Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3
Dalu, dziękuję za zaufanie, mam nadzieję, że nie zawiodę żadnych znajomych i nieznajomych. 

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dalu - mam niewielka sadzonkę tojeści rozesłanej
ta o jasno zielonych listkach
jak ją można rozmnożyć ?

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agata - nie musisz się starać - ona sama się rozmnoży 

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hihihiii... Mariola - wiem że ekspansywne, ale mam małą sadzonkę, trzymam ją w donicy i mam zamiar zrobić z niej dodatki do innych donicowych kompozycjiComcia pisze:Agata - nie musisz się starać - ona sama się rozmnoży

- Comcia
Do urwij kawałek pędu, połóż na ziemi i podsyp na środku też ziemią ( albo wciśnij palcem w podłoże ) a na pewno się ukorzeni.
Ago, Mariolu, widzę, że już wszystko sobie wyjaśniłyście w sprawie rozmnażania tojeści rozesłanej
Iguś, jestem tego pewna
Halinko, u mnie powój gwiezdny wykiełkował, a potem rósł bez żadnych problemów i prawie przez cały sezon zdobił mój kącik wypoczynkowy ładnymi, ciekawymi kwiatami w ciepłych kolorach od żółtego do pomarańczowego
Roślinka warta polecenia!
Agnieszko, ja pozostaję wierna głównie pnączom, bo one nie potrzebują zbyt wiele miejsca...Oprócz powoju gwiezdnego, wilca, groszku, siałam też kobeę i tunbergię. Kobea troszkę mnie rozczarowała, bo wprawdzie miała piekne kwiaty, ale dosyć nieliczne i one ginęły w gęstwinie liści. Tunbergia natomiast jest bardzo wdzięczna i niezawodna:

Elu, ja dokładnie tak samo - lubię poszaleć z jednorocznymi; tzn. sieję niedużo, ale różne fajne roślinki.
Tojeść o bordowych listkach jest równie ekspansywna jak gatunek, ale ja nad nią panuję. Rośnie na sporej rabacie i wiosną oraz wczesnym latem bardzo dekoracyjnie wygląda taki bordowy łan, zwłaszcza na tle jasnozielonych krzewów. Bo kwiatki są małe, żółte i raczej niespecjalnie atrakcyjne...
Olu, Elżbietko, ja też lubię oczekiwanie i tę świadomość, że wszystko, co najlepsze w tym roku jest jeszcze przed nami
Adrianko, likwidacja warzywnika i zagospodarowanie na nowo takiej dużej rabaty - to jest wyzwanie! A jaka przyjemność planowania i zakupów
Co do godecji - już się zdecydowałam i kupiłam nasionka; większość opinii forumek i w necie jest jednak na TAK :P

Iguś, jestem tego pewna

Halinko, u mnie powój gwiezdny wykiełkował, a potem rósł bez żadnych problemów i prawie przez cały sezon zdobił mój kącik wypoczynkowy ładnymi, ciekawymi kwiatami w ciepłych kolorach od żółtego do pomarańczowego

Agnieszko, ja pozostaję wierna głównie pnączom, bo one nie potrzebują zbyt wiele miejsca...Oprócz powoju gwiezdnego, wilca, groszku, siałam też kobeę i tunbergię. Kobea troszkę mnie rozczarowała, bo wprawdzie miała piekne kwiaty, ale dosyć nieliczne i one ginęły w gęstwinie liści. Tunbergia natomiast jest bardzo wdzięczna i niezawodna:

Elu, ja dokładnie tak samo - lubię poszaleć z jednorocznymi; tzn. sieję niedużo, ale różne fajne roślinki.
Tojeść o bordowych listkach jest równie ekspansywna jak gatunek, ale ja nad nią panuję. Rośnie na sporej rabacie i wiosną oraz wczesnym latem bardzo dekoracyjnie wygląda taki bordowy łan, zwłaszcza na tle jasnozielonych krzewów. Bo kwiatki są małe, żółte i raczej niespecjalnie atrakcyjne...
Olu, Elżbietko, ja też lubię oczekiwanie i tę świadomość, że wszystko, co najlepsze w tym roku jest jeszcze przed nami

Adrianko, likwidacja warzywnika i zagospodarowanie na nowo takiej dużej rabaty - to jest wyzwanie! A jaka przyjemność planowania i zakupów

Co do godecji - już się zdecydowałam i kupiłam nasionka; większość opinii forumek i w necie jest jednak na TAK :P
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Śliczna ta tunbergia , mam nadzieję że i ja będę w tym roku mogła się cieszyć z jej kwiatków , na razie mam na parapecie kilka 10 cm roślinek i dla pewności wysiałam nasionka dwóch różnych firm
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Pnącza górą
Musze poszukać nasion tunbergii. Podoba mi sie.

Musze poszukać nasion tunbergii. Podoba mi sie.
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teresko , to jest wątek Dali , Iga tam też zagląda ale jak masz pytania do konkretnych osób
to najlepiej wejść do ich wątków.
Tu jest wątek Igi , kliknij na niego to Ci się otworzy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2051085
to najlepiej wejść do ich wątków.
Tu jest wątek Igi , kliknij na niego to Ci się otworzy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2051085
- Grzesiu
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
Jesssusiku jaki piękny obrazek z thunbergią i koneweczką
kobea...nie nie...ja podziękuję tej pani...
ale może skuszę się na wilca

kobea...nie nie...ja podziękuję tej pani...
ale może skuszę się na wilca

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
gdzies widziałam tunbergie czerwoną.....rownie urocza 

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Nie wiedziałam ,że tunbergie mogą być też czerwone .
Widziałam białe i żółte bez ciemnego oczka ,ale ta DALI jest chyba najpiękniejsza .
:P 

Widziałam białe i żółte bez ciemnego oczka ,ale ta DALI jest chyba najpiękniejsza .

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Tak...u Dali sa przecudne
Ja też lubię pnącza ,czytałam ,ze tunbergie mozna przechowac ,próbowałas moze

Ja też lubię pnącza ,czytałam ,ze tunbergie mozna przechowac ,próbowałas moze

Ja taką konewkę rodową niedawno zdobyłam
Tunbergia rzeczywiście komponuje się z nią nieziemsko
Uprawiałam ją kiedyś na balkonie, może pora przetestować w ogrodzie... ;-)

- Comcia
Dalu - donoszę uprzejmie że dzisiaj wysiałam minę :P