Czereśniak - basjak

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak - basjak

Post »

Basiu. Same śliczności pokazujesz. Lwie paszcze przeurocze. Muszę rozglądnąć się za ich nasionkami. Później one same się sieją. trzeba tylko raz je posiać. Zdradź w jakiej proporcji robiłaś miksturkę pokrzywową na mszyce. Muszę jutro podziałać.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu Goryczko zakupem kolorowych lwich paszczy ratowałam sobie melancholijny nastrój. Ogródek pełen chwastów, trawa rośnie jak opętana, większość zawiązanych pąków piwonii zgniła, zawiązki owoców spleśniałe, więc musiałam się pocieszyć.

Krysiu Ado właśnie, właśnie :!: rok temu lwie paszcze mi się wysiały, teraz siewki wymarzły. W zeszłym roku kwitły mi nawet dwuletnie krzaczki.
Roztwór na mszyce robiłam na oko. Nabrałam u sąsiadki około szklanki wywaru z pokrzyw, koloru ciemnej herbaty, dodałam może z 10 ml mydła ogrodniczego czosnkowego, dopełniłam do dwóch litrów w spryskiwaczu. Od razu wypryskałam około ćwiartki i zaczął padać deszcz. Następnego dnia zdziwiona stwierdziłam, że na opryskanych różach mszyc nie ma. Dolałam do r-ru w spryskiwaczu wody do pełna i dokończyłam oprysk. Wokół ogródka roznosił się upojny zapach :;230 Trochę się obawiałam, że mikstura była za mocna, ale pąki wyglądają normalnie, więc chyba się udało.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Basiu - kupiłaś sadzonki lwich paszcz? bardzo wdzięczne są, kiedyś też miałem u siebie. Ta różowo kwitnąca truskawka to ozdobna, czy zawiązuje owoce? A jak tam czereśnia, szpaki nie dają Ci się we znaki? U mnie sąsiedzi bez przerwy je gonią, klaszczą w dłonie a i tak to niewiele daje :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Basia43
200p
200p
Od: 4 lut 2010, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Basiu :wit Lwie paszcze urocze, :D ja już od bardzo dawna ich nie miałam, piszesz, że kupiłaś gotowe sadzonki ? Muszę się i ja rozejrzeć może mi się uda jeszcze kupić. Różowe kolorki ślicze, a ten janowiec ciekawy, nigdy nie widzałam takiej roślinki :oops:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek poszłam do ogrodnictwa po gaurę i przy okazji kupiłam kwitnące lwie paszcze :)
Truskawka chyba bardziej ozdobna, mam ją pierwszy sezon. Chociaż...zobaczymy :?:
Drzewo czereśniowe wygląda z daleka zdrowo. Z bliska trochę gorzej, ma zwisłe, martwe końcówki pędow. Owoców o wiele mniej niż w poprzednich latach. Szpaki nie są specjalnie zainteresowane.

Obrazek Obrazek

Basiu pewnie nie zwróciłabym uwagi na sadzonki lwich paszczy, gdyby nie te krzyczące barwy ;:108
Mam w donicach na balkonie janowce w formie krzewu. Przezimowały, chociaż troszkę podmarzły.
W ogródku mam zwisające, które właśnie zabierają się do kwitnienia. Polecam, mają kwiaty w kolorze intensywnie żółtym.

Obrazek

Dzisiaj ukazały się pierwsze maki
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU zostawię Ci je . Mam ich mnóstwo tych lwich paszczy tak za 2 tygodnie już będa do pikowania
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu moja Perovskia kupiona w tym roku , ale albo mi się wydaje, albo troche żółknie.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Basiu. Dzięki za przepis na mszyce. Miałam ochotę dziś go zrobić, ale mszyce po tych deszczach zniknęły. Dziś ich nie było, oby na stałe, lecz w to nie wierzę. Wykorzystam przy okazji. Perowskie chyba muszą się dobrze ukorzenić i nie lubią mokrej ziemi. Moja tegoroczna też trochę podżółkła od dołu, ale ubiegłoroczna trzyma się dobrze. Liczę, że ta młoda też da sobie z czasem radę, jeżeli przestanie padać. Czyżby to powojnik Bluish Violet kwitł. Mój dzisiaj też pierwszy kwiatek rozwinął, ale ma jeszcze masę pąków nierozwiniętych.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

Basiu jak pięknie u ciebie ;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzia może Ty byś do mnie wpadła z paszczami, przy okazji wzięłabyś orliki? Teraz ja przez dwa tygodnie mam kręgosłupowe zabiegi, akurat Twoje siewki podrosną.

