Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Dziękuję w imieniu storczyków ;:196 ;:196 ;:196

Celinko, może spotkasz podobną Epikatleję gdzieś na wystawie ? Bardzo Ci tego życzę :)
EWA K pisze:Asiu jak u Ciebie kolorowo! Ogniste kolory na te zimne dni, fantastycznie :heja
Czy to to samo Oncidium, ktore kupiłaś w zeszłym roku?
Ewo, Oncidium, to właśnie to, które kupiłam w ub. roku. Pokazywałam kilka stron wcześniej, jak wtedy wyglądało: Obrazek

Teraz ma 3 dodatkowe pędy. Ale nie było bezproblemowo, bo gdy pędy były jeszcze małe, zauważyłam na liściach przędziorki. Nie było pajęczynek, więc
niczego nie podejrzewałam. Teraz pozostały plamki po ich żerowaniu. Mam nadz., że po moim ;:163 już nie wrócą :)

A co do ognistych kolorów, to jest dokładnie jak piszesz. Przy dzisiejszym mrozie, taki widok pod słońce skutecznie rozgrzewał i wywoływał mój uśmiech:

Obrazek Zobacz jak rozświetliły się płatki katlejki ;:3

Sprawdziłam dziś korzonki u mojego (poddanego eksperymentowi) pojedynczego liścia katlejki:

Obrazek Obrazek

Myślę , że w najbliższym czasie ustabilizuję go ostrożnie na powierzchni podłoża.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu cudnie wygląda cattleya i epicattleya ;:138 ;:138 mnie też rozgrzały twoje kolorki no i ;:180 ;:180 dla eksperymentu piękne korzonki ma cattleyka niech dobrze rośnie
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Brawa dla katlejki :D I tej uratowanej i tych kwitnących...

Piękne słoneczko i kolory kwiatów katlejek współgrają ze sobą idealnie :D

Oncidium delikatne i maleńkie, ale śliczne ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu :wit
Przepiekne masz widoczki w domu .
Mimo,że za oknem szaleje zima u Ciebie gorąco i ogniście i jakże miło.
Epicattleya jest rewelacyjna.... aż brak mi słów by wyrazić mój zachwyt .
Jest przepiękna...po prostu.
Masz jeszcze inne ciekawe 'momenty ' ale ona bije wszystko,sądzę ,że to kolor jej kwiatów i obfitość kwitnienia powala nas wszystkich.
Jednak muszę napisać,że wszystkie Twoje storczyki wnoszą niesamowicie pozytywne odczucia ...
niech kwitna jak najpiękniej i jak najdłużej ;:136 ;:63
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Bardzo ciekawe efekty eksperymentu.Trzymam kciuki za dalsze powodzenie.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, 'eksperyment' siedzi już w maleńkiej doniczce. Mam nadzieję, że dla korzeni, które przez kilka miesięcy miały kontakt jedynie z powietrzem,
nie będzie to zbyt wielki szok.

Julitko, Justynko, Krysiu, cieszę się, że katlejki o ognistych kolorach również Was rozgrzewają zimową porą.
Ja również baaardzo już tęsknię za ciepełkiem. A w Waszych komentarzach jest dużo ciepła :)
Krysiu, pięknie napisałaś "wszystkie Twoje storczyki wnoszą niesamowicie pozytywne odczucia"
Dziękuję za ten komentarz ;:196 Zapraszam Cię ponownie jak znajdziesz wolne chwile. No i szukaj na wystawach czerwonych kwiatów (he, he - jak ja :D )
Ta ikonka na zakończenie ;:136 jest ;:215
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Asiu epicattleyka pięknie zakwitła. A ratowana cattleyka wprost wspaniale. Gratuluje ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, ale nam serwujesz widoki, w takie mroźne dni potrzeba nam tego, działają one jak balsam dla duszy.
Wiesz, że dzięki Tobie stałam się miłośniczką cattley, u mnie co prawda nie ma tak wspaniałych widoków jak u Ciebie, ale i tak codziennie do swoich zaglądam i sprawdzam jak sie mają, dobrze zauważyłaś dwie z nich maja pochewki wiec może za jakiś czas będzie co podziwiać, tymczasem codziennie podziwiam Twoje kwitnienia, momentami czuję się jak bym była na ;:40
Asiu oncidium, też skradło moje ;:167 ciekawa jestem czy już w pełni się rozwinęło.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - dziękuję :)

Renatko, pytasz o Oncidium ? Pączki wyczuły trochę słońca i rozkwitają jeden po drugim. W przyszłym tygodniu pewnie pokażę całość.
Ale już teraz mały wstęp :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz trochę zieleni. Wiosnę poczuł Liparis condylobulbon Korzonki szaleją i naliczyłam 5 pochewek kwiatowych w młodych przyrostach:

Obrazek Obrazek

A teraz zdjęcie dla Madzi - madzik :) w ub.roku (chyba w czerwcu) dostałam maleńki kawałeczek miniaturowego storczyka - Masdevallia striatella

Aktualny wygląd: Obrazek

I na koniec trochę kolorków. Phal. hybryda w słoneczku i.... inne spojrzenie na katlejkę :;230

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Przecudne Oncidium, piękne przyrościki, Phal z wspaniałym, letnim kolorkiem i do tego te cattleye ;:167 Wielkie brawa dla Twoich podopiecznych i przede wszystkim dla Ciebie ;:138
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Basiu za brawa ;:196
Serduszko przy wyrazie 'Cattleye' świadczy, że i Ty masz do nich słabość :) Oj, te kwiaty mają moc zawracania w głowie ;:76

Przekopiowałam zdjęcie z Oncidium, ale chodzi mi tym razem o storczyka (Phalaenopsis) obok:

Obrazek

Kupiłam go w ub.roku na wystawie w Sosnowcu. Był bez fiszki, więc pojęcia nie mam jaki to jest.
Liście ma delikatne jak u botaników. U nasady liści niewidoczne na zdj. drobne bordowe kropeczki.
Dwie rośliny były posadzone razem jak Mini Marki. Jedna z roślin pokazała zaczątek pędu. Bardzo wolno rośnie.
Ale jest nadzieja, że zagadka zostanie rozwiązana. Nie mogę się oczywiście doczekać :)
A może ktoś się domyśla co to za gatunek ?
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu może to Phal manni?:) Tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p1952027 widziałam takie kropki przy trzonie właśnie na tym Phal :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha, Moniu tak to właśnie wygląda. Może jest tych kropek nieco mniej, ale dokładnie o to mi chodziło :)
Całkiem możliwe, że masz rację. Dzięki za podpowiedź. Teraz pozostaje czekać cierpliwie. A ja jestem tym razem b a r d z o niecierpliwa ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

Asiu sprawdź swoją skrzynkę :wit
Zabka_Monis
1000p