Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cynie

Post »

Czytam sobie i już mam ochotę lecieć i wysiać wszystko co mam ;:oj

Poproszę o jakiś łańcuch i porządną kłódkę, przywiążę się jak najdalej od ogrodu ;:14 :;230
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Witam wątku.Ja szukam Cynii ale nie tych podwójnych tylko pojedynczych,nasion i mam z tym problem wszędzie spotykam te podwójne lub peoniowe.Wie ktoś gdzie mogę w sieci dostać te pojedyncze wyższe??
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01

Post »

witch pisze:Czytam sobie i już mam ochotę lecieć i wysiać wszystko co mam ;:oj

Poproszę o jakiś łańcuch i porządną kłódkę, przywiążę się jak najdalej od ogrodu ;:14 :;230
Ja mam to samo ;:224 więc zaczęłam od porządków wiosennych. I sianie trochę mi przeszło, ale jak Was czytam to znowu nachodzi mnie ochota żeby coś posiać. ;:202
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Też miałam takie pomysły, ale porządki już porobione.
Nic tylko pisać na forum, przywiązać się łańcuchem do klawiatury ;:306
Pawel42 pisze:Witam wątku.Ja szukam Cynii ale nie tych podwójnych tylko pojedynczych,nasion i mam z tym problem wszędzie spotykam te podwójne lub peoniowe.Wie ktoś gdzie mogę w sieci dostać te pojedyncze wyższe??
Czy chodzi Ci o cynie o pojedynczych rzędach płatkaów?
Ja najbardziej lubię pełne ale może to te? Obrazek To cynia ogrodowa.
A może cynia wytworna?Obrazek

Czy może raczej chodzi Ci o to by cynia się nie rozgałęziała i by jedna roślinka miała jeden kwiat?
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witch idealnie o takie trafiłaś dziesiątkę!! ;:108 :tan Tego właśnie mi trzeba.Teraz trudno ją spotkać przynajmniej tu u mnie w W-wie.Wiesz gdzie mogę ją kupić wysyłkowo??? Dokładnie o wariant Cynii z pierwszego zdjęcia mi chodzi...
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Poszukałam na własną rękę ale nie widziałam nigdzie takiej. Mogę rozejrzeć się w ogrodniczych w Białymstoku gdy będę w mieście. Jeśli chcesz oczywiście :D
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Bardzo chcę gdybyś była tak uprzejma.Sama widzisz że nie łatwo dostać teraz tego rodzaju odmianę.A wydaje się pozornie że teraz wszystko i wszędzie jest dostępne i to od ręki.Ale gdy się zacznie szukać to się okazuje że jednak nie bardzo... ;:185
Paweł
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Jest jeszcze trochę czasu do wysiewu cynii, więc szukajmy :D
Nie ma sprawy, popytam.
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kupiłem też droga witch nasiona cynii liliput,czy siałaś ją może? Masz jakieś obserwacje związane z tą odmianą tzn.jak wschodzi jak się rozrasta i czy warto ją siać?
Paweł
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

A Wy prosto do gruntu ją siejecie.
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

No nie do gruntu Rozana tylko do skrzynek a potem rozsada bo w gruncie dłużej bym czekał a tak podpędzę je sobie i z początkiem maja to już spore będą jak w minionym roku.
Paweł
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wczoraj posiałam cynie czerwoną Scarlet na rozsadę. Jestem ciekawa bo siałam po raz pierwszy - mam nadzieję że się uda :)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Pawel42 pisze:Kupiłem też droga witch nasiona cynii liliput,czy siałaś ją może? Masz jakieś obserwacje związane z tą odmianą tzn.jak wschodzi jak się rozrasta i czy warto ją siać?
Pawle, musiałam skoczyć do ZUS i po drodze mam dwa nieźle zaopatrzone sklepy ogrodnicze. W jednym pani nie słyszała o takiej cynii, zabiła mnie też pytaniem: "A czy pani nie chodzi przypadkiem o jeżówkę?" ;:124 :;230
W drugim inna pani była na tyle uprzejma (nawet wiedziała o co pytam) by sprawdzić w katalogu zamówień z hurtowni, niestety nie mają. Podejrzewam że w marketach raczej jej nie będzie. Jedyna możliwość jak myślę to robić krecie kanały w internecie, możesz też dać kilka ogłoszeń na forach i portalach ogrodniczych, może ktoś udostępni Ci nasionka z własnej hodowli. Będę jeszcze się rozglądać w każdym razie.

Co do cynii liliput to pięknie mi rośnie co roku. Jest naprawdę mała ale ładnie się rozkrzewia a gdy obrywasz regularnie przekwitające kwiaty to kwitnie na prawdę długo. Z resztą w przypadku innych cynii stosuję tę samą metodę.Ja sieję ją wokół tych wysokich cynii, w ten sposób mam kwiatki od góry do dołu ;:138
Czy warto? Tak. Zdecydowanie pięknie się prezentuje.

Asta, ja też w tym roku kupiłam Scarlet po raz pierwszy.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Miejsca mi brakuje. Ech. A może mały pojemniczek sobie już wysieję a reszta do gruntu. ;:224
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Jak do gruntu to w maju, po Zośce. Inaczej nie urosną.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”