Tak wyglądają u mnie niektóre pąki piwonii

Obrazek

Pokazują się pierwsze goździki brodate, to też taki kwiatek z babcinego ogródka :)
Obrazek

Fabiola u mnie zżółkły niektóre róże, podobno jest to skutek wypłukania żelaza z gleby. Może to dotyczy również perowskii? Pogoda się poprawiła, więc i kwiatkom powinno sie polepszyć.
Mój milin dopiero pokazał pierwsze liście

Obrazek

podczas, gdy róża już tuż...tuż...

Obrazek

Krysiu to jest pierwszy kwiatek Bluish Violet, nastepne pąki tylko patrzeć, a się rozbiją.
U mnie wczoraj znów pojawiły się mszyce, tym razem zostały potraktowane wodą z mydłem. Dzisiaj nie było ich wcale, ale pewnie niedługo znów się pojawią.

Dzisiaj pokazał się pierwszy i jedyny niewydarzony kwiatek powojnika Barbara Dibley

Obrazek

Zakwitł też len

Obrazek

Moniko dzisiaj pogoda dopisała, ale ochoty do pracy jakoś było brak. W cieniu można było leniuchować godzinami.

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU wszystko jest do obgadania . Dziś trochę przesadziłam paszczy do doniczki . Co sie dzieję z tymi Twoimi piwoniami u mnie wszystkie mają się OK . Rudzielec na czatach w krzaczkach wygląda jak pantera
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Faktycznie, mydło z wodą pokrzywową działa na mszyce. Moje się zmumifikowały, a takie już nie groźne :;230

Może piwonia złapała za dużo wilgoci i grzyb się wdał :( Moje piwonie zniosły dzielnie te deszczowe dni.

Goździki brodate to jedne z moich ulubionych. Słusznie mówi się o nich także "żelazne".
A niby dlaczeko kwiatek powojnika niewydarzony ? Co się go czepiasz ? Mnie się podoba :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Basiu - po takiej pogodzie jaką do tej pory mieliśmy są niestety straty, a roślinność czasami cierpi od chorób grzybowych. Jak słoneczko poświeci dłużej i będzie sucho to i roślinom lepiej to zrobi. Ale i tak pięknie u Ciebie, kwitnąco, Rudzik wypoczywa...

Pozdrawiam :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam gorąco, jak przystało w dniu dzisiejszym

Jadzia czyli zamówienie na paszczki przyjęte?
Akurat padły pąki na młodych piwoniach, których kwiaty najbardziej chciałam zobaczyć - żółta Yellow Crown i Ewelina. Na innych jest różnie, przyjedziesz, to zobaczysz ;:108
Dzisiaj, w kolejnym słonecznym dniu, zaczęły się rozwijać kolorowe anemony

Obrazek Obrazek Obrazek

Ola pryskałam róże już drugi raz przeciwko mszycom. Tym razem tylko wodą z mydłem ogrodniczym. Będę teraz pilnować i reagować na bieżąco.
Kwiatek Barbary Dibley wypiękniał od wczoraj

Obrazek

i Solidarność nie próżnuje :)

Obrazek Obrazek

Tomek właściwie zawsze mamy jakieś problemy z roślinami. W tym roku dokuczył im już mróz, teraz deszcz i oby to był już koniec.
Masz rację, powoli rośliny zaczynają żyć i kwitnąć. Najbardziej cieszą mnie takie widoki

Janowiec jakiśtam
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu kiedyś miałem tyle goździków brodatych a teraz nic, ale posiałem nasionka to za rok zaszaleję :heja uwielbiam te kolorowe mozaikowe i pachnące bukieciki do domu brać :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”