Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Aga pisałaś i owszem :D Kilka jeszcze chyba znajdę...Gdy za oknem śnieg i mróz człowiek ( ogrodnik :wink: ) pragnie takich widoków całym jestestwem. Muszę przyznać, że bardzo lubię lilie i nie mam z nimi żadnych problemów. Nie bawię się w żadne wykopywanie. Wszystkie łącznie z orientalnymi zimują mi w gruncie bez nadmiernego przykrywania nawet.
Eluś sama nie wiem jak to się stało, że tyle ich jest ;:224 Co roku coś tam dokupię i dosadzę byle gdzie. Potem sama się dziwię co i gdzie wyrasta :oops: Tak jak napisałam wyżej ja żadnych nie wykopuję. Swoją przygodę z liliami zaczęłam właśnie od orientalnych nie mając świadomości, że wymagają specjalnej troski i radzą sobie bez niej. Dla niektórych to już 4 zima u mnie.
Aniu tak to z tych małych cebulek. Już poprawiłam to nazwisko. Dzięki za wyjaśnienia. Byłam święcie przekonana, że to Jego nazwisko :oops: Jak Ci nie podobają się te "wyblakłe" to ja je chętnie przygarnę :wink: Jak dla mnie ona jest urocza.
Witaj Basiu! Ciesze się, że zajrzałaś. Dziękuję w imieniu lilii. Polecam je gorąco wszystkim! Jest taki ogromny wybór, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam do dokładnego przejrzenia mojego wątku pod kątem roślin. Tu na Forum lubimy się dzielić i wymieniać ;:108 Mam nadzieję, że jesteś chętna na spotkania z nami ( Forumkami ) w realu i na wspólne wypady do Starego Pola też.

A to chyba już ostatnie moje lilie, które już u mnie kwitły. Jesienią posadziłam kilka nowych, a wiosną znów dosadzę :roll: ( czekam a raczej czekamy na przesyłkę :tan )
Obrazek - oczywiście NN
Obrazek - Sixth Sence
Obrazek - Stargazer - jeden z pierwszych nabytków liliowych
Obrazek - a ta ma na imię - CM-05-027 :;230
i na koniec mała "znajda", która nie wiadomo jak i skąd znalazła się u mnie :wink: - Obrazek
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza,podsyłam ci jeszcze linka do wątku p.Jana:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=40438
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Mała "znajda" przypomina lilię królewską. Pod warunkiem, że mocno pachnie :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny mroźny dzień przed nami. Rano znów termometr wskazywał -21st. Już zaczęłam podejrzewać, że po prostu "zaciął się" :roll: Ale nie...W ciągu dnia temperatura wzrasta do -15 st. Gdyby nie to słońce to zimowa depresja murowana :wink:
Aniu - dziękuję! Już tam byłam i widziałam. Niektóre bukiety zapierają dech.

Jacku - mała znajda była naprawdę mała. Kwiat miała gdzieś na wysokości moich kolan. Szczerze mówiąc nie wiem, nie pamiętam czy pachnie. Nie klękałam by ją wąchać gdy w tym czasie tyle innych lilii kwitło i pachniało. W tym roku sprawdzę jej zapach na pewno.

Na osłodę tej zimowej zimy kupiłam sobie achimenesy. I zastanawiam się co z nimi dalej robić. To znaczy wiem, że muszę posadzić do doniczki. Ale jak głęboko, do jakiej ziemi, jakie zapewnić im stanowisko - nie mam pojęcia :oops: Może ktoś z Was ma z nimi jakieś doświadczenie...Pomóżcie laikowi - proszę

Obrazek

Tęsknię już za wiosną i takimi widokami:

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś świetne kwiatuszki kupiłaś, ja Ci niestety nie podpowiem jak je sadzić, bo ich kompletnie nie znam. Mogę sie tylko pozachwycać 8-) :lol:
Cudne te kremowo-zielone tulipanki :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

tu.ja pisze:Na osłodę tej zimowej zimy kupiłam sobie achimenesy. I zastanawiam się co z nimi dalej robić. To znaczy wiem, że muszę posadzić do doniczki. Ale jak głęboko, do jakiej ziemi, jakie zapewnić im stanowisko - nie mam pojęcia :oops: Może ktoś z Was ma z nimi jakieś doświadczenie...Pomóżcie laikowi - proszę
To normalne - najpierw impuls "kup" a potem dopiero szukanie na forum co z tym fantem zrobić :;230
i tak masz dobrze że nie biegasz po ogrodzie szukając wolnego skrawka ziemi :P
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Izo,ja też nie pomogę,nie znam ich,a widoki piękne.Podziwiam ludzi,którzy mieszkają tam,gdzie jest wieczny śnieg,to nie dla mnie.Uwielbiam słońce,upały,nawet największe nie męczą mnie.
Awatar użytkownika
renszpaks-1
50p
50p
Od: 24 mar 2010, o 16:25

Post »

Piękne lilię! :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj IZO, pozwoliłem sobie w ten zimowy dzień pospacerować po Twoim "letnim" ogrodzie, pełnym irysów i lilii i liliowców.

