Ranczo Nokły cz.3
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ranczo Nokły cz.3
Tadeuszu oczywiście że z mężem , nigdzie nie jeżdżę bez niego .
Mąż jest moim osobistym kierowcą .
Myślę że w połowie czerwca zrobimy sobie wyprawę na ranczo Nokły.
Mam tylko nadzieję że uda nam się trafić na piękną pogodę .
Ale masz zawilców , pięknie wygląda jak one kwitną .
Sasanki też bardzo się rozrosły .
Genia
Mąż jest moim osobistym kierowcą .
Myślę że w połowie czerwca zrobimy sobie wyprawę na ranczo Nokły.
Mam tylko nadzieję że uda nam się trafić na piękną pogodę .
Ale masz zawilców , pięknie wygląda jak one kwitną .
Sasanki też bardzo się rozrosły .
Genia
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Tadeusz widzę że na trawnikach piękna soczysta zieleń, a więc kiedy rozpoczynasz koszenie?
Pozdrawiam Zenek
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za zaproszenie na spacer po ogrodzie. Obejrzę wszystko dokładnie. Czeka mnie mnóstwo pracy w moim powstającym dopiero ogrodzie. Pracy i nauki. Ale widzę, że uczyć mam się z czego. Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum, a w nim takie cudowności. 

- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Witaj Tadziu
Właśnie skończyłam kolejny spacer po twoim pięknym zakątku. Śliczności

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Tadeuszu na Twojej działeczce ogrom kolorów. Przepięknie kwitną sasanki, żonkile, hiacynty i wiele ,wiele innych wiosennych piękności
A ten kobierzec kwitnących zawilców jest bajeczny 

Tadeuszu, piękny dywan z zawilców. A te hiacynty na zdjęciu mają pomarańczowy kolor?
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
GENIU-dziękuję za wirtualne odwiedziny, oraz za zapowiedź wizyty w realnym ogrodzie. Mam nadzieję że pogoda będzie piękna i razem z mężem będziecie dobrze się czuć w naszym ogrodzie.
ZENKU- dziękuję za odwiedziny, właśnie wczoraj i dzisiaj przespacerowałem pierwsze kilometry z kosiarką i za wertykulatorem, fotorelacja ,poniżej.
SOSNO- dziękuję za odwiedziny i zapowiedź dalszego spaceru po ogrodzie w wątku z 2008 roku.Mam nadzieję że Forum jest Ci pomocne przy tworzeniu ogrodu, ja również korzystam z wiedzy zgromadzonej na tym Forum, zwłaszcza z zakresu ochrony roślin przed chorobami, w tym temacie ,dopiero stawiam pierwsze kroki.
ARABELLO-dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie że lubisz do naszego ogrodu zaglądać.
AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, zawilce w tym roku kwitną obficie, pokazywany kobierzec zawilców znajduje się tuż za płotem na skraju lasu.W naszym ogrodzie nie brak kwitnących roślin, zarówno cebulowych, jak i drzew czy krzewów, właśnie powoli zakwita biała magnolia i wiśnia japońska.
ROMKU- dziękuję za odwiedziny, hiacyntów mamy kilka kolorów, jedne kwitną inne, dopiero wychodzą z ziemi. oto kilka kolorów.

Wczoraj pierwszy raz w tym roku zaliczyłem pierwsze dziesięć kilometrów za kosiarką i w Nokłach zrobiło się ali...... .
Dzisiaj kontynuowałem prace przy trawniku poddając go wertykulacji, troszeczkę trawnik wyglądał gorzej niż po wczorajszym koszeniu, dobrze że to tylko chwilowe "zeszpecenie" trawnika.
Oto fotorelacja z moich prac.

oraz kilka kwitnących roślin.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, właśnie wczoraj i dzisiaj przespacerowałem pierwsze kilometry z kosiarką i za wertykulatorem, fotorelacja ,poniżej.
SOSNO- dziękuję za odwiedziny i zapowiedź dalszego spaceru po ogrodzie w wątku z 2008 roku.Mam nadzieję że Forum jest Ci pomocne przy tworzeniu ogrodu, ja również korzystam z wiedzy zgromadzonej na tym Forum, zwłaszcza z zakresu ochrony roślin przed chorobami, w tym temacie ,dopiero stawiam pierwsze kroki.
ARABELLO-dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie że lubisz do naszego ogrodu zaglądać.
AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, zawilce w tym roku kwitną obficie, pokazywany kobierzec zawilców znajduje się tuż za płotem na skraju lasu.W naszym ogrodzie nie brak kwitnących roślin, zarówno cebulowych, jak i drzew czy krzewów, właśnie powoli zakwita biała magnolia i wiśnia japońska.
ROMKU- dziękuję za odwiedziny, hiacyntów mamy kilka kolorów, jedne kwitną inne, dopiero wychodzą z ziemi. oto kilka kolorów.

Wczoraj pierwszy raz w tym roku zaliczyłem pierwsze dziesięć kilometrów za kosiarką i w Nokłach zrobiło się ali...... .
Dzisiaj kontynuowałem prace przy trawniku poddając go wertykulacji, troszeczkę trawnik wyglądał gorzej niż po wczorajszym koszeniu, dobrze że to tylko chwilowe "zeszpecenie" trawnika.
Oto fotorelacja z moich prac.

oraz kilka kwitnących roślin.

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Tadziu
opamiętaj się !! Już koszenie? U mnie trawka dopiero kiełkuje ...

