykowych pachnidełek" , u sabotka nie mogę się już doczekać jak zakwitnie by obserwować
cykl rozwojowy kwiatu a jest to zawsze w jakiś sposób podniecające tym bardziej że jak kupowałem roślinę w zeszłym roku to była w pełnym rozkwicie.
Jeśli chodzi o oncidium to raczej dendrobium ma takie duże kwiaty aż sam się im dziwiłem , choć kwiatki oncidium do kolosów nie należą ich średnica to około 3cm.

Asiu (Joane) po głębszym zastanowieniu i przyjrzeniu się fotografi przyznam Tobie racje są łudząco podobne do świeżych fig i jakby nie były w podłożu to można by się naprawdę pomylić.
Bardzo dziękuję za komplementy w imieniu podopiecznych choć to tylko ułamek w porównaniu do Twojej wspaniałej kolekcji.
Pseudo szklarenka faktycznie wspaniała sprawa w przypadku takich maluszkach ,prawie w oczach rosną i mężnieją .

Sylwio (syljed) zgadzam się porównanie bardzo trafne, życzę oby jak najszybciej rozkwitło i pachniało przy tym.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rysiu to może zaoszczędż mężowi takich "rozkoszy" bo jak ma "zejść" ;:170 ... :;230 to będę wspuółwinnny, ale Pleione Formosana polecam choć jest troszkę z nimi zabawy ale cóż się nie robi dla swoich milusińskich :!:
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio coś mało fotografii u mnie ale niestety nie mogę sobie na nie pozwolić bo czas który mam po pracy jest bardzo mocno wyśrubowany i po prostu go niestarcza na wszystko;
-mała zbioróweczka na szybko
Obrazek
- drapieżna Violka (Odontoglossum Violetta Von Holm)
Obrazek
-figlarne gołąbki(Phalaenopsis Star Pink Betris)
Obrazek
- pierwsza rozgwiazda - nie mylić z pierwszą gwiazdką..... :;230 (Beallara Pegy Ruth Carpentier"Morning Joy")
Obrazek
-słodki dzieciak(Oncidium Sharry Baby "Rosa")
Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Marku piękne kwitnienia, szkoda tylko że z gatunku który u mnie nie chce rosnąć. :( ale za to mogę je podziwiać u Ciebie.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Marku może i czasu na wszystko nie wystarcza ale widać, że na opiekę nad kwiatami jest go w sam raz - piękne kwitnienia ;:63
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Piękne kwitnienia pokazałeś, gratuluję ;:138
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

śliczne kwitnienia!!! gratuluje ;:138
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Kasiu, u mnie też Cambriowate nie chcę za bardzo współpracować. Całe szczęście że możemy u Marka oglądać ich piękne kwiaty.

Marku, powiedz proszę jakie mają warunki Twoje "bulwiaste". Może ja coś źle robię i przez to nie chcą u mnie rosnąć. Wczoraj wyrzuciłem cambrię która jeszcze tydzień temu miała 4 zielone psb i nowy spory przyrost. Nagle wszytki zaczęło brązowieć i koniec :(
Pozdrawiam Tomek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”