A, odnośnie zimy ,to ja do tej pory myślałem że to nam tutaj na wschodzie bliżej do Syberii, ale okazuje się że myliłem się ,bo to Syberii bliżej do Ciebie niż do nas, tej zimy, jak na razie mrozy u nas to "mały pikuś", nie było większych mrozów niż 15-17 na minusie.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 zakup super, kwiatuszki śliczne, ale też nie pomogę ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza, ;:196 co słychać w sprawie działki ?
W ostatnim numerze działkowca piszą o prawach osób, którym likwidują działki.
Może mogłabyś otrzymać działkę w nowym miejscu ?
A tak w ogóle, to dlaczego robią zamach na te działki ?
:wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izo :wit Zwiedzam Twój ogród i jestem pod wrażeniem. Z liliami-tak jak Ty- nie pieściłam się, bo nie wiedziałam, że trzeba :D Całkiem dobrze sobie radzą, choć temperatury bywają niższe(dziś-25 rano).Lilię św. Józefa mam od 3 lat, nigdy nie kwitła. Czemu?Zazdroszczę Wam sklepów z roślinami, u mnie jeszcze pustki :( Nic dziwnego, jeśli wziąć pod uwagę temperaturę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponoć od dzisiaj miało być coraz cieplej, a u mnie znów termometr rano pokazywał -20 st :evil:
Agness te tulipany kupiłam w pierwszym roku działkowania. W porównaniu do wszystkich innych ładnie się rozmnażają. Na początku było ich tylko 5 sztuk.
Wiesz Mariolka sama nie wiem czy powinna mnie cieszyć ta "norma". Łatwiej chyba byłoby mi znaleźć miejsce na działce niż teraz na parapecie :roll:
Małgosiu ja nawet lubię zimę, ale wszystko powinno mieć umiar ;:224 A upały znoszę coraz gorzej. No cóż...mówią starość nie radość :;230
Witaj renszpaks-1 nowy gościu! Dziękuje w imieniu lilii i zapraszam częściej.
Miło Cię znów widzieć Tadeusz! Cieszę się, że zajrzałeś. Wiesz...u Ciebie w lubelskim może zima trwa i długo, ale u nas jest zawsze mroźniejsza i też nie krótka. Te okolice mają specyficzny klimat. Może ma na to wpływ depresja? U Ciebie przynajmniej jak już przyjdzie wiosna, lato to roślinność nadrabia zaległości bo jest naprawdę ciepło. A tu niestety wiosna nie dość, że późna to i raczej chłodna :(
Dziękuję Halinko! Już wszystko poczytałam i mam nadzieję, że się uda doczekać kwitnienia :wink:
Witaj Krysiu! Niestety wciąż nic nie wiadomo. Termin spotkania z prezydentem wciąż ulega zmianom. Dzięki za info o gazetce. Na pewno dziś kupię i poczytam. Wyobraź sobie, że teraz są nawet zagrożone działki, które powstały jako rekompensata po zlikwidowaniu kilka lat temu dwóch ROD-ów pod supermarket. A działki zawsze zabierają bo jakieś inwestycje - bloki, sklepy, drogi lub parkingi i na to się nic nie poradzi. Dziękuję za troskę i zainteresowanie ;:196
Witaj Ewo ! Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa! Cieszę się, że mimo tylu ogrodów na Forum znalazłaś mój. Czy możesz napisać bliżej jakoś gdzie mieszkasz? Może gdzieś w okolicach Elbląga? Może byłabyś chętna na spotkanie w realu, a nie tylko wirtualne? Nie mam pojęcia dlaczego nie kwitną Ci lilie św. Józefa. Może za głęboko są posadzone? Z tego co wiem je podobnie jak piwonie sadzi się bardzo płytko. W tym roku wyjątkowo szybko pokazały się nasiona i cebule w marketach. To chyba przez tą odwilż na początku miesiąca. Załóż proszę swój wątek - chętnie zobaczę Twój ogród i roślinki.

Dla wszystkich miłych gości mała garść wspomnień:

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Co to za cudo białe na drugim zdjęciu?
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Czesc Iza !
Chyba masz termometr popsuty :wink: moj wskazuje +6,7°C
nie zazdroszcze takiego mrozu, sadze ze to ostatnie podrygi zimy
i nadejdzie wyczekiwana fala ocieplenia
Moze jednak tereny dzialkowe miasto oszczedzi i bedziesz mogla sie cieszyc ogrodem
tak blisko domu i tyle Twojej pracy nie pojdzie na marne

Pozdrawiam Markus
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”