TADEUSZU, PIĘKNA ROBOTA. Tyle skosić na raz po zimie, chyba dzisiaj odpoczywasz? Ja właściwie też bym musiała się zabrać za skoszenie trawy , zeby równo rosła.
A roslinki piekne, TEŻ MAMY HIACYNTY niebieski juz przekwitł a teraz wychodzi różowy/ łososiowy.
A roslinki piekne, TEŻ MAMY HIACYNTY niebieski juz przekwitł a teraz wychodzi różowy/ łososiowy.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Tadeusz- piękna wiosna u Ciebie , trawnik jak zawsze zieloniutki , tylko tego koszenia Ci nie zazdroszczę.Widzę, że trochę przemarzła Ci magnolia, moja wcale nie zakwitnie.Chciałam Ci się pochwalić, że kupiłam kielichowca,teraz muszę dbać o niego , żeby mi się uchował. 

No tak - Tadeusz w swoim środowisku naturalnym! Czyli ranczo Nokły i kosiarka! Czyli w końcu sezon otwarty! 

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
AGUŚ- dziękuję za odwiedziny, już jestem po pierwszym koszeniu, pogoda, zarówno przy koszeniu, jak i wertykulacji była ładna, za to od dwóch dni pada i już prawie nie znać uszkodzeń powertykulacyjnych .
EWO, KRZYSIU- dziękuję za odwiedziny, odpoczywać, to odpoczywałem zimą, a teraz moc pracy w ogrodzie. Następnego dnia po koszeniu i wertykulacji najbardziej się narobiłem zbierając resztki powertykulacyjne, było tego a z pięć moich wózków. Hiacynty pięknie kwitną, oby utrzymała się pogoda bez przymrozków bo już rośliny zaczynają wegetację.
TAJKO- dziękuję za odwiedziny, do koszenia się już przyzwyczaiłem, teraz jak większość roślin znajduje się na rabatach ( wcześniej ich mniej było i rosły w trawniku), jest łatwiejsze operowanie kosiarką przy roślinach.
Magnolia mi nie przemarzła, ona tak po prostu nie równo kwitnie, ma mnóstwo pąków kwiatowych i zapowiada się długie kwitnienie( oby mróz nie uszkodził już rozwiniętych kwiatów).
Dokonałaś zakupu pięknej rośliny, uważam że kwiaty kielichowca są jednymi z piękniejszych , i zbyt długo nie będziesz czekać na te kwiaty, do czasu aż zakwitnie doradzał bym okrycie krzaczka na zimę, później już nie ma potrzeby okrywania.
PIOTRKU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, rzeczywiście, teraz to ja jestem u "siebie", roboty huk, czas ruszył szybciej i ani się człowiek obejrzy jak widzi zachodzące słońce.
Dzisiaj pogoda była nie najlepsza, często i gęsto mżył drobny deszczyk, zająłem się nasadzeniami na najnowszej rabacie "przy lesie", w której centralne miejsce zajmuje wrzosowisko.
Na rabacie wysadziłem rośliny zakupione w końcu ubiegłego roku oraz zakupione już w tym roku, zostało mi do posadzenia jeszcze kilka roślin które w tunelu rozpoczęły wegetację i boję się że wysadzając je teraz, zapowiadane przymrozki mogą zniszczyć rośliny.

Rozpoczyna kwitnienie wiśnia japońska i migdał.

EWO, KRZYSIU- dziękuję za odwiedziny, odpoczywać, to odpoczywałem zimą, a teraz moc pracy w ogrodzie. Następnego dnia po koszeniu i wertykulacji najbardziej się narobiłem zbierając resztki powertykulacyjne, było tego a z pięć moich wózków. Hiacynty pięknie kwitną, oby utrzymała się pogoda bez przymrozków bo już rośliny zaczynają wegetację.
TAJKO- dziękuję za odwiedziny, do koszenia się już przyzwyczaiłem, teraz jak większość roślin znajduje się na rabatach ( wcześniej ich mniej było i rosły w trawniku), jest łatwiejsze operowanie kosiarką przy roślinach.
Magnolia mi nie przemarzła, ona tak po prostu nie równo kwitnie, ma mnóstwo pąków kwiatowych i zapowiada się długie kwitnienie( oby mróz nie uszkodził już rozwiniętych kwiatów).
Dokonałaś zakupu pięknej rośliny, uważam że kwiaty kielichowca są jednymi z piękniejszych , i zbyt długo nie będziesz czekać na te kwiaty, do czasu aż zakwitnie doradzał bym okrycie krzaczka na zimę, później już nie ma potrzeby okrywania.
PIOTRKU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, rzeczywiście, teraz to ja jestem u "siebie", roboty huk, czas ruszył szybciej i ani się człowiek obejrzy jak widzi zachodzące słońce.
Dzisiaj pogoda była nie najlepsza, często i gęsto mżył drobny deszczyk, zająłem się nasadzeniami na najnowszej rabacie "przy lesie", w której centralne miejsce zajmuje wrzosowisko.
Na rabacie wysadziłem rośliny zakupione w końcu ubiegłego roku oraz zakupione już w tym roku, zostało mi do posadzenia jeszcze kilka roślin które w tunelu rozpoczęły wegetację i boję się że wysadzając je teraz, zapowiadane przymrozki mogą zniszczyć rośliny.

Rozpoczyna kwitnienie wiśnia japońska i migdał.

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Zachwycające widoki! Czy mi się wydaje czy popracowałeś zimą i zrobiłeś konkretną inwentaryzację w ogrodzie...Wszystkie krzewy i drzewka mają metryczki na szpilkach. Gratuluję pomysłu i wykonania!
TADEUSZU ja tez juz kosiłam trawę .
Bardzo lubię to zajecie czasami pokosiłabym sobie jeszcze a tu trawnik nie za duży.
Bardzo lubię to zajecie czasami pokosiłabym sobie jeszcze a tu trawnik nie za